Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 6 987
  • 222
  •   1
Отговори
# 105
  • Somewhere far away
Е и сега се продава гол хляб от пекарницата, обаче как ще го занесеш да вкъщи!? Нали пак трябва да е в някаква торбичка.

# 106
  • пустинята Гоби
По време на соца се чистеше повече. Винаги, когато се е налагало да чакам сутрин рано на спирка превозно средство, минаваше камион и миеха улиците. Сега го правят два пъти годишно и не навсякъде. Била съм дете, но спомените ми са, че беше по-чисто и подредено.

И киселото мляко беше в стъклени буркани, остави олиото. Баба ми имаше една пластмасова бутилка от лимонов сок донесен от чужбина и си я къташе, да си носи вода като пътува.

# 107
Бяха стъклени бутилки по 1 литър, съответно не за еднократна употреба. Тръгнах да търся снимка и ми излезе нещо дето съвсем ме изби на спомени като го видях

Олиото е 1 литър, до него с широките гърла са от боза, най-десните е ясно че са безалкохолни. Ако не се лъжа, такива "лимонадени" имаше и големи, май и те по литър бяха. Киселото мляко също беше в стъклени буркани. Бирените бутилки са ясни, само че тогава нямаше такива които се изхвърлят а не се рециклират, сега има стъклени такива.

Ами и тогава в торбичка сме си ги носили хляба... от плат предимно, те се перат и си знаехме определени само за хляба и друго не слагахме в тях. Просто не се продаваха опаковани, те и  по магазините често караха хляба само нареден в касетки и се продаваше така, а не само от фурните.

# 108
  • Somewhere far away
Аз в моята торба бутам всичко и не ми е хигиенично да сложа хляб без да е опакован, защо не и в хартиена торбичка. да, пак е отпадък, но поне не е гадна пластмаса.

# 109
Никой не те и кара да си слагаш всичко в една торба, това наистина не е много добра идея. А и както казах, поне вкъщи имаше торби които се знаеше че само хляб се носи в тях и нищо друго.
Те сигурно много хора не си представят и да мият буркани от кисело мляко, но тогава всички го правехме и ги носехме обратно в магазина. Аз все съм се чудила като малка - добре де, като искат да им занесеш празни буркани за да ти дадат пълни, откъде са се взели първия път че да имаш? Grinning Така и не ми отговори никой.
Просто не бяха навлезли пластмаси и найлони за всичко и навсякъде, масово бяха нещата или без опаковка, или в стъкло, в консервна кутия, особено хранителните. Само прясното мляко дето имаше в едни найлонови пликове, друго не се сещам от масовите неща. И като няма толкова опаковки за изхвърляне, боклукът е съвсем различен.

# 110
Аз въобще не помня да е било чисто. А най-голяма мизерия беше през 90те. Градовете буквално бяха сметища в този период. Разбираемо, предвид цялата ситуация в държавата.
Категорично смятам, че в момента живеем в най-чистия период.

П.с. През социализма имаше едни огромни контейнери за боклук с 4 или 6 отвора отгоре. Помните ли ги? Приличаха на сегашните контейнери за строителни отпадъци, но с капак отгоре. Извозваха ги с едни камиони (като сегашните паяци) и ги хвърляха отвисоко. Съответно всички бяха смачкани.
Поне в нашия град бяха такива, но предполагам, че са били еднакви навсякъде.
Колко мизерия имаше около тези контейнери...

# 111
Бяха стъклени бутилки по 1 литър, съответно не за еднократна употреба. Тръгнах да търся снимка и ми излезе нещо дето съвсем ме изби на спомени като го видях

Олиото е 1 литър, до него с широките гърла са от боза, най-десните е ясно че са безалкохолни. Ако не се лъжа, такива "лимонадени" имаше и големи, май и те по литър бяха. Киселото мляко също беше в стъклени буркани. Бирените бутилки са ясни, само че тогава нямаше такива които се изхвърлят а не се рециклират, сега има стъклени такива.

Ами и тогава в торбичка сме си ги носили хляба... от плат предимно, те се перат и си знаехме определени само за хляба и друго не слагахме в тях. Просто не се продаваха опаковани, те и  по магазините често караха хляба само нареден в касетки и се продаваше така, а не само от фурните.
За толкова малко време, колко неща са се променили. Най-много ме е страх от водата. Налага се да купим 11л в пластмасова бутилка.

# 112
  • Пловдив
И аз помня същото, което казва Натка. Платнени торби за пазаруване, едната отделно за хляб, и всичко останало. Пластмасовите вносни или донесени от чужбина шишета от сок се ползваха за екскурзии - счупих моето на една в Оборище и много ме беше яд не друго, ами че нямам в какво да си налея "балканска вода" за обратно. Прясното мляко беше в бели пликове, някои от тях се ползваха за опаковка за сандвичи за училище, за цвички и гуменки пак за там.
Контейнерите при нас в моето детство си бяха като сегашните - тип бобър. Имаше и цилиндрични за по-малките къщи.
Диви селяни и тогава си имаше, но чак голяма мръсотия не е било. Вкл. заради по-малкото опаковки. Човек явно помни според емоционалното си отношение.
На улицата обаче можеха да се намерят много на брой ситни стъклени парчета от натрошени шишета. Аз си събирах такива "скъпоценни камъни" от едно междублоково пространство в квартала с настилка нещо като каменист асфалт. Между камъчетата имаше стъкла. Т.е. хвърляло се е, чистели са вероятно едрите парчета и са оставали ситните.

П.П. За мляко, газирана вода и безалкохолни и подобни на повечето места, може би не на всички, вариантите бяха два - даваш празни шишета/буркани и ти приспадат по няколко стотинки, колкото струва амбалажът, или купуваш с все шише малко по-скъпо. Натка сигурно знае, де - казвам го за другите, които не помнят.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 23:18 от Магдена

# 113
  • пустинята Гоби
Аз живеех в квартал с къщи и всеки си имаше кош за боклук пред тях, който се ползваше само от неговото домакинство. Със сигурност квартала беше много чист, защото всички се познават и нали, какво ще кажат хората. Само, че аз не говоря за нашия квартал, а за чистотата като цяло - градската среда беше много по-приятна, подредено, направено. Какво общо имат 90-те, най-голямата беднотия и мизерия беше тогава.

Имаше и найлонови торби по времето на соца, но много по-рядко. Майка ми още вади разни в нас от нейното предприятие, което се занимаваше с услуги и явно са ги ползвали да слагат някакви неща за хората в тях. Иначе платнените торби и мрежи бяха класика.

Баба ми слагаше палачинки за училище точно в торбички от прясно мляко Simple Smile . Всичко се миеше и рециклираше, защото беше кът.

# 114
  • София /Абсурдистан
Много се чистеше по това време, всеки ден минаваше кола на Чистота-та. Също и миеха улиците редовно. Нямаше толкова коли, нито толкова строежи, които да замърсяват. Веднъж на определено време се правеха ленински съботници и всички излизаха да чистят около блоковете. Голяма идиотщина, но беше чисто. Беше и забранено да се мият балконите и водата да тече от горе. Евентуално ако вали навън, тогава можеше само. Много глупости имаше, но определено беше много по-чисто от сега.

# 115
Не знам дали е било наистина по-чисто или просто е било различно, боклук си имаше но беше различен от сегашния - лъскави и шарени опаковки дето са едва ли не вечни, плюс още всякакви пластмаси. Това не само у нас де, да не помисли някой че се превъзнасям по някъде другаде а пък плюя тукашното. Просто си бяха други времена дето няма да се върнат защото животът като цяло е вече различен.
Миенето на улиците не знам дали бих драпала за него, на това все по-голямо нямане на вода ми се вижда като разсипия... но и не сме опрели само до него де, има още много какво друго да се подобри.

# 116
  • Пловдив
Как забранено да се мият балкони, за какво бяха направени тогава ония чучури, стърчащи навън?
Те наистина са голяма глупост, в родния ми блок, строен през 1960, бяха направени просто и умно - към улука. Но факт, бяха И за миене, не само за отричане на дъждовна вода.

# 117
Моите родители твърдяха, че в София е било много чисто до средата на 70-те години някъде. За жалост аз съм хванала по-мръсните периоди. Но си спомням миенето на улиците като бях дете. Предполагам сега не мият заради многото паркирани коли или не влиза в договора с фирмите-концесионери. А е редно да мият, защото градът е много прашен.

# 118
  • Somewhere far away
Да, идеята на тези чучури е да се мие поне според мен, а не само за оттичане на вода при дъжд. и аз живея в стар блок с такива чучури. Гледам да мия когато няма да пречи,  явно винаги все на ннякой ще пречи, но аз не съм виновна че така е построен блока.

# 119
Да, идеята на тези чучури е да се мие поне според мен, а не само за оттичане на вода при дъжд. и аз живея в стар блок с такива чучури. Гледам да мия когато няма да пречи,  явно винаги все на ннякой ще пречи, но аз не съм виновна че така е построен блока.
Срещу нас е пълно с такива чучури, но не съм видяла някой да си мие. По принцип и не съм видяла някой да хвърли нещо от балкона. Само се тупат килими, пътеки. Аз понякога хвърлям трошички от хляба за птиците, но в малко количество. Не знам, може да не е позволено да хвърлям ей така под нашия прозорец, но не искам да ги хвърлям в кошчето, щом може някоя птица да се храни от това.

Общи условия

Активация на акаунт