Американски колеж - тридесет и първа тема

• 52 844
  • 776
  •   2
Отговори
# 750
Мецане, стегни се, не се филмирай, а седни и спокойно поговори с детето, без заплахи с ромски училища и подобни, без категорични забрани, наказания и резки движения... Кротко обясни, че тази година му е много важна, без изрично да обясняваш как на всяка цена трябва да влезе в колежа, не, просто обясняваш, че трябва да се подготви добре по бел и мат, за да влезе в добро училище, защото ... Моето дете, всъщност и двете защото и двете влязоха не са ходили нито в лого3, нито при Хасъмска или Кортезов, даже не подозирах за съществуването им.
Голямата ходеше по мат в 7 клас при Лили Керязова, а по бел в школа Маре. А другата ходеше само на бел. Не бяха написали ни едно есе през живота си. И това не го казвам, за да се хваля, а да ти кажа, че ако успееш да убедиш младежа да се готви съвестно за НВО шанса да влезе в колежа е огромен.
Не е лесно, всички тук сме минали 1-2, че някои и три път през прословутия 7 клас. Важното е да намериш правилния подход към детето сега, а той не е със заплахи за ромското и колежа на всяка цена.

# 751
  • София
Не ми се вярва да остава време за игри на компютър в колежа, освен през лятото. Мисля, че децата са си доста натоварени там, та не е въпросът само дали ще успее да влезе детето или не. Понякога насила хубост не става. Или по-добре е да не става.
Лелеее, питай ни нас дали не остава... С една девойка от неговия випуск (тя се премести след 10 кл обратно в СМГ) бяха в един отбор и всяка нощ геймваха. Девойката влезе в Делфт после, за разлика от моя геймър.

# 752
A пробвал ли си с мъжки разговор, не с дуднене?
Някои опорни точки:
- Седми клас е най-критичната точка в цялото образование, защото език може да се научи винаги и на много места. В университет може да се кандидатства няколко години. Даже да се поработи и после пак. А НВО след седми клас е само веднъж, респективно училището е каквото такова и може да определи житейския път нататък.
- Прочутото стихотворение на Славейков Wink
- И ей този класически виц Wink

Скрит текст:
Учителка се оплаква на директора:
- Иванчо от 7Б клас пуши цигари, употребява алкохол и опипва момичетата!
- Доведи го при мен. - казал директорът.
Дошъл Иванчо в кабинета и директорът го попитал:
- Е, как е животът?
- Едно и също.
- Пушиш ли?
- Да.
- Искаш ли цигара?
- Може...
Директорът извадил кутия Dunhill и я подал на Иванчо.
- Леле! Ето това са цигари!
- Пиеш ли? - продължил директорът.
- Понякога...
- И какво пиеш?
- Водка.
Директорът извадил една бутилка водка Русский Стандарт и налял по една чаша.
- Жестоко! Любимата ми водка! - зарадвал се Иванчо.
- Казват, че и с момичета се задяваш?
- Ами... Понякога...
Директорът звъннал по телефона и след малко в кабинета влязла много красива жена.
- Запознайте се. Това е Иванчо - наш ученик. Отидете в кабинета на секретарката и се забавлявайте.
След известно време, Иванчо се върнал изтощен и сияещ от щастие:
- Ето, на това се казва жена!
Директорът:
- Така че, Иванчо, за да постигнеш всичко това, трябва да учиш, да учиш и пак да учиш!

# 753
  • София
Не ми се вярва да остава време за игри на компютър в колежа, освен през лятото. Мисля, че децата са си доста натоварени там, та не е въпросът само дали ще успее да влезе детето или не. Понякога насила хубост не става. Или по-добре е да не става.

"За съжаление", си остава време за игри и комп, че и свръх - been there, done that, дет се вика. Естествено, взе да разваля успеха след девети клас, ама нали завърши и сега с колежанските знания си работи и е доволен, та да повторя за амнайсти път: Колежът далеч не е само за прилежни, съвестни и многоучещи деца. Изкласяват и се справят и мързеливи диванета като моя, който съвсем не е изключение.

# 754
  • София
И моят син е геймър, особено 5-7 клас. Беше кошмар в 7 клас, кога да учи,кога да играе. С много говорене и натискане успя, а АК го поизлекува от игрите. Просто няма достатъчно време. Играе петък и събота вечер.
А Мецан да си сипе нещо и да поговори по мъжки с младежа. Може да идете и на бира или другаде и да се споразумеете.  Ние обещахме геймърски компютър и изпълнихме. Колко това е помогнало, не знам.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 06:01 от Сойка

# 755
  • София
Аууу, чета последните страници и два пъти поглеждах заглавието на темата Simple Smile
Първо - супер изнервящо е преживяването 7. клас за... родителите Simple Smile То, и за това си има шкафове с бутилки, а основното задължение на по-малко стресирания родител е да се зареждат редовно. Няма верен и грешен подход при побутването на пубера, но за съжаление такова се налага... Често срещаната реплика (особено при по-щурите момчета) е: "Бузема те очаква" (при моя беше "спортното")... важното е, че опции има Simple Smile И най-важното по тази точка е - пийте си редовно пиенето и започнете дихателни упражнения.
Второ - в АК се влиза с добра подготовка за НВО и най-вече емоционално спокойни деца, демек не пресирайте прекалено (но, намалете компа и телефона)
Трето - мантрите: "мноооого се учи", "АК ще ги научи да си вършат нещата в срок" или "от учене не им остава никакво свободно време", моят син ги опровергава, защото нито едно от горните твърдения не се отнасят за него... ама, като ги гледам и приятелите му, не е като да не им остава време за излизания компове, "домашни" (новото за остарялото "купон").

# 756
.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 19:18 от Татко Мецан

# 757
Може ли мнение за Емилия Чивиева от Лого 3?

# 758
  • София
Мецане, предлагам ти да оставиш жена си да се оправя със ситуацията в седми клас, а ти да имаш повече вяра в момчето. Ако иска хубаво училище с готини хора и приятели, ще се постарае за Колежа или за друго подобно училище. Ама той трябва да го иска. Това, което ти харесваш и смяташ за важно, за него е остаряло и безинтересно. Такова е мнението на тинейджърите за нас - демек стари сме и нищо не разбираме . Приеми го и се опитай да не ти пука. Стига си мрънкал, не е свършил светът.

# 759
Абсолютно е такова мнението му, права си, Магента.
Не ми прави чест, че се изтрих, но понеже ме е срам. Който прочел, прочел. Всичко, което написах, беше чиста истина. Но да завърша с реплика към ЧС, че за всичко през годините тя е била права, а аз съм грешал. Поне това й дължа. Иде ми да се гръмна, но нямам кураж за това. И за това не ме бива.

# 760
Излезе ли датата за изпита, че да се свърши с тази мъка?

# 761
  • София
Определено трябва детето да е спокойно.  Даже най-добре перде като моето. Едва го навих да иде на изпита, дудна през цялото време до там,че защо го будя, той и без това тука няма да учи.
После смени плочата и сега е повече от доволен. Та може да се окаже правилно, че малкото мече не влиза в Мецаниния филм.

# 762
  • София
Ахахаха, като чета Сойка, все едно за моя непрокопсаник пише 🤣
Ако навремето имаше така да прочета, че не е моят единственият такъв безхаберник, колко по-малко нерви щях да изхабя и коси да изскубя… (да припомня, че той рязко си смени мнението за Колежа и пожела все пак да се пробва да учи там,, след като посети … тоалетните и беше потресен от контраста с тези на СМГ 🤪 “Мамо, имат даже сапун!?!?!?!”)
Мецане, мини пак през съветите от последните страници, ама на свежо и без хамлетовските мисли в главата - има много полезни и работещи, пробвай ги. Твоят геймър-ужасон не е единственият такъв. Има огромното преимущество да е умен и да му се удава математиката, които са супер сили за Колежа. Спираш с фаталистичните клетви за кварталното училище, зареждаш се с търпение и не се отказваш да побутваш, обясняваш спокойно, да ни цитираш, ако щеш… И ще стане. Но е наложително да смениш тактиката и собствения си отчаян поглед на нещата.
Дискусията ни с Мецан е всъщност много полезна, защото доста изтрещели, паникьосани и отчаяни родители са в същото положение, но никога няма да споделят тук. А така ще видят, че тяхното дете не е най-лошото, безнадеждното или каквото си мислят, че е. Ще прегърнат съвета за шкафа и останалите и ще си помогнат 😜

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 08:59 от Milenita

# 763
И като минимум ( на база моите грешки ) :
- отворените врати на място ( има деца, които много се впечатляват и това ги мотивира )
- поне един пробен, за да е наясно с формата на изпита ( ние това го пропуснахме - голяма грешка )
- да е запознат с целия материал по МАТ за седми клас ( и това пропуснахме )
- да прочете и напише няколко есета ( има разни книги с примерни есета и как се пише)
И ако е "перде" това е достатъчно.

# 764
Здравейте. Пише майка на момиче, което в момента е 6 клас и изявява желание да кандидатства за АК. Ние сме се съсредоточили доста в математиката- ходи на частен учител и на курсовете на Томова от СМГ за НВО. Решава и тестовете на Кортезов за подготовка за АК. Засега виждам обаче, че те са ѝ трудни, но се надявам с времето да свикне. Моят въпрос е свързан по скоро с БЕЛ. Аз я записах в обикновена школа за подготовка за НВО, но се чудя дали трябва да я записвам и на подготовка за есе?Просто ми се струва, че ще ѝ дойде много ако стоваря и това на главата ѝ. Не е голяма сила БЕ, то и математика не е, но се надявам с уроците да напредне. Виждам напредък някакъв. Къде повече трябва да съсредоточи силите си?

Общи условия

Активация на акаунт