Американски колеж - тридесет и първа тема

• 52 957
  • 776
  •   1
Отговори
# 105
  • софия
Още по-интересно щеше да е ако бяха обявили и печеливш 😂 Спряха 'о време.

# 106
Ужасна математика вчера на изпита за колежа, без разнообразие на задачите, без логика, с тежко наблягане почти изключително на геометрия и многочлени, с много дълги задачи. Голяма част от добре подготвените деца са налучквали, което вероятно ще доведе до исторически най-ниския бал за влизане, но и до влизане на база късмет (и български език). Не знам защо е необходим този дисбаланс и тази липса на предвидимост в типа задачи. Ако в гайда за кандидатстване пише, че има и логика, е редно да има и логика. Ако подготовката и въобще 6 и 7 клас включват приблизително 10 вида задачи, е добре да има от всичките, а не само 2-3 вида. Не е ОК някакви математици да се направят на интересни във формулирането на задачите, все едно децата се явяват на олимпиада, и в крайна сметка да се подиграят с труда на толкова много деца и да превърнат цялото упражнение в игри на шанса.

# 107
  • София
Аз се извинявам за може би тъпия въпрос, ама логиката не беше ли цял "модул"? Или това беше за четене с разбиране? И какво всъщност трябва да представляват задачите по "логика"? Може ли някой да ми припомни какви бяха петте части? Есе, четене с разбиране  2 математики и една логика. Всяко по 20%. Някакъв такъв спомен имам.

# 108
Голяма част от добре подготвените деца са налучквали, което вероятно ще доведе до исторически най-ниския бал за влизане, но и до влизане на база късмет (и български език).
Какво означава добре подготвени деца?
Децата СА подготвени, все пак са в седми клас и поне седем години се подготвят.

От сайта:
"ИЗПИТЪТ се състои от кратко съчинение и тестова част и се провежда на български език.
Съобразен е с очакваното развитие на учениците от 7. клас и за него не е необходима предварителна подготовка"

И още:
ТЕСТЪТ включва четири раздела, които могат да бъдат с математически, езикови и логически задачи.

Мисля, че с тези три изречения се изчерпва всичко.
От тях аз разбирам:
Не е необходима специализирана подготовка на децата.
Може да има логика, може и да няма.

# 109
  • София
Това с четирите раздела ново ли е? Моят спомен е за 5х20, което прави общо 100%

# 110
Това с четирите раздела ново ли е? Моят спомен е за 5х20, което прави общо 100%

4 раздела + есе=5

ИЗПИТЪТ се състои от кратко съчинение и тестова част и се провежда на български език.
ТЕСТЪТ включва четири раздела, които могат да бъдат с математически, езикови и логически задачи. Времето за работа върху всеки от разделите е 25 минути.

# 111
  • София
А, добре, благодаря, значи няма промяна

# 112
  • София
Очевидно АК се старае всяка година да поднася изненада. Това е добре, защото би трябвало да сведе до минимум школите за подготовка, а също така да подбере ученици, които се справят в условия, за които не са подготвени и които са адаптивни в неочаквани ситуации.

# 113
Aз помня как някога имаше много нестандартни задачи с логика (тип Европейско кенгуру) и родителите масово негодуваха, че такива задачи не се изучават в училище, че са много трудни и са само по силите на децата от МГ и прочее. Затова в последствие ги и махнаха почти напълно, ама явно пак има недоволни Wink Иначе, доколкото знам, АК е общообразователна гимназия,  а не езиково училище, и няма как изпитът да не включва и сериозна математика, защото после има и профил математика, и физиката се изучава силно и много деца следват в университети с математика.
Би трябвало сега на кандидатите да им е по-лесно, защото подготовката по математика съвпада с тази за НВО, като няма "кенгурски" задачи. Освен това след като изпитът стана нормален предполагам силно са намалели екскурзиантите от СМГ, които някога идваха специално за да се пробват на предизвикателството с нестандартния и много специфичен изпит на АК. Това всъщност е добро за АК, а и резултатите иначе заплашваха да станат много ниски, което не е добре за имиджа на колежа. Тоест пак е добре за АК.
Накратко - не разбирам оплакванията.

П.П. Тези сложни сметкаджийски задачи най-вероятно са капани, в които да затънат децата, които не се усетят. Но за това е писано толкова пъти, че все трябва да го знаят всички. Или може (ама по-малко вероятно) да са задачи с чалъм, които могат да се решат и лесно. Нещо като задачата, решена от Гаус като дете, когато учителят им в училище се надявал да получи час спокойствие и ги накарал да съберат числата от 1 до 100 Simple Smile

# 114
Моето дете спомена, че е имало задача, заемаща почти страница:)

Но като цяло му е бяло петно...той е от децата, които се шашкат! Природа:(

Но няма какво да се сърдим на АК, това е формат, който е по-различен, подбор на база състезание. Печелят бързите, подготвените, децата със здрава психика, а и късмет:)

Не е като задължителното  НВО, все пак тук имаш избор. Искаш, подготвяш се, явяваш се...

# 115
Примерните задачи от раздел логика си бяха геометрия. Ние ги гледахме с детето.
В примерните имаше доста задачи, които не се изучават в училищен материал, предполагам идеята е да шашнат или да забавят.

# 116
То Гаус, ама сега още в 1 клас по състезанията има такива задачи и доста от децата се сещат, че трябва да формират двойки числа - 1+100, 2+99, 3+98 и т.н., 50 двойки със сбор 101, общо 5050. Е, не им дават чак числа до 100, но това няма значение. За кандидатстващите в 4 клас в СМГ такава задача е бебешка, докато погледнат условието и ще я решат. Затова казвам, че не е нормално - за да влязат, трябва да са от Гаус нагоре 🤣
Че често и числата не са последователни, а са примерно през 1 или през 2... принципът е същият.
А за АК гледат други неща, както сте обяснили, но е горе-долу същото - че трябва да сложиш Гаус в малкото си джобче, а освен това да напишеш и есе, по възможност като Георги Господинов.

Нищо де. Навремето Верди не са го приели в консерваторията, която днес носи неговото име. Казали му, че ръцете му са като на дървар и да ходи да цепи дърва, вместо да се занимава с музика. А пък Горки и Шаляпин са кандидатствали заедно в един известен хор, Горки го приели, а Шаляпин не - казали.му, че не може да пее🤣.
Рентген остава в гимназията с двойка точно по физика, в университета първия семестър успял да скрие, че няма средно, като учел точно физика. Когато разбрали, той вече се бил доказал като най-блестящия студент и единодушно решили да го оставят да следва макар и с незавършено средно заради двойката 🤣

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 11:29 от Татко Мецан

# 117
  • София
Аз пък не разбирам прехласването по задачи тип Кенгуру. Бързи, подлежащи на заучаване. Нямаш време да помислиш, да се задълбочиш, да покажеш оригиналност на идеите. Много деца, които бяха шампиони до 4 клас на тези състезания, в СМГ  после окапаха като състезатели.

# 118
От Колежа винаги са обичали изненадите. Дали ще е в частта с математика или в темата на есето-изненада винаги има! Може би така отсяват по-адаптивните деца.
Ако е имало задача почти цяла страница най-добре би било тя да се прескочи и да се премине към по-кратките и бързи задачи. Тежестта е напълно еднаква за дълга и кратка задача.
Поне наборката я учеха така преди години, когато кандидатстваше. Времето на изпита е най-ценния ресурс.

# 119
Аз пък не разбирам прехласването по задачи тип Кенгуру. Бързи, подлежащи на заучаване. Нямаш време да помислиш, да се задълбочиш, да покажеш оригиналност на идеите. Много деца, които бяха шампиони до 4 клас на тези състезания, в СМГ  после окапаха като състезатели.

Всички деца от випуска на дъщеря ми и предния, които бяха добри на Кенгурата ( Европейско и Австралийско), после си останаха състезатели и медалисти. Та не съм съгласна. Освен това в по-горните класове пак има Кенгуро и задачите вече съвсем не са като тези за 2 - 4 клас. Но и там даже има уловки и съобразяване, все пак максимален резултат на националния кръг я имат едно или две деца, я не, нали?

П.П. По колко варианти има за избираемите отговори - по 4 или по три?

Общи условия

Активация на акаунт