„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 860
  • 931
  •   1
Отговори
# 615
Аз също останах с впечатление за голяма обсебеност от страна на Деян. Сестрата показваше по-нормални емоции. Не знам дали е било търсен ефект или е резултат от преиграване на момчето, играещо Деян.

Дотолкова ми изглеждаше ненормално, че чак бях съгласна с това да се разделят.

# 616
  • София
В книгата не се усеща подобно нещо. Просто са били в стрес от разправиите и после развод и разделяне. Нямаше и помен за инсест.

# 617
Книгата четох няколко пъти преди 20 години на крехките 13. Тогава ми се стори твърде психопатска, провокативна със заглавието си, макар че нито е представителна извадка на майките, нито е представителна извадка на понятието "лоша майка". Имаше твърде много пространство за интерпретация и за собствено довършване на някакви сюжетни линии от страна на читателя. Тогава дори Стъклен дом и Фамилията, тръгнали един след друг по същото време на телевизионен екран звучаха доста психопатско, а тази книга нямаше как да бъде изобщо възприета, дори не би си помислил някой да я екранизира. Оставя изключително гаден послевкус, изцеждаща и натоварваща по време на четене, чак главата те заболява, сякаш усещаш намерението на автора да предизвика точно такъв ефект и ти става противен и самия автор. Беше получила някакви награди Тогава, но с детския си ум стигнах до заключението че ако Димова не беше дъщеря на Димов, книгата нямаше да бъде откроена. Действието се развива по време на световното, очаквах екранизацията да е в по ретро стил, виждайки модерното имение, се разочаровах леко. Не търсете особени морални заключения, послания, изводи. И в книгата ги няма и не това й е целта. Просто да остави отпечатък и то трайно черен за четящия. Помня, че когато я хванах отново на 30, нямах желание да прочета и една страница.

# 618
  • В Космоса
За мен беше най-слабата серия и Деян изобщо не ми хареса. Сестра му се справи доста по-добре, според мен. Родителите ми бяха абсолютно дървени. Confused

# 619
  • София
Като футболен фен имам усещането, че действието пак е по време на световното, но последното такова.

# 620
Не съм чела книгата, интерпретацията ми е само ат сериала.
Може да изглежда нездрава връзката на Деян към сестра му (аз в първите минути помислих, че са гаджета), но нестовия негов стремеж към нея е всъщност желнието му да не се разделя семейството. Той няма контрол над решенията на радителите си, но има над своите, от него зависи колко близък ще остане със сестра си и това също е форма на семейство.
Неговата  трагедия е в илюзията,  че все още има семейство. Оставяйки силно свързан със сестра си, той още не е изгубил напълно майката, която е отхвърлира него, но той още не е отхвърлел нея.

# 621
Не съм чела книгата и от вас разбирам, че няма нужда.
Интересен замисъл, но много слаби актьори.

Трябвало е да го направят ретро, световното 94та в Сащ беше епично.

# 622
Абсолютно подкрепям за Световното от 94та. А и в книгата бащата на Никола е описан като типична мутра от 90те, а като я четях, майка му ми навяваше асоциации с Мая Илиева (вдовицата на Жоро Илиев). Луксозното съвременно имение някак не ми се вписва. В книгата децата нямат и сегашните забавления - тик тоци и т.н.

# 623
На мен лично ми харесва, че е осъвременено, както и начинът по който е направено.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 23:50 от Iris04

# 624
  • София
На мен също ми харесва осъвременяването. Ретро филми и ретро истории има немалко. Мутренските години са непонятни за много от сегашните вече млади родители, които биха се асоциирали с героите, защото тогава са били съвсем малки.
Книгата е от 2007 за 1994 и носи историите на онова време. Някои от тях вече не са актуални.
Сериалът в момента е интересен и на млади хора. В ретро вариант надали щяха изобщо да го гледат (по мои лични наблюдения).

# 625
Няма нужда от ретро мутренски истории и т.н. Така си е добре.

# 626
  • София
И аз съм на това мнение. Аудиторията е различна. Много хора, които гледат, не помнят онези години, даже не са били и родени.

# 627
  • София
Препоръчвам ви да изслушате книгата в Сторител. С гласа на Петя Силянова книгата става много по лесно смилаема, много човешка и докосваща. На мен ми беше много въздействащо и емоционално нейното прочитане на книгата.
Самата тя ще участва и в следващият епизод. Чакам го.

# 628
Не виждам с какво пресъздаването на 90-те би било по-добро решение за филмиране.
Много добре си се получава с осъвременяването. Темите не са характерни само за онези години, че да се налага и времето да е спазено.

# 629
  • Другата България
Просто актрисата играеща Бояна беше слаба,за разлика от великолепния Диян.В книгата се обичат по братски/сестрински,въобще не знам как виждате обсебеност и някаква нездравословна любов между тях.Те са едно цяло,родени заедно,в книгата имат връзка тип телепатия помежду си,усещат се един вид и разделението им им причинява болка.Аз също имам няколко двойки познати близнаци,не мога да си представя дори какво им е да са разделени за някоя почивка или по дълъг период от време,просто се усеща любовта между тях и някакси се допълват,не знам и аз как да го обесня.Така че Деян го пресъздаде страхотно,но тази глупост с колата която вкараха за да отделят Бояна на мен лично не ми хареса грам.
Точно това писах непосредствено след епизода, не съм изчела всички коментари, но същото усещане имам и аз.
Затова и този епизод ми беше най-слабия до момента.
Хем девойката, която изигра Бояна не беше впечатляваща, на фона на “брат си“, хем абсолютната глупост с автомобила и това “отвличане“, и накрая за капак отиват у Явора с молба да ги “осинови“.....ами доста нездраво ми дойде предвид пресъздаването на екран.
Радвам се, че в книгата не е точно така.

Общи условия

Активация на акаунт