„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 622
  • 931
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Преди много-много години съпругът ми беше приет да учи в Бъркли.
Тогава нямаше опция стипендия. Цените у нас бяха убийствени. Студентски заем там се равняваше на самоубийство на цялото му семейство тук.
Не замина. Никога не се е сърдил на родителите си или на обстоятелствата. Просто се отказа от мечтата си да се занимава с технологии и се насочи в съвсем друга област, където сега е много добър.
С това светът не свърши. Дори напротив. Постигна много, а можеше сега да няма нищо. Никой не знае какво му е писано.

# 901
Тя го искаше. И родителите трябваше да я подкрепят.

Много интересно размишление. Ако детето иска нещо, то родителите трябва да направят и невъзможното, за да го подкрепят. В случая ставаше въпрос за пари. Ако трябва родителят ще пренебрегне принципите си,  ще открадне, дори убие, но ще намери парите. Да, за това беше историята къде е границата между добруванено на детето и жертвата на родителя.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 16:13 от Dincho

# 902
В историята на Лия не разбрах, защо се разчиташе само на парите, които биха дошли от правата върху книгата, а не се търсеха други опции. Би трябвало, според мен, да има и план Б. Сякаш тези родители са спали досега и чак сега са разбрали, че детето може и иска да танцува. Мен това ме смути. Бащата го разбирам, защо отказа в сериала (kнигата не съм чела).
И във филма, доколкото помня, се спомена, че е кандидатствала в хофеографско училище, но не е приета.
Така е построен епизодът, такава(но много по-категорична) е и историята в книгата. Не всяка цел оправдава средствата. Не може да получиш всичко на всяка цена.
Сред връстниците на моя син има подобни истории, при които децата искат да учат нещо, но е финансово непостижимо. Приемат ситуацията и затварят страницата, не е драма.

И да оставим ученето извън България, ако имате или сте имали деца в училищна възраст, вероятно сте чели темата за Американския колеж. Колко умни и старателно деца остават извън приема, защото не се предлага приемлива отстъпка. Децата трябва да се научат да приемат и загубите.

# 903
Да, но тук идеята е, че може, ако родителят направи компромис. Като не може, ясно, че не може и няма и дилема, нито направен избор.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 16:40 от Iris04

# 904
  • София
Майката на Лия ѝ каза в разговор между двете "аз навремето трябваше да се откажа от моята мечта" - един вид - ми аз се отказах, защо пък ти сега трябва да постигаш твоята. И понеже заглавието е "Майките", се предполага, че майката е лошият пример.
Ако бяха седнали родители + дете да обсъдят положението, да поговорят - тоя курс струва едиколко си, ние тези пари ги нямаме, баща ти може да продаде правата за романа, но на едикаквиси хора, при едикаиквиси условия, за него е неприемливо. Ако го направи сега, ще компрометира името си на едикакъв си писател/преподавател. Примерно.
А те - бащата няма време за никого, семейството му му пречи да си върши "важната" работа. Суетят се около него, държат детето в шах. Майката не смее да му счупи хатъра, чака да благоволи да ѝ обърне внимание. По-лесно е да се самоубедиш, че желанието на детето е ненужен каприз, че тя за балерина не става, отколкото да застанеш открито и да обясниш ситуацията, жертвите, които не си готов да направиш. Детето може да не разбере, най-вероятно реакцията ще е драматична, но някой ден ще осъзнае какво се е било случило и ще оцени позицията на родителите си. А сега позиция няма, или по-скоро нещата са "айде стига с тези танци".

# 905
Да, въпросът е с какво да направиш компромис. Ще си продадеш бъбрека, ще откраднеш или дори убиеш, за да задоволиш някакви желания на детето си.

# 906
Да, нещо такова...
Има хора, които буквално гладуват, за да дадат старт на децата си,  или рискуват благополучието си, или някакви други там неща... все едно трябва да продадеш най-скъпото си за пари, за да може детето ти да опита да постигне мечтата си. За бащата на Лия най-скъпото му се оказа неговото творчество, а не детето му и той не искаше да си го продаде за пари.

Пък и той не вярваше във възможностите и, през  цялото време повтаряше, че трябва да стъпи на земята и да се откаже от фантазиите си.

# 907
  • София
Аз това стъпване го разбрах точно от финансова гледна точка. Нямаха възможност, но той беше готов да опита.
Вече къде е границата е индивидуално.
Романът му беше трудът на живота му, докато Лия тепърва можеше да има безброй възможности.
Още повече, че имаше проблем с крака и не се знае дали нямаше да се наложи да се откаже, но за сметка на вече потъпканото бащино достойнство.

# 908
Ирис, аз също разбирам така посланието. Къде е границата между оправданата и безсмислената саможертва на родителя в името на мечтата на детето му.

# 909
Това е историята на моето семейство. Не сме богати, но синът ни се класира в Ам. колеж и каза аз положих своите усилия и се справих, сега е ваш ред. Смятам, че беше прав. Макар че не сме нарушили някакви принципи с това решение. Само семейния бюджет 😳

В историята на Лия не разбрах, защо се разчиташе само на парите, които биха дошли от правата върху книгата, а не се търсеха други опции. Би трябвало, според мен, да има и план Б. Сякаш тези родители са спали досега и чак сега са разбрали, че детето може и иска да танцува. Мен това ме смути. Бащата го разбирам, защо отказа в сериала (kнигата не съм чела).
И във филма, доколкото помня, се спомена, че е кандидатствала в хофеографско училище, но не е приета.
Така е построен епизодът, такава(но много по-категорична) е и историята в книгата. Не всяка цел оправдава средствата. Не може да получиш всичко на всяка цена.
Сред връстниците на моя син има подобни истории, при които децата искат да учат нещо, но е финансово непостижимо. Приемат ситуацията и затварят страницата, не е драма.

И да оставим ученето извън България, ако имате или сте имали деца в училищна възраст, вероятно сте чели темата за Американския колеж. Колко умни и старателно деца остават извън приема, защото не се предлага приемлива отстъпка. Децата трябва да се научат да приемат и загубите.

# 910
Тя го искаше. И родителите трябваше да я подкрепят.

Много интересно размишление. Ако детето иска нещо, то родителите трябва да направят и невъзможното, за да го подкрепят. В случая ставаше въпрос за пари. Ако трябва родителят ще пренебрегне принципите си,  ще открадне, дори убие, но ще намери парите. Да, за това беше историята къде е границата между добруванено на детето и жертвата на родителя.
или - дай да се докараме до просешка тояга за да задоволим щенията на производното за частна школа.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 09:01 от mauigirl

# 911
Yellow flower, мнението ми напълно се припокрива с твоето.

Сякаш това семейство всички - освен бащата- са длъжни да се откажат от мечтите си (спомнете си как каза на “майката” : “ти нали едно време искаше да станеш асистент в БАН (цитирам по памет), но не стана и какво от това “.
Значи само той може да има творчески копнежи, да се изолира, за да пише, всички стъпват “на пръсти “ около него, за да не смутят великия творец…

На Лия явно от малка е вменено, че “какво толкава, някаква си мечта там”. Имаше по-напред в темата мнения, че образът на Лия бил слаб и не въздействащ… за мен е точно обратното - Ясмина Раде пресъздаде много точно един скършен, пречупен човек, чийто мечти и желания не са зачитани . И тя е свикнала с това . Не умее да се зарадва на успехите си -“Струва ми се, че правя нещо нередно “…. Няма добра оценка за себе си - Дана ѝ казва, че всички момчета са луди по нея, а тя е толкова неуверена….
Хората сме различни, за мен като създадеш дете, трябва да направиш всичко по силите си, то да е щастливо, по начина по който то разбира щастието. А не да му обясняваш, че мечтата му е безсмислена. Имаше начин да и осигури обучението, не го направи.
Не понасям хора, като бащата на Лия, имам такива в обкръжението си.
И изразих личното си мнение.
Бащата на близнаците беше готов да ги гледа сам и го предложи. Може да не е бил идеалният баща, но поне се опитваше. Бащата на Лия директно и отказа.
За мен лично е ужасно още от малък да те научат, че си сам на тоя свят и никой, дори и родителят, нищо не ти дължи. Тази самотност поражда един страх, който те преследва цял живот. Може да си беден, може да си прост, но като полагаш усилия детето ти да успее, дори и с цената на собствените си възгледи за морал или изкуство, детето ти дори и да не успее, ще знае че не е само. За мен да знаеш, че си абсолютно сам на тоя свят е едно от най-болезнените усещания.

# 912
Това е историята на моето семейство. Не сме богати, но синът ни се класира в Ам. колеж и каза аз положих своите усилия и се справих, сега е ваш ред. Смятам, че беше прав. Макар че не сме нарушили някакви принципи с това решение. Само семейния бюджет 😳

Пък аз въобще не съм и кандидатствала в Американския колеж, защото знаех, че нямаме пари и няма и да се намерят. За мен е важно детето да знае, наистина, какво е финансовото състояние и че за някои неща пари няма. Не да се строят пясъчни кули от очаквания и после, "аз си свърших работата, вие защо не давате пари?". Това си е изнудване от едната страна и чиста заблуда от другата - ти кандидатствай, пък ние ще видим. Или ясно се казва, пари ще намерим и намираме, или се обяснява в самото начало, че пари няма.

# 913
Ами в нашия случай не искаше друго училище. Нещата не са винаги черно или бяло.

# 914
Във вашия случай вие все пак сте могли да платите.
Въпросът е какво правиш когато не можеш.

Общи условия

Активация на акаунт