Американски колеж - тридесет и първа тема

• 52 959
  • 776
  •   1
Отговори
# 120
Тази година темата на есето е поне разбираема и рискът от погрешна интерпретация е нисък. Предходните 2 години не беше така..Моят син сериозно се шокира като изкара минимален брой точки след иначе усещането си, че е написал най-доброто си есе..Добре, че беше математиката, та успя иначе до онзи момент хуманитарно ориентираното ми дете.

# 121
Разбираема, ама точно затова е най-трудна. Професионални певци са ми казвали, че е по-трудно да изпееш Верди, отколкото Пучини, макар да изглежда обратното - белкантото на Верди изглеждат лесни и "разбираеми" мелодии, които отвътре ти идва да си тананикаш... обаче било всъщност много по-трудно да се изпее такова нещо, така казват певците 🤣 та и с есето така.

# 122
От Колежа винаги са обичали изненадите. Дали ще е в частта с математика или в темата на есето-изненада винаги има! Може би така отсяват по-адаптивните деца.
Ако е имало задача почти цяла страница най-добре би било тя да се прескочи и да се премине към по-кратките и бързи задачи. Тежестта е напълно еднаква за дълга и кратка задача.
Поне наборката я учеха така преди години, когато кандидатстваше. Времето на изпита е най-ценния ресурс.

Бяха изпратили мейл с указания, отделно и преди изпита са им обяснили, че е добре да пропускат задачите, които ги затрудняват и да отбелязват отговор на случаен принцип.

Ама пусто, нашашкването е голямо...

Моят синковец обаче забелязал и останал впечатлен от столовата:)

# 123
Тази година темата на есето е поне разбираема и рискът от погрешна интерпретация е нисък. Предходните 2 години не беше така..Моят син сериозно се шокира като изкара минимален брой точки след иначе усещането си, че е написал най-доброто си есе..Добре, че беше математиката, та успя иначе до онзи момент хуманитарно ориентираното ми дете.

Винаги има такава вероятност. Някога моето дете нямаше перфектен резултат на САТ, защото се беше правила на интересна на есето и развила някаква политнекоректна теза. В резултат без никакви правописни, стилни и граматически грешки имаше нещо като еквивалент на 4-ка по нашата система.  Обаче тук са дали коловоза на мислите с тези точки какво да се пише. Иначе аз лично бих писала философско есе, защото това ме влече, а и ми е банално да описвам как си гоня конкретна цел.

# 124
Ахахах, ако на моето време имаше АК, щях да напиша на есето това

https://bg-mam.ma/p/1575244/48288728
и това
https://bg-mam.ma/p/1673986/48313577

# 125
  • В офиса
Аз пък не разбирам прехласването по задачи тип Кенгуру. Бързи, подлежащи на заучаване. Нямаш време да помислиш, да се задълбочиш, да покажеш оригиналност на идеите. Много деца, които бяха шампиони до 4 клас на тези състезания, в СМГ  после окапаха като състезатели.

Да се справяш със задачи тип Кенгуру, ти е достатъчно условие да се справяш добре професионално в много области. Схватливост, бърза мисъл, бързи сметки, здравословно допускане, интуиция и липса на паника.
И за бавната, задълбочена мисъл си има ценители, но са по-бутикови. Докато другите качества се виждат и оценяват веднага.

# 126
Голяма част от добре подготвените деца са налучквали, което вероятно ще доведе до исторически най-ниския бал за влизане, но и до влизане на база късмет (и български език).
Какво означава добре подготвени деца?
Децата СА подготвени, все пак са в седми клас и поне седем години се подготвят.

От сайта:
"ИЗПИТЪТ се състои от кратко съчинение и тестова част и се провежда на български език.
Съобразен е с очакваното развитие на учениците от 7. клас и за него не е необходима предварителна подготовка"

И още:
ТЕСТЪТ включва четири раздела, които могат да бъдат с математически, езикови и логически задачи.

Мисля, че с тези три изречения се изчерпва всичко.
От тях аз разбирам:
Не е необходима специализирана подготовка на децата.
Може да има логика, може и да няма.

А вие вярвате ли, че децата влизат без специализирана подготовка?? Единици са тези, които не ходят на допълнителни курсове - може би деца от малките паралелки на СМГ. Иначе дори ученици от Св. София, което е толкова силно насочено към подготовка за прием в АК, ходят на специализирани курсове, явяват се на пробни изпити и т.н. Именно на базата на такива пробни изпити родителите се ориентират колко добре подготвени са децата им да издържат изпита в колежа. Когато казвам "добре подготвени деца" имам предвид деца, които са ходили на такива курсове и са давали високи резултати на такива пробни изпити.

Това е масовата практика и няма нужда тук да се преструваме, че за да влезе в АК е достатъчно детето да си дойде от училищната скамейка, на база обичайното ниво за 7-ми клас.

# 127
  • София
СС изобщо не е насочена към подготовка за прием в АК. Подготовката е насочена към НВО.

# 128
Е, ама масово ходят в Лого и подобни. Не казваме, че СС ги бута, кара, насилва или подготвя за АК. Но кандидатстването в АК си е огромна мода сред децата в СС и ходенето в Лого, Вярабел, при Кортезов, Магнет и т.н. е масово. До там, че училището е предложило облекчение на родителите и ги развозва с бусовете до съответните школи в сряда следобяд.
От нашия клас само 2-3 деца не отидоха на изпита за АК.

И да, в СС в учебно време няма нито секунда подготовка за АК. Подготвят ги за НВО.

# 129
Голяма част от добре подготвените деца са налучквали, което вероятно ще доведе до исторически най-ниския бал за влизане, но и до влизане на база късмет (и български език).
Какво означава добре подготвени деца?
Децата СА подготвени, все пак са в седми клас и поне седем години се подготвят.

От сайта:
"ИЗПИТЪТ се състои от кратко съчинение и тестова част и се провежда на български език.
Съобразен е с очакваното развитие на учениците от 7. клас и за него не е необходима предварителна подготовка"

И още:
ТЕСТЪТ включва четири раздела, които могат да бъдат с математически, езикови и логически задачи.

Мисля, че с тези три изречения се изчерпва всичко.
От тях аз разбирам:
Не е необходима специализирана подготовка на децата.
Може да има логика, може и да няма.

А вие вярвате ли, че децата влизат без специализирана подготовка?? Единици са тези, които не ходят на допълнителни курсове - може би деца от малките паралелки на СМГ. Иначе дори ученици от Св. София, което е толкова силно насочено към подготовка за прием в АК, ходят на специализирани курсове, явяват се на пробни изпити и т.н. Именно на базата на такива пробни изпити родителите се ориентират колко добре подготвени са децата им да издържат изпита в колежа. Когато казвам "добре подготвени деца" имам предвид деца, които са ходили на такива курсове и са давали високи резултати на такива пробни изпити.

Това е масовата практика и няма нужда тук да се преструваме, че за да влезе в АК е достатъчно детето да си дойде от училищната скамейка, на база обичайното ниво за 7-ми клас.

Масово се подготвят и за НВО извън училищната скамейка! Като изключим децата от СМГ...аз си мислех, че и от СС не се нуждаят от допълнителна подготовка, ама ето че инфото от "кухнята" е различно:)

Ancy...какво смятат децата от СС за трудността на задачите от тази година? Имате ли инфо?

# 130
  • София
Е, да, де - ходят по школи, защото в СС няма подготовка за АК, пък камо ли да е силно насочена.

За НВО нямат нужда от извънучилищна подготовка. То откакто на изпита за АК няма логика и за там според мен нямат нужда, освен може би малко за есето, но по традиция си ходят.

# 131
И от СМГ се подготвят за НВО, даже от 5 клас, особено като изтеглиш късата клечка по мат, бел ... и да не изброявам по още 2-3 предмета. Инфо от кухнята.
Допълвам, че сега видях отговора на Санака, и съм съгласна, абсолютно няма нужда от друга подготовка освен за НВО. От пет години обяснявам, че логически задачи няма вече, само училищен материал и като си добре подготвен на него е достатъчно.

# 132
Специализираната подготовка за АК често се оказва излишна, защото никой не знае какво точно ще дадат на изпита и това, което дават, няма много общо с предходните години и обикновено се оказва различно от това, което са готвили по школите и уроците.
В този смисъл АК са прави, че не е необходима специална подготовка. Ето тази година, казвате, че е имало много геометрични задачи, някой очаквал ли го е и готвил ли го е на школите? По всяка вероятност са готвили съвсем други задачи, щом казвате, че се очаква много нисък бал. Ерго, парите за школите се оказват на вятъра... единствената полза е тренирането на формата, т.е. 30 задачи за 30 минути и от този сорт неща. Самият материал, който дават по пробните, често няма нищо общо с това, което се пада на изпита.
За НВО е друга работа. Там се знае (уж) какво дават.
И да, аз вярвам, че има деца, влезли в АК без специална подготовка и такива, които са ходили на школи и уроци и не са влезли. И то има, не че просто вярвам.
Изпитът и входът в АК просто са черна кутия, също както в американските университети. Няма никаква обратна информация, не знаеш изобщо какво ще се падне, не знаеш кой с какъв бал е влязъл, просто нищо не знаеш 🤣.

В СС изобщо не подготвят за АК. Това при нас го бяха заявили ясно още на отворените врати преди ПУК. Че децата от СС масово ходят на уроци за АК и че бусът ги вози дотам, е вярно, но това не значи, че училището ги готви.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 16:52 от Татко Мецан

# 133
Примерни задачи бяха показали в секция прием на сайта, раздел логика си беше геометрия. Разбира се, това се вижда месец преди озпита им, но ако някой работи с учител, могат да ги минат примерите.

# 134
Мецане, не само вярваш, има, моето е такова, отиде на изпита заради 2 приятелки, които цяла година ходеха в лого. Моята се готвеше за НВО бел и мат, никога не беше тренира есе или каквото и да е друго по формата на АК. Но фикс идеята й тогава беше испанката, не АК, просто отиде за проба. Е познай, другите деца не успяха да влязат, тя на шега успя. И в испанската си влезе на първо класиране, но избра АК, поради каква причина, и до сега не знам.

Общи условия

Активация на акаунт