Американски колеж - тридесет и първа тема

• 54 166
  • 770
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Аууу, чета последните страници и два пъти поглеждах заглавието на темата Simple Smile
Първо - супер изнервящо е преживяването 7. клас за... родителите Simple Smile То, и за това си има шкафове с бутилки, а основното задължение на по-малко стресирания родител е да се зареждат редовно. Няма верен и грешен подход при побутването на пубера, но за съжаление такова се налага... Често срещаната реплика (особено при по-щурите момчета) е: "Бузема те очаква" (при моя беше "спортното")... важното е, че опции има Simple Smile И най-важното по тази точка е - пийте си редовно пиенето и започнете дихателни упражнения.
Второ - в АК се влиза с добра подготовка за НВО и най-вече емоционално спокойни деца, демек не пресирайте прекалено (но, намалете компа и телефона)
Трето - мантрите: "мноооого се учи", "АК ще ги научи да си вършат нещата в срок" или "от учене не им остава никакво свободно време", моят син ги опровергава, защото нито едно от горните твърдения не се отнасят за него... ама, като ги гледам и приятелите му, не е като да не им остава време за излизания компове, "домашни" (новото за остарялото "купон").

# 751
Може ли мнение за Емилия Чивиева от Лого 3?

# 752
  • София
Мецане, предлагам ти да оставиш жена си да се оправя със ситуацията в седми клас, а ти да имаш повече вяра в момчето. Ако иска хубаво училище с готини хора и приятели, ще се постарае за Колежа или за друго подобно училище. Ама той трябва да го иска. Това, което ти харесваш и смяташ за важно, за него е остаряло и безинтересно. Такова е мнението на тинейджърите за нас - демек стари сме и нищо не разбираме . Приеми го и се опитай да не ти пука. Стига си мрънкал, не е свършил светът.

# 753
Абсолютно е такова мнението му, права си, Магента.
Не ми прави чест, че се изтрих, но понеже ме е срам. Който прочел, прочел. Всичко, което написах, беше чиста истина. Но да завърша с реплика към ЧС, че за всичко през годините тя е била права, а аз съм грешал. Поне това й дължа. Иде ми да се гръмна, но нямам кураж за това. И за това не ме бива.

# 754
Излезе ли датата за изпита, че да се свърши с тази мъка?

# 755
  • София
Определено трябва детето да е спокойно.  Даже най-добре перде като моето. Едва го навих да иде на изпита, дудна през цялото време до там,че защо го будя, той и без това тука няма да учи.
После смени плочата и сега е повече от доволен. Та може да се окаже правилно, че малкото мече не влиза в Мецаниния филм.

# 756
  • София
Ахахаха, като чета Сойка, все едно за моя непрокопсаник пише 🤣
Ако навремето имаше така да прочета, че не е моят единственият такъв безхаберник, колко по-малко нерви щях да изхабя и коси да изскубя… (да припомня, че той рязко си смени мнението за Колежа и пожела все пак да се пробва да учи там,, след като посети … тоалетните и беше потресен от контраста с тези на СМГ 🤪 “Мамо, имат даже сапун!?!?!?!”)
Мецане, мини пак през съветите от последните страници, ама на свежо и без хамлетовските мисли в главата - има много полезни и работещи, пробвай ги. Твоят геймър-ужасон не е единственият такъв. Има огромното преимущество да е умен и да му се удава математиката, които са супер сили за Колежа. Спираш с фаталистичните клетви за кварталното училище, зареждаш се с търпение и не се отказваш да побутваш, обясняваш спокойно, да ни цитираш, ако щеш… И ще стане. Но е наложително да смениш тактиката и собствения си отчаян поглед на нещата.
Дискусията ни с Мецан е всъщност много полезна, защото доста изтрещели, паникьосани и отчаяни родители са в същото положение, но никога няма да споделят тук. А така ще видят, че тяхното дете не е най-лошото, безнадеждното или каквото си мислят, че е. Ще прегърнат съвета за шкафа и останалите и ще си помогнат 😜

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 08:59 от Milenita

# 757
И като минимум ( на база моите грешки ) :
- отворените врати на място ( има деца, които много се впечатляват и това ги мотивира )
- поне един пробен, за да е наясно с формата на изпита ( ние това го пропуснахме - голяма грешка )
- да е запознат с целия материал по МАТ за седми клас ( и това пропуснахме )
- да прочете и напише няколко есета ( има разни книги с примерни есета и как се пише)
И ако е "перде" това е достатъчно.

# 758
Здравейте. Пише майка на момиче, което в момента е 6 клас и изявява желание да кандидатства за АК. Ние сме се съсредоточили доста в математиката- ходи на частен учител и на курсовете на Томова от СМГ за НВО. Решава и тестовете на Кортезов за подготовка за АК. Засега виждам обаче, че те са ѝ трудни, но се надявам с времето да свикне. Моят въпрос е свързан по скоро с БЕЛ. Аз я записах в обикновена школа за подготовка за НВО, но се чудя дали трябва да я записвам и на подготовка за есе?Просто ми се струва, че ще ѝ дойде много ако стоваря и това на главата ѝ. Не е голяма сила БЕ, то и математика не е, но се надявам с уроците да напредне. Виждам напредък някакъв. Къде повече трябва да съсредоточи силите си?

# 759
Никъде, все пак детето е в 6 клас. Достатъчно неща прави, ако е необходимо в 7 клас я запишете някъде и за есе.

# 760
  • София
Нека да опита да пише по една-две стари теми в условия, близки до реалните, т.е. 30 минути общо, без предварително да знае по каква тема ще пише. Прочетете написаното и преценете съдържанието, граматиката и правописа и ще разберете дали има нужда от външна помощ и съвети.

# 761
С риск да стана за смях, ще си призная…
Моето дете е 6 клас и я записах при Вяра Николова на есе. За математиката обаче, отзивите от тази школа не са много добри и  започнах да търся друг вариант. От много лутане и чудене, такъв не намерих. В последния момент, Вяра ни представи друг преподавател по математика и аз се зарадвах, че търсенето приключи и … въпросната учителка ни каза, че няма да води 6 клас!
Извод: Детето няма да посещава уроци по математика, защото майка й не успя да се ориентира в обстановката и да избере преподавател.
Сега се чудя дали да не изчакам до пролетта и тогава да намеря все пак учител или направо да си я записвам на курс в 7 кл?!
Детето е в частно у-ще, където ме убеждават, че няма пропуски, но не знам къде бих могла да я изпратя, за определяне на ниво?Някой има ли опит с подобна практика?

# 762
  • София
JulianaH, може да я запишете на училищния кръг (общински) на олимпиадата по МАТ. Предполагам, че ще има такъв в училището, нищо, че е частно. Ако се класира обаче след това за областен кръг, по-добре не я пращайте, че там задачите искат специална подготовка и може да се стресне. Много е рано от шести клас за специална допълнителна подготовка, ако няма пропуски в училищната математика. Щом е в частно училище предполагам, че решават достатъчно задачи, вкл. такива от група Б.

# 763
  • София
Пробен изпит по математика за 6. клас , но е за края на учебната година. Все пак може да следи какво учат и как го усвоява.
https://www.scribd.com/document/585262329/%D0%9F%D0%98-3-%D0%9C% … D0%BB%D0%B0%D1%81

# 764
Пробен изпит по математика за 6. клас , но е за края на учебната година. Все пак може да следи какво учат и как го усвоява.
https://www.scribd.com/document/585262329/%D0%9F%D0%98-3-%D0%9C% … D0%BB%D0%B0%D1%81

Сърдечно Ви благодаря!
Наистина съм много дезориентирана!

Общи условия

Активация на акаунт