„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 656
  • 931
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Някои хора,сякаш никога не са гледали екранизации по книги. Супер странно ми е, че се търси дословно пресъздаване, някаква достоверност, криминален контекст, и пр. Да не говорим за безкрайните въпроси за книгата, които, като общ брой думи, са повече от цялата книга..

# 856
  • ту тук, ту там
Някои хора,сякаш никога не са гледали екранизации по книги. Супер странно ми е, че се търси дословно пресъздаване, някаква достоверност, криминален контекст, и пр. Да не говорим за безкрайните въпроси за книгата, които, като общ брой думи, са повече от цялата книга..

Абсолютно!

# 857
Аз не разглеждам книгата,защото не съм я чела,а гледам филма.Финалът е абсурден и не е логичен.Учителката се среща по тъмниците в градинката ,за да им каже новината.Децата като зверове подивяват.Учителката седи безпомощно без инстинкт за самосъхранение.А символика за финала всеки си го тълкува от своя гледна точка.Такава масова агресия  ми се струва прекалена.

# 858
Под силен афект травмираните хора, дори на пръв поглед нормално изглеждащи, реагират точно така-агресивно, нелогично, нападателно. Те всичките излизаха от конфликтна ситуация, за да отидат на тази среща. Все по-често и в реалността има пребити хора по улиците от група тинейджъри, поне в моя град, не знам как е в София. А и самите деца (така беше представно и най-вероятно е така в действителнсот) не бяха подготвени за последствията от действията си. Във всеки един момент, родител може да афектира детето си до такава степвн, че то да извърши глупост от наша гледна точка. Нима не сме крещело, пили алкохол, бягали от вкъщи? Може би масата хора са имали нормално и спокойно детство. За мен актьорската игра на младите таланти беше впечатляваща! Единствено последният епизод ме учуди-с какво сгафи тази майка се чудех. Та тя подкрепяше дъщеря си, беше с нея да я подкрепи, дори сякаш имаше укор, че бащата не е приел екранизацията. А бащата защити принципите и все пак прегърна дъщеря си накрая. Моя си извод беше, че дори в уж нормални семейства децата под афект и влияние на околните действат жестоко. После след обяснението на книгата придоби други отенци

# 859
  • София
Още като прочетох книгата ми се стори странен и недостоверен финала.

# 860
  • В Космоса
Всички действия са хиперболизирани. Нормално за книга, филм. В действителност е рядкост толкова драма и брутализъм наведнъж, но все пак съществуват такива случаи и много автори измислят един събирателен образ, показват един символизъм в произведенията си.

# 861
Финалът ми приличаше на кадър от филма за зомбита или "Живите мъртви"

# 862
  • Sofia

Причините за търсене на достоверност от зрителите, пък и читателите е, че всички се отъждествяват по един или друг начин или с децата, или с родителите.
Действието ни е прекалено близко като време и тематика. Неизбежно е да се търсят паралели и да се разсъждава кой как би постъпил при тези обстоятелства.
Всеки или е преживял, или е бил свидетел на подобни истории и това ни прави съпричастни и съответно критични.
Я, ако действието се развиваше в началото на миналия век, дали щеше да е такава драма как точно се интерпретирала книгата и колко е реалистична…

# 863
  • София
Мисля, че подобни аналогии са по-характерни за много млади хора, които не са съзряли.

# 864
  • Враца
Приемам филма такъв, какъвто е. Не съм чела книгата.
Разбрах основния замисъл метафорично, всяка една агресия , която се трупа в къщи и благодарение на родителите, ескалира в даден момент , в някаква посока. Не буквално да убият с юмруци учителката, а наистина се излива в някаква посока. И това е жлъч, разочарование, агресия, безсилие. В повечето случаи, нараняваният бива най-близкия и добър човек, който не заслужава. Но, такъв е живота.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 16:00 от vmarinska

# 865
Като цяло сериалът ми хареса. Имам проблем с последната история и ще се опитам да обясня какъв. Във всички предишни истории децата са жертви на родителите си, това предизвиква агресията накрая и убийството на Явора. Ами при Лия? Тя живее в съвсем нормално любящо семейство. Защо и тя агресира срещу учителката?! Тук получих чувството: "Безхаберни,  алкохолици, любящи - каквито и да са родителите, децата могат да станат диваци убийци." Е, това не обезсмисля ли идеята, че с по-подкрепящи родители, Явора щеше да е жива? С една дума- няма значение какви са родителите. Според мен историята на Лия не беше изобщо част от филма.

# 866
  • София
А може би трябва да се разбира като психология на тълпата. Дори и детето от добро семейство може да се подведе по всички, понеже в момента е разочаровано от обстоятелствата.

# 867
  • Враца
Може да се интерпретира по много начини. Филмът е въздействащ.
Погледнах във Фейсбук, но никой не интерпретира, всеки заклеймява и хули... Грозна работа.

# 868
  • Другата България
Защото там са хората, които се отъждествяват с въпросните родители от сериала, без дори да го осъзнават.
Хора, които не само сега - никога не интерпретират или се замислят какво послание носи филм, сериал, книга и т.н.
Хора, които търсят основно хляб и зрелища, и когато не ги получат, обвиняват останалите за това.

Отдавна ФБ за мен не е никакъв коректив за нищо.

# 869
  • В Космоса
Като цяло сериалът ми хареса. Имам проблем с последната история и ще се опитам да обясня какъв. Във всички предишни истории децата са жертви на родителите си, това предизвиква агресията накрая и убийството на Явора. Ами при Лия? Тя живее в съвсем нормално любящо семейство. Защо и тя агресира срещу учителката?! Тук получих чувството: "Безхаберни,  алкохолици, любящи - каквито и да са родителите, децата могат да станат диваци убийци." Е, това не обезсмисля ли идеята, че с по-подкрепящи родители, Явора щеше да е жива? С една дума- няма значение какви са родителите. Според мен историята на Лия не беше изобщо част от филма.

Мдаа, идея за размисъл. Ние може да сме много образцови - добри, разбиращи, любящи, интелигентни, но това не е гаранция, че детето ни няма да поеме по грешен път, че и фатален. Но ако сме по-бдителни, има по-голяма вероятност да се предотвратят нежелани и лоши развития.

Общи условия

Активация на акаунт