Търся психолог (човек), който има способността да слуша.

• 1 418
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте,

Започвам с това, че живота е странно нещо. Толкова странно, че никога не съм предполагал, че някога ще се озова в (може би) най-женското място на тази планета, а именно - bg-mamma. Или поне в моята глава платформата винаги е била това, макар и никога до този момент да не съм я използвал. Буквално направих регистрацията си преди минути. Затова моля за извинение ако не спазвам точно етикета на комуникация тук, правилната категория на темата, или нещо друго, с което все още не съм се ориентирал в платформата.

И защо животът е странно нещо? Или по-важният въпрос е как човек като мен, на възраст като моята се озовава тук, създавайки тема с това име? Истината е, че имам нужда от помощ и може би, в отчаян опит да я намеря, като една последна сламка, чийто удавник отдавна вече е бил удавен, ме отведе тук. Трудно ми е да напиша следващите редове, но за да може правилно да разберете смисъла на написаното е необходим контекст, разбира се.

Поради злощастни стечения на обстоятелствата загубих съпругата си преди 5 години.

Препрочитам предходното изречение вече 40 минути и ми е трудно да продължа. И общо взето това е олицетворението на живота ми от тогава. Цели пет години, в които се чувствам изгубен, съкрушен и сам. Пет години, в които деструктивно саморазрушавам себе си, живота си, хората с които се срещам, поради една или друга причина. Не мога да спя, трудно ми е да се храня и не се чувствам пълноценна част от обществото. Точно обратното. Не искам да изпадам в детайли, колко неща са се случили в тези пет години, но имам нужда да говоря. Имам нужда да разговарям с някой, който просто ще бъде адекватен човек и ще има способността да ме изслуша.

За тези пет години съм посетил повече психолози, психотерапевти, психиатри дори, отколкото съм познавал хора в ученическите си години. И всичките бяха с отвратително отношение от типа "За всеки влак си има пътници, продължи си по твоя влак и нещата ще се оправят" тъпотии изсмукани от учебниците по психология за 12-ти клас. Търся някой, който наистина умее да слуша и да вниква в казаното. Дали ще е специалист или просто човек, който би подходил към мен като приятел. Няма значение от кой град е, няма значение дали трябва да си запиша час две години напред или дали ще се видим още тази вечер, не ме интересува. Имам нужда да говоря с някой, който наистина има способността да слуша, а не да ме приема за поредния човек, който ще му изкара 100лв за час. Парите не са проблем за мен. Но наистина имам нужда от помощ, защото ако трябва да прекарам следващите пет години от живота си, така както прекарах последните пет, не мисля, че бих могъл да издържа.

Знам, че това е отчаян опит да намеря посока в живота си и надали ще ми помогне, но кой ще ме приеме на сериозно ако публикувам това във фейсбук? А аз в действителност се нуждая от помощ.

Затова и съм тук. Ще се радвам ако може да ми предложите специалист или просто човек, който може да слуша и би искал да ми помогне, защото наистина дупката в гърдите ми е голяма и нещата не се подобряват с времето.

Благодаря Ви предварително.

# 1
Ще Ви предложа. Свържете се с мен в лично съобщение.

# 2
Моят съвет е психиатър, който да ви предпише лекарства. Психиката има нужда от лекарства, точно както тялото. Трябва да си върнете съня и апетита. Вие се само наказвате като не пиете хапчета, но това не е редно.

# 3
Съжалявам за случилото се. Това което усещам от поста е съпротива, неприемане, гняв, за съжаление в живота се случва, какво ли не и е важно да преминаваме през случващото се, да търсите подкрепа, съпротивата не води до нищо. Както и бих ви препоръчала помощ от специалист,  но и сам да си помогнете. Започнете с четене на подходяща литература, видеа и работите върху себе си. Надявам се да се "отворите" към света, към живота и да продължите напред. Не промените ли възприятията си, начина на мислене и се въртите в мислите си, ще минат още години без да излизете от ситуацията.

# 4
Чуйте и последния епизод на подкаста "Естествен интелект", темата е загуба и скръб.

# 5
Цитат
'няма значение дали трябва да си запиша час две години напред или дали ще се видим още тази вечер'
интересно, какво би ви стимулирало да очаквате търпеливо среща след 2 години примерно с човек, за който нищо не знаете, освен, че някой непознат ви го е препоръчал като добър слушател?

# 6
В интернет е пълно с препоръки от непознати към непознати. Има изследвания с пациенти в листите на чакащи, та може би интересното е  за неспециалистите. 2 години може да е образно казано, може и да не е. Пет години е “чакал”, какво са още две.

# 7
вярата прави чудеса, няма спор..
може да подадеш изследванията, интересно ми стана
предполагам, че самата идея, че чакат им влияе позитивно и ги държи?

# 8
Теле-медицина, модерни времена..

# 9
  • Down south
Теле-медицина, модерни времена..
Идеята е добра, стига да е достъпна.
На днешно време има варианти, ако и финансите не са проблем, както авторът подчертава опциите са повече.

ПП Темата ми се струва твърде хлъзгава, визирайки редица детайли.

# 10
Психотерапевт препоръчвам.
Не виждам причина да отидете на психолог и да пиете лекарства.
Аз имах проблеми с депресивност, но нищо не ми помогна от лекарствата.
Людмил Стефанов, който води темата в рубриката "Специалистите говорят", тук в бг-мама. Разгледайте неговите отговори на други казуси и ако ви допадне, свържете се с него.
Нашите сесии бяха по телефона, изключително полезни за мои проблеми, които влачех с години. Всичко се оправи в рамките на 3 месеца, с по две, максимум три сесии на месец. Имаше огромно подобрение след буквално втория разговор.
Освен да изслушва, той разглежда проблема в светлината на семейните системи, дава домашни и друга гледна точка за проблемите ви.
Успех!

# 11
  • София
Моят съвет е да намерите терапевтична група с хора преживели загуба. Вероятно е само те да ви дадат усещането, че сте разбран и да се подкрепяте в пътя напред.

# 12
Освен да потърсиш специалист, би могъл да споделиш с приятел или с брат, сестра, родител. Като временно решение. Затваряш ли се в себе си, не споделяш ли?
Не е нормално да си в това състояние 5 години след загубата. Би трябвало веднага да отидеш на психиатър и да взимаш хапчета, докато търсиш добрия слушател.

# 13
И моля Ви, преди психолог/психиатър/терапевт посетете и личния си лекар, за да Ви пусне изследвания.
Депресивните състояния са характерни при проблеми със щитовидната жлеза. Сигурно има и други органични причини, които трябва да изключите първо. Разбира се, че сте преживели тежка загуба, но ако имате и някаква органична причина, двете неща заедно е възможно да са Ви потопили толкова дълбоко.

# 14
С каква лекота и незнание се поставят под един знаменател психолог/психиатър/терапевт...

Общи условия

Активация на акаунт