Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 7 045
  • 222
  •   1
Отговори
# 135
Не искат, защото ако някой получи хранително отравяне, веднага ще обвинят магазина, а може посудата да е била мръсна.
Има едно място, дето продават много вкусна храна за вкъщи - манджи, скара... В собствени съдове слагат само това, което е на бройка. С грамаж отказват, защото ще се калкулира и съда и стават разправии. Везните са настроени за тарелки и кутии.

# 136
Май не е до искане в случая, ами баш са си в нарушение ако допускат други съдове над които нямат контрол. Имаше сравнително скоро тема точно за тия пластмасови кутии че нали и цената им вдигат всяка година - с това ще спасяват света Grinning

# 137
По принцип като се прибереш в къщи и си го сложиш в чиния, пак можеш да се натровиш....
Грамажът много лесно могат да го видят, ако първо измерят съда.

# 138
То всичко може, но доколкото разбрах от тая другата тема, в момента регулациите са такива че е забранено да се използват съдове на клиентите, това да се тарира везната е най-малкият дерт. Съгласявали са ми се в малък обект където се знаем, в супермаркет няма кой да рискува при това положение.

# 139
  • Пловдив
Явно да, а щом искаме да намаляваме отпадъците, това не е добра мярка.

# 140
Изобщо не го вярвам това че е за намаляване на отпадъците... Малоумно е просто, хлопат се менците че нещо се прави - Ето на, направихме ги по-скъпи тия кутии, белким по-малко ги купуват. Е хубаво но ти ако си купиш нещо от такъв щанд, няма в шепи да си го носиш я??
За торбичките като наложиха преди години да се плащат в супермаркета, ми допадна много - наистина доста хора се замислиха че могат вместо да ги дават тия стотинки всеки път, да ползват многократни пазарски торби, имаше си смисъл.
За тия кутии ефектът не е никакъв, освен че просто продължават да ти ги натрапват като продажба, просто гордо вдигат цената всяка година с по 5 стотинки и си ръкопляскат сами за което.

# 141
Забранено е, но аз съм виждала и е масово. Пенсионерите не могат да го преживеят, че ще дадат 25 стотинки за кутия, а алчните вериги да не отърват клиенти. Гнусни са, кой знае как са си облизвали бурканите, отделни като започнат да треперят и да трактат с буркана по витрината е опасно.

# 142
  • София /Абсурдистан
На мен ми писна в заведение да дават хартиени сламки за сокчето. Ами те след 2 мин.са се разпаднали. Сега си купих едни стъклени сламки с четчица за миене и си нося една като излизам. Малко прекалено ми е, ама… Хартиените просто не стават.

# 143
И аз съм така.
Имам и чаша от неръждаема стомана за кафе и като си купувам от автомат или навън "To Go", винаги давам чашата. Така и те си спестяват ресурс, а и аз не пия микропластмаса от купешките чашки за кафе.

# 144
  • пустинята Гоби
Аз от години пазарувам с платнени торби, по-удобно е, не само че е по-евтино. По принцип съм на мнение, че трябват генерални мерки - да се произвежда по-малко пластмаса, пък ние потребителите ще се оправим и без найлонките. Примерно в София е пълно с чешми, които не работят, обаче в най-големите жеги общината раздава бутилирана вода. Егати и инициативата, ми оправете чешмите бе, хората ще ги ползват.

# 145
Бяха почистили улицата в която живея, почти седмица не мина, пак почнаха да летят отпадъци, найлонови торбички, украси, по пътя имаше пластмасови бутилки, какво ли не. Опитах се да ги махна от пътя, но на следващия ден пак същото. В Гугъл Мапс бях видяла, че в повечето къщи в Англия си имат три малки контейнера за боклук.
Ние ако ги имахме не знам за колко дена щяха да бъдат чупени или нарисувани с графити.
Аз от години живея в Испания и мога да кажа само едно, добре,че имат служби за чистота, които функционират,инак ще се заринат с боклуци,много често срещано е да видиш около кофите им изхвърлени отпадъци, по улиците плюват,храчат,смърди на марихуана на много места,безобразие просто. Също и много мебели изхвърлят около кофите, а трябва да се обаждат предварително на фирмата,която отговаря за извозване на този вид отпадъци, но масово не го правят и виждаш постоянно гардероби,шкафове, тоалетни чинии,кашони от купени неща и тем подобни с дни да стоят изхвърлени и няма кой да ги махне.По улиците често срещано е кучешко л.й.о да настъпиш,оставят ги така,повечето не ги събират.Така,че не виждам кой знае каква разлика с България, само дето са им по-модерни кофите,кел файла, боклука е навсякъде. А пък по паркове и места,до които имат достъп с коли,след петък и събота, ела да видиш,погром.Боклуци,тоалетна хартия, презервативи, мръсни гащи веднъж видях,гнус ме е кучето си да разходя там, полицаите подминават и не обръщат внимание. Не си мислете,мили хора, че само в България има боклуци навсякъде, има още куп "европейски"държави с такива проблеми.

# 146
  • Deutschland/HE
Службите по чистота трябва да работят.

Вчера във Франкфурт покрай реката имаше фломаркт (продават антикварни и всякакви вещи втора употреба). Пълно е с народ, стоки по земята... Минахме от там към 14ч на обяд и човек грудно се разминаваше, а вече трябваше да приключат.  След три часа всичко беше изчистено, махаха огражденията и колите можеха да минават.
От другата страна на реката е имало мероприятие на единият профсъюз, със сигурност са били няколко хиляди човека. От далече видяхме как товарят преносимите тоалетни (сигурно над 50), почистват ...
Отделно имаше още два протеста в центъра...

Дожаля ми за службите по чистота и за полицията, а аз си припомних защо не трябва да ходя в събота.

# 147
Примерно в София е пълно с чешми, които не работят, обаче в най-големите жеги общината раздава бутилирана вода. Егати и инициативата, ми оправете чешмите бе, хората ще ги ползват.

Което е направо грехота, защото питейната вода в София - алкална, мека, пивка - се нарежда сред челните места на Европа по качеството. Трябва да се оправят чешмите, да!

# 148
  • София /Абсурдистан
Някой е откраднал парите за поправки.

# 149
И който доставя водата печели също Wink

Общи условия

Активация на акаунт