Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 7 043
  • 222
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Това с храната е проблем, да, когато не ти се иска да цапаш, но ти се иска птица или котка да се възползва. Наскоро разпилях кутия с бисквити на улицата, събрах ги, разбира се, и много ми се искаше да ги начупя и да ги оставя извън кофата, да не стават зян. Накрая направих така с две-три.

# 121
  • пустинята Гоби
Мие се в София, слагат табели и колите се местят. Последния път миха улиците с колите, отбиване на номера общо взето.

Как защо се мият улиците, ужасно е прашно и мизерно. Ето това му е отличителното на чужбина - ходиш си и обувките ти са чисти, а в България излизаш и веднага мизерията полепва по тях.

И около нас не се изхвърля от терасите, минават хора отдолу, просто е абсурдно. Обаче имам следната запечатана случка - водя детето на училище една сутрин и пред нас на супер централна улица някой се изплюва от терасата. Бляк! Мисля, че са офиси в тази сграда, което реално не е от значение, но е супер гнусотия.

# 122
Е как, едно време във входа на всеки блок имаше обесен пространно написан правилник или как там го бяха кръстили, в него имаше посочено в кои точно дни на седмицата се тупат завивки през терасите и се мият терасите Grinning Примерно само вторник следобед или там какъвто ден е пишело, не го помня това чак толкова подробно. И на повечето места се спазваше със същата тежест, която имаше и невдигането на шум от 2 до 4 следобед Grinning Доста караници ставаха ако някой не го спази това, понеже поне тогава хората си знаеха да им е прибрано пране и прочие, защото все някой над тях ще направи мазало.
Та така де, не е като да не са се миели терасите, колкото и да са малоумни тия чучури когато не е отведена водата във водосточните тръби.

# 123
  • София /Абсурдистан
И на нашия блок имаше чучури, като остъклихме терасите и слагахме изолация ги махнахме.  Но истината е, че ме глобиха веднъж когато миех, а навън нямаше дъжд. Позвъня на вратата някаква инспекторка, извади кочан с печат от общината и ме глоби. Цели три лева Simple Smile Ходела из квартала и гледала дали хората мият. Идиотщина. Сега ако беше по днешно време хич и няма да отворя вратата, ама тогава млада и глупава…

# 124
  • София
Веднъж на определено време се правеха ленински съботници и всички излизаха да чистят около блоковете. Голяма идиотщина, но беше чисто. Беше и забранено да се мият балконите и водата да тече от горе. Евентуално ако вали навън, тогава можеше само. Много глупости имаше, но определено беше много по-чисто от сега.
Както и сега, имаше хора, които се скатаваха от това почистване. Звънят им отдолу, те се правят, че не са вкъщи.
А сега вече мотото е "Плащам данъци, значи общината да ми чисти мизериите".

# 125
Днес пък видях налепени обяви за работа по стените, по пейките, по стълбите.Лепят ги хубаво, но после не ги махат. Ей тука до една близка спирка за автобус имаме доста изоставени обяви, изглежда грозно. В чужбина така лепят ли не знам.

# 126
  • София
Бяха стъклени бутилки по 1 литър, съответно не за еднократна употреба. Тръгнах да търся снимка и ми излезе нещо дето съвсем ме изби на спомени като го видях

Олиото е 1 литър, до него с широките гърла са от боза, най-десните е ясно че са безалкохолни. Ако не се лъжа, такива "лимонадени" имаше и големи, май и те по литър бяха. Киселото мляко също беше в стъклени буркани. Бирените бутилки са ясни, само че тогава нямаше такива които се изхвърлят а не се рециклират, сега има стъклени такива.

Ами и тогава в торбичка сме си ги носили хляба... от плат предимно, те се перат и си знаехме определени само за хляба и друго не слагахме в тях. Просто не се продаваха опаковани, те и  по магазините често караха хляба само нареден в касетки и се продаваше така, а не само от фурните.
Втората е за прясно мляко-1 л.

# 127
Ключът за по-малко отпадъци е и в превенцията.Колко ли микропластика и боклук щеше да се спести, ако системата с амбалаж беше останала.

Аз в момента стъкло освен за вода, прясно и кисело мляко, а зехтин и оцет от фенси био магазини не мога да се сетя за какво друго се ползва.
И откъде бих могла да намаля пластмасовите опаковки за останилите хранителни продукти.

# 128
  • София /Абсурдистан
И на мен са ми познати тези бутилки, всичките до една. Имаше и бурканчета за кисело мляко.

# 129
Ключът за по-малко отпадъци е и в превенцията.

Има чудесни инициативи от типа #zerowaste, #немерсиносяси навсякъде в големите градове. Информират, разясняват как човек може да редуцира собствения си отпечатък върху околната среда/боклук. Наскоро една приятелка ми разправя как една такава инициатива им организирала семинар в бизнес офиса в София и колко много е взела от мероприятието за себе си.

# 130
  • София
Имам отговор на БАБХ относно задължителното калкулиране на кутии за храна в Билла. Повечето неща са бла-бла, цитиране на директиви и т.н. и накрая се оказва, че Била бори боклука с....информационни табели на щанда за готова храна за вредата от пластмасите и алтернативите им. Но само на теория - на практика не може да си избереш хартиен плик или носиш опаковка, касовата програма е направена да платиш.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 17:12 от Cuckoo

# 131
  • Пловдив
Не помня дали беше Била, но в някой магазин бяха казали на клиент (оплакал се на свой ред на медия), че носенето на собствени съдове в конкретния магазин щяло било да наруши изискванията за хигиена. Не можело да се изолират донесените съдове от общата манджа за продан ли, нещо такова. Ала-бала звучи, но знам ли какви са изискванията.
Значи зиро уейст, ама всъщност повече уейст.

Навремето не бяха толкова лесни за производство и безобразно евтини пластмасовите опаковки, мисля.

# 132
При нас (в милионен немски град) #zerowaste функционира без проблем, за други места не знам.

Виждам, че и магазинът за насипни хранителни продукти винаги е пълен; Алнатура са пуснали зърнени и варива в стъклени буркани, не употребяват никакви опаковки.

Амбалажната система функционира отлично - както за стъклени бутилки, така и за пластмаса. Мисля, че 96% от амбалажа постъпва обратно, според статистики.

Автоматите за амбалаж предлагат възможност за взимане на пари обратно или дарение за местна благотворителна организация; забелязвам, че хората масово избират опция 2.

Отделно, парковете и улиците са чисти, защото бездомни обикалят и събират де, що видят амбалаж из кошчетата за боклук или просто оставени някъде. Като има желание (и самосъзнание), има и начин!

# 133
  • София
Амбалажната система функционита отлично - както за стъклени бутилки, така и пластмаса. Мисля, че 96% от амбалажа постъпва обратно, според статистики.
Автоматите за амбалаж предлагат възможност за взимане на пари обратно или дарение за местна благотворителна организация; забелязвам, че хората масово избират опция 2.
Отделно, парковете и улиците са чисти, защото бездомни обикалят и събират де, що видят амбалаж из кошчетата за боклук или просто оставени някъде. Като има желание (и самосъзнание), има и начин!
Едно сравнение - в Германия пластмасова бутилка е 25 цента, а камамбер в Лидъл е 0,99 евро редовна цена, т.е. с 4 върнати може да вземеш 1 питка, което за бездомен няма да е зле. В България върната бутилка е 5 стотинки, същото сирене е някъде 3 лв., освен на промоция.
И още нещо - в София автоматите са 7, в центъра няма нито един.

# 134
  • пустинята Гоби
Почти никъде в България не искат да сипват на клиентите в собствени съдове, имам приятелка която е вманиачена на тази тема и постоянно се кара с търговците.

В Германия ходих за пръв път преди около 20 години и още тогава събираха амбалаж като луди и разделяха отпадъците разделно. Няма да ги стигнем никогиш със сегашното темпо на  #zerowaste. България върви назад в това отношение - хем се увеличава боклука, хем нищо не се рециклира. Сложиха няколко машини за събиране на пластмаси и отбиха номера. Цялата ни политика в това отношение е отбиване на номера.

И преди е било евтино произвоството на пластмаси, то и затова е революционно това откритие. Майка ми е завършила точно такава специалност в университета преди 50 години, била е много актуална.

Общи условия

Активация на акаунт