Някой махал ли е тире от фамилията след брака?

• 3 492
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
На мен и без тире понякога не ми стига мястото за трите имена, имала съм банкови карти без последните букви от фамилията... Та така, случаи всякакви.

# 46
И аз съм с тире, но по друга причина. Майка ми след смяна на фамилията, цял живот вадеше и носеше документ, че е същото лице. И понеже комунистите по наистина неясни причини са й били сменили фамилията от дядо на пра-дядо, носеше и такива документи. Голяма разправия цял живот.
Сега не е така, ЕГН-тата са въведени в средата на 70-те и лесно се вижда, че си същият човек. Кой да знае, че проблемът ще отпадне.

# 47
И аз съм с две фамилии и тире😂. Нивгаж не е имало драма за това. Когато си сменях личната карта с нова след сватбата, попитах служителката за фамилиите и тя ми отговори, че след като и моминската и съпружеската са официални и дали ще е с моята, неговата или двете - обръщението е все официално.
В банката за преиздаване на карта, ме питат какво да пише на нея.

# 48
Моя приятелка след развода, си остана с тире, за да бъде с една и съща фамилия с децата. Известно време след развода, реши, че вече не иска да носи И фамилията на бившия си съпруг, заведе дело, и сега е с моминската си фамилия. Но си имаше основателна причина, която да изтъкне на делото.

# 49
  • София
Бащино почти никъде няма. Русия, Украйна - да. Но дори в Хърватия нямат, в Сърбия имат бащино.

😀 А защо се казват Уйлям Джеферсън Клинтън, Франк Делано Рузвелт, Доналд Джон Тръмп? Или това само за президенти важи😃 опс, ами Джей Ди Ванс, Ди е първата буква на бащиното му... както и Джордж Дабълю Буш. W май че е Walker, ама не съм сигурен...а за арабите да не говорим - шехът на Кувейт по памет се казва шейх Джабер-ал-Ахмад-ал-Джабер-ас-Сабах....
На Франклин Делано Рузвелт баща му се е казвал Джеймс, а на Доналд Джон Тръмп бащата се е казвал Фред.
Това са втори лични имена. Ти разсъждаваш като един познат, който се беше заровил в интернет и установил, че бившият ми мъж франсе и брат му били от различни бащи, защото вторите им имена са различни, а то във Франция също няма бащино име, но има второ име по желание, което е традиция от католическите семейства, при които всеки има лично и християнско име, т.е. второто име е било на светец.

# 50
Второто име също им е дадено, не е производно от бащата по никакъв начин. Мъжът ми е американец, да го наречем Джон Адам Смит, където Адам в неговия случай е името на брат на майка му, който е починал млад и са искали да го почетат по този начин. Брат му, пак като пример, е Майкъл Луис Смит, където Луис няма нищо общо със семейството, просто така са си решили, така са го записали.

# 51
  • Бургас
Аз съм си променяла фамилията така преди година-година и половина може би.Моята е доста дълга както и тази на мъжът ми.Омръзна ми да попълвам документи по час навсякъде тъй като имам и фирма на мое име.За това заведох дело в Софийски градски под претекст че се представям само със неговата фамилия в обществото и така съм известна на всички.Не съм някаква известна личност.След 4 месеца мисля ,че съдът постанови ,че мога да остана само със неговата фамилия.Но без да заведеш дело няма да стане.Имам и позната която си смени така името наскоро без то да е осмиващо просто не и харесваше една буква и я замени.

# 52
Много са ми забавни разни с фамилия от типа Христова-Николова. И двете фамилии абсолютно шаблонни и нищо не значещи, но сакън да не изгуби бащината фамилия. Ако е лекарка или адвокат, придобила репутация преди да се омъжи - разбирам. Ако бащината фамилия е нещо екзотично и известно пак. Но съвсем обикновено име да се лепи за какво е.

# 53
  • Melmak
Щом законът го позволява, не мисля, че bcd е крайна инстанция, която да определя как да се казваме.

# 54
Щом законът го позволява, защо пък не. Ако бащината ти фамилия не означава нищо за теб, ок. Но има жени за които означава много и искат да си я запазят.

# 55
и нищо не значещи, но сакън да не изгуби бащината фамилия.

Твоята бащина фамилия явно е нищо не значеща, но това не означава че за други хора важи същото. За мен лично е много важна.

# 56
Бащината ми фамилия значи много за мен, защото именно баща ми се трепеше да изкарва пари в почивните си дни от държавната работа, с които да ни осигурят всичко необходимо, докато майка ми се грижеше за домакинство и всичко останало, също в почивните си дни от държавната работа.
Родителите ме изучиха, без да ме лишат от нищо.
Въпреки това, приех фамилията на съпруга ми, когато се омъжих, но беше предупреден, че ако започна да работя по специалността си, никога няма да  нося неговата фамилия на работа, защото той няма никакъв принос за образованието ми.
Да имаш избор винаги е по-добре от това да си задължен да правиш нещо, с което не си съгласен.

# 57
Има и ситуации, в които след развод жената не желае да си върне бащината фамилия. Известна е с тази на мъжа си. Така се е доказала в обществото. Имам такава близка.
Аз не приех фамилията на мъжа ми. Нито с тире, нито изцяло. То оставаше и с тире. Щеше да е наистина нещо ужасно дълго за попълване на документи. А пък и освен това бях "известна" Grinning така да се каже с фамилното си име и наистина щях да имам пречки в някои среди.

# 58
  • София
Има и ситуации, в които след развод жената не желае да си върне бащината фамилия. Известна е с тази на мъжа си. Така се е доказала в обществото. Имам такава близка.

И аз съм така. Баща ми е известен с бащиното си име, не с фамилията. Моминската ми фамилия не значи нищо, но си я смених, за да съм с фамилията на бъдещите си деца. След развода продължавам да искам да съм с една и съща фамилия със сина ми, освен, че имам издадени книги с тази фамилия и прочее. Изобщо не ми е хрумнало да и я сменям обратно, след като съм я брандирала, както се казва по модерному.

# 59
Не е толкова традиция, колкото вековен патриархат. Вече сме 21век,не Средновековието.

Общи условия

Активация на акаунт