„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 762
  • 931
  •   1
Отговори
# 435
  • Между гори и планини
Сега става ясно и защо момчето е с лоша хигиена. Явно копи пейст на бащата. Чак когато хареса момиче се сети, че банята съществува.
В този епизод съм на страната на майката, въпреки, че детето най- много отнася като травми. Защото децата не си избират в кое семейство да се родят или кой да ги осинови.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 19:14 от Доня Дафина Черешова

# 436
В рамките на шегата, може би защото авторката и сценаристът са майка и син и всеки гледа от своята камбанария:) А те действително са майка и син, де...😁

# 437
  • София
Трудно биха пресъздали историите като в книгата, защото тя е писана за действителност преди 20 години.

# 438
А сцената в класната стая,когато Явора взе телефона на едно момче, какво всъщност видя? Аз ли нещо изпуснах,или не се разбра?

# 439
ОК, приемам, че не съм се изразила точно. Не е нужно историите да са абсолютно 1:1 филма към книга, нека има някакво разминаване, осъвременяване (идеята бащата да е геймър вместо футболен фен беше добра), но образите, изградени на екран да са такива, каквите са представени в книгата. Може би на прочелите книгата им е по-трудно да си изградят ново мнение за героите само на база серила, след като имат вече такова от книгата. Не става въпрос за някакви дълги обяснителни сцени, достатъчни биха били няколко кратки подмятания и аз лично бих разбрала това, което казвате от книгата.

# 440
  • София
И аз не разбрах какво видя. Може би, в следващия епизод ще се разбере, иначе не виждам какъв беше смисълът на тази сцена.

# 441
Вчера изгледах трети епизод и на мен ми беше леко слаб в сравнение със предишният , но краят беше доста силен благодарение на  Илиана Коджабашева. Съгласна съм че за създалата се ситуация са виновни и двамата родителя,  но нямаше нужда от такива обидни думи и квалификаций и то на майка към синът и дори и да не си го родила ти . Брутална игра на Илияна наистина така ме вбеси и възмути че се усетих как извиках пред екрана и ми се искаше да и извъртя няколко шамара . Боряна Братоева уж трябваше да има по важна роля но почти никаква я няма , не мога да я усетя тази привързаност на децата към нея , надявам се да видя такава сцена между нея и тинейджърите .

# 442
Сега го гледам пак. Казва й и "мама", "майка ми", освен по име.
Не знам, без уточненията от книгата, приличат на доста семейства с момчета. Нормално е момчето в тийнейджърска възраст да предпочита баща си. Общи теми и хобита, попива поведение, търси съвети за момичетата. Единствено, че тя се чувства пренебрегната се вижда от филма и че не е повярвала, че ще бъде приета от детето.

# 443
Явора е химера и нереален образ,затова описанието и е само от децата.Тя е идеализираната майка,която ги обича и се грижи за тях,няма как да има едно общо описание,всеки олицетворява в нея майката,която го е родила/отгледала,но пренебрегвала и неглижирала.Затова я обичат и обожествяват,затова следователите не разбират с какво ги е "омагьосвала и подчинявала".

# 444
  • ту тук, ту там
… и ми се искаше да и извъртя няколко шамара.
А на мен ми се прииска да мога да я прегърна. 😔
Ако някой от двамата беше го направил, тя може би нямаше и да си тръгне.

# 445
  • ПАЗАРДЖИК
Харесах и трета серия. Прави ми впечатление, че и трите деца до тук са единствени деца в семейството. За Александър и реакцията му към избухването на майка му, ми се струва все едно не чува такива думи за първи път. Не страдаше за себе си и че е осиновен и нежелан от нея, а се тревожеше за баща си, който искрено обича и знае колко ще бъде наранен от тази ситуация. Все едно Александър няма нужда от майка си, но баща му има нужда от нея.

Възнамерявам да прочета книгата след като изгледам сериала. Харесва ми, но преживяването с книгата ще е различно.

И за последно. Много харесвам една мисъл от “Ана Каренина”, която и тук пасва идеално “Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему”

# 446
  • Sofia
Не мога да гледам сериите в четвъртък и страшно се радвам, че имам възможност да прочета коментарите преди да имам собствени впечатления.
Помагат ми изключително много да търся и видя подробности, които обикновено се осъзнават след втори прочит.
За трети епизод - никак не ме изненада поведението на майката. Имаше право да се чувства пренебрегната и обидена. Това, че избухна, беше естествена кулминация на разочарованието и от отношението на мъжа и  и сина и. Залитна към другия мъж от желание да е оценена и харесана. И това, че мъжът и я обичал, няма как да я държи, ако по никакъв начин не усеща тази любов. Единствено не оправдавам думите и към Александър, това не бива да чува никое дете!
Струва ми се, че Алекс го вълнуваше в епизода повече момичето и израстването му, което е и напълно в реда на нещата.
Децата играят великолепно! Може да се учат от тях доста от професионалните актьори.
Илиана Коджабашева също ми хареса!

# 447
Само на мен този епизод му се стори много безинтересен. Явно очакванията ми бяха по-големи

# 448
Аз изслушах книгата точно преди да започне излъчването на сериала. Впечатленията ми от литературните герои се припокрива със сценичните до момента. Неяснения, мъглив, химерен образ на Явора създаден в книгата, се покрива много добре от Б.Братоева.
Изповедта на Александър пред психолога" Аз съм малък и вървя хванал мама за ръка. Аз съм грозен. Кривоглед, кривокрак и имам четири пръста. И съм джудже" говори , че детето не се е чувствало обичано и желано от майката. И е търсело вината в себе си.

# 449
Не съм чела предишните мнения, но на мен епизодът ми изглеждаше правдоподобен. Даже съчувствах на майката, докато не избухна накрая с грозните епитети за детето. Само в това я осъждам. Ако моят съпруг го вълнуваше само мача, че даже и почивка да отлага заради някакви там финали, отдавна да съм си намерила друг... А жената не е като да не опитваше - искаше заедно да заминат и т.н. и той я парираше. Нормално е хубава жена, на която отговарят с безразличие, да потърси по-добър живот другаде. Според мен даже Александър е дете на съпруга (наричаше го копеле) и тя е зарязала кариера и живот, за да го гледа. Сега детето се държи точно като баща си (зяпа футбол като зомби, не помага вкъщи). Нормално, че един ден жената ще изригне. Единствено не я оправдавам в едно - как за тези години не го обикна това детенце. Аз бих се привързала силно. Но не съм в нейното положение, де.
Връщам се до ви чета.

Общи условия

Активация на акаунт