„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 852
  • 931
  •   1
Отговори
# 645
От както излъчиха епизода за близнаците се чудя дали да опиша още една история от опита ми в детска градина. Мислих, мислих, и реших, че ще я разкажа.
Накратко:

Родители с близнаци, нормално заченати, не се разбират. Решават да се разделят. Бащата ми казва един ден: "Ако дойде майка им да ги вземе, не й ги давайте! Родителските права са мои". Съответно му отговарям, че ако не видя съдебно решение, не мога да откажа на майката да вземе децата си от детска градина. При което той вади съдебно решение, в което е посочено именно това, че родителските права са негови.
Историята, която ми разказа е потресаваща, и, за съжаление, в последствие се потвърди и от майката.
При развода, майката заявила, че няма възможност да отгледа децата (да се разбира, че й пречат на волния живот), и за това по-добре да останат при бащата. Бащата, вбесен, заявява, че също няма възможност да ги гледа и поставя ребром въпроса какво да правят в този случай. Майката, без да й мигне окото, предлага да вземе момичето, а момчето да остане при бащата. Бащата не се съгласява. Майката изскача с второ предложение - децата да бъдат оставени в дом!! (по онова време още ги имаше)
Мисля, излишно е да казвам кой отгледа децата...

Децата бяха наистина силно привързани един към друг, като че повече момичето към брат си, отколкото обратното. Факт, че останаха заедно до завършването на гимназия.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 21:33 от Без цел

# 646
В групата "Какво четеш" има ревю за книгата и се оказа, че при издаването ѝ Георги Господинов е бил редактор и още повече, беше писал, че една от историите била неговата, но нямало да каже коя.

# 647
  • София
Дали не е липсващата в сериала?

# 648
Аз започнах да я чета (отново - май греша, че изобщо съм я чела преди и я бъркам с друга) и ако липсващата във филма е първата история, тя е за момиче и е много, много тежка. Аз съм чела биографични книги на Господинов и никъде няма намек за толкова тежко детство.

# 649
  • София
Ама той има предвид, че е неговата живейска (доколкото съм запозната с представянето му в медиите, няма сходна драма в живота му с никоя от историите) или негова като съавтор?

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 10:21 от Fever Ray

# 650
Имам усещането, че идната серия няма да е за всеки, т.е. не всеки ще може да я изгледа до края.

# 651
Ама той има предвид, че е неговата живейска или негова като съавтор?
Не става много ясно. Писал е, че една от историите вътре е свързана с негова история, но няма да издаде коя.

# 652
  • София
Ама той има предвид, че е неговата живейска (доколкото съм запозната с представянето му в медиите, няма сходна драма в живота му с никоя от историите) или негова като съавтор?
Аз имам смътен спомен от някакво интервю с майка му покрай Букър-а. И по повод, че често ползва реални хора за прототипи - съседи от детството, примерно. Беше казала нещо от сорта, че в творчески план не е имал някакви особено тежки моменти, те са в личен план, но той не говори за това. Негово право е, естествено.

# 653
Пише, че е свързана с негова история. Значи той няма да е дете в историята, а близък, роднина, приятел...

# 654
# 655
  • София
Мартина Апостолова спешно трябва се върне към русия цвят, много и отива, а тъмния я обезличава.

# 656
Извадих и монолога на Деян от епизода. Това ще направя и с останалите 2 епизода....Последният 7-ми монолог. Надявам се след края някой, чел книгата да разкаже накратко историята.

Деян (епизод 4)
„Явора винаги спираше погледа си върху най-важното…Можеше да докосне с пръстите си най-дълбокото…Не можеше дълго да я гледаш, защото те хващаше страх от черното на очите й…Омагьосваше ни.“

„Това е часът на змиите. Отровните змии. Змиите, които носят смърт!...
Явора върви по тези камъни в най-горещата точка на лятото…Косите и са разпуснати…Карираната дреха - разпокъсана…Стъпалата..Изранени от камъните…И тогава…змията я ухапа. Тя направи още няколко стъпки… и още секунда-две докато слънцето, камъните и небето не притъмнеят и не бъдат обгърнати в мрак.“

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 14:24 от emiliq.nikolova88

# 657
  • ПАЗАРДЖИК
Теодора Димова е гост в Лице в лице. Май нищо по темата за сериала не коментират

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 17:53 от petjah

# 658
Сериалът е по Нова, няма как да го коментират в предаване на bTV.

# 659
  • София
Хайде на линия.

Много се надявам да не е като първия епизод, нещо не ми допада съвременния прочит.

Общи условия

Активация на акаунт