Да сменя ли името на бебето?

• 5 192
  • 155
  •   1
Отговори
# 45
Не се занимавайте с глупости.Не името прави човека.Измислете си ваше умалително и ще свикнете.Да не говорич,че като тръгне на училище може да и измислят съвсем друг прякор.

# 46
Добре де, пробвала си разни неща, другите не са навити. Сама не можеш да го смениш, поне бащата трябва да е съгласен, а пишеш, че не е. Откажи се от тази идея, измисли галено име, което да ти допада и започвай да наричаш детето с него. Ти си майката, вероятно детето прекарва и ще прекарва основно времето си с теб още поне година, а може и повече. Дотогава ще е свикнала да се обръща на галеното, може даже и да не реагира на цялото име. И ще си остане само галеното.

П п. имам чувството, че не е толкова името, с което не можеш да свикнеш, а искаш някакъв реванш към свекърва си и мъжа си. Влизайки в пряка конфронтация, губещата ще си ти. Но така, заобиколно , с галено име, което няма много общо с цялото, може даже да излезеш победител един ден, когато детето реагира само на галеното, а не на цялото. Бабата сигурно ще гледа и ще помага, нали е на нейно име. Ще имаш нужда, когато детето проходи, ти тръгнеш на работа, то на ясла и градина, като започне да боледува. Пък дойде ли време за наследство, може и да се радваш, че си я кръстила така. Мисли в перспектива. Цинично е, знам, но като те чета колко си задълбала в темата, може и да ти донесе някакво душевно успокоение.

П.п. Ако решиш да раждаш пак, този път хубавичко мисли и то навреме.
Да и това го има!  По- скоро може би защото се бях настроила за друго име но не се одобри! Много Благодаря!

# 47
Авторке, не се чувствай виновна, че конкретното име не ти харесва. И това може да няма нищо общо с отношението ти към свекървата. Каквито и галени имена да измисляте, те са просто галени, а не цялото име. Опитай се пак да поговориш с мъжа си, да му обясниш защо конкретното име не ти харесва. Не е никак приятно да наричаш детето си с име, което изобщо не харесваш.

Ти имаш правото да го смениш, но трябва и той да е съгласен. Ако ще го сменяте, направете го, докато детето още не е свикнало с името си.

Преди време тук имаше тема, в която българка, живееща в Белгия, беше записала третото си дете Вероника. После го променила на Кристиана - на свекъра. Но и Кристиана не й харесваше, и се чудеше дали отново да не го смени. Тя също харесваше Сияна. Там промяната на име била по-лесна.

Така че помислете добре.

Успех!

# 48
Снежина е красиво, рядко срещано име с интересно значение (уникална и красива като снежинка).
И аз се бях настроила за Сияна, и бащата го хареса, но като казаха изведнъж роднини, че Сияна приличало на Яна (прабаба Янка с доста лоша съдба и късмет) и като ме хвана страх (макар никога да не можах да свържа Сияна с Яна) - и така избрахме друго хубаво име. Никакъв проблем със свикването. Всичко се случва така, както е писано 🙂

# 49
Аз имам едно предложение, д уговорката, че не знам майката кое име е предпочитала. Вероятно ще направят на детето кръщене, на което може да даде име на светица/ светец на детето и така детето ще има две имена - гражданско и християнско (църковно).

# 50
  • Далечният изток
Вече се коментира това.

Скрит текст:
Малко страни от темата, но съм чувала че не е на късмет смяната на името, променяла съдбата на човек. Ваш избор е дали ще повярвате в това.
Не знам до колко и това може да се приеме, че е така, при положение че при Кръщене църквата дава право да изберете друго име, различно от светското. Това също е вариант, ако ще ви донесе известно спокойствие.
Скрит текст:
Иначе в крайна сметка детето пък може да си хареса името. То е по-хубаво от модерните,  но абсурди (лично за мен) имена от последните години.
И това пробвах не се одобри!

Авторката, можеше да си пуснеш темата преди да се роди детето,
Скрит текст:
за да можеш да разбереш дали се харесва това име и да намериш доводи за пред мъжа си, че не искаш да кръщаваш дъщеря си така. Например, ако детето ти е родено през лятото, а да го кръстиш Снежина /аз и такива познавам/, или че Ж е трудна буква за изписване на латиница. Иначе името е хубаво и не е често срещано, но е на свекървата и това ти тежи. Писала си, че харесваш Симона и Сияна - ами тогава избери Сиси за галено. Да тръгнеш да сменяш името значи да си развалиш семейството, а едва ли искаш това. А и детето може да си харесва името в бъдеще.
Аз съм кръстена с буквата на свекървата на майка ми, а тя не се е разбирала изобщо с нея. Често е споменавала в яда си, че ще ме прекръсти с друго име със същото значение, само за да не е с тази буква. Хич не е добре това за психиката на едно дете.
Авторката беше пуснала тема доколкото помня, но явно свекървата е надделяла....

Редактирам се - детето е било родено, когато е питала за галено на Снежина.

# 51
Преди време тук имаше тема, в която българка, живееща в Белгия, беше записала третото си дете Вероника. После го променила на Кристиана - на свекъра. Но и Кристиана не й харесваше, и се чудеше дали отново да не го смени. Тя също харесваше Сияна. Там промяната на име била по-лесна.

В някои страни законово има един месец или повече след като се роди детето родителите да решат как ще се казва и да го запишат. Обаче близките започват да наричат детето бебето, като няма име, така че е добре да се вземе решението по-бързо.

# 52
Кръстете детето на деня на другото име и го прежалете. Може да остане за другото дете.

# 53
Мисля. че авторката е изпуснала момента да се наложи, но не трябва да се упреква и обвинява, защото тук получава готови съвети, на практика не всичко е приложимо.
Ако съпруга е държал по начало да уважи майка си, побутването от свекървата е донаместило решението му. Ако не е склонен сега на компромис, инстинктивно ще защити майка си и ще обвини жена си, това си е класика при повечето мъже.

Всеки си знае семейството, ние не сме коментирали с никой освен двамата с мъжа ми имена на децата, и двете ги избрах аз, той се съгласи и до там. А пък подробностите, че са близнаци съвсем се бяха оцъклили всички...

# 54
Значи в крайна сметка е Снежина, така ли?
Не вярвам, че институциите ще разрешат да го смени, защото "така искам".
Красиво име, нежно, няма нищо обидно и осмиващо.
След 5 месеца може да не харесват и новото име. Какво правят тогава?

# 55
Не само, че не звучи сериозно причината за за смяна, ами и нямат избрано име.

# 56
  • Далечният изток
Аз веднага мога да ѝ дам основателна причина за смяна, но не виждам как сама ще се бори, с всички и срещу всички...

# 57
  • Банско
Просто измислете галено име, което да подхожда на това и да е горе долу отговарящо. Всички ще и викат така. Никой не казва целите имена на хората. Така ще избегнете и смяната.

# 58
А ти лично кое име искаше/искаш за детето си, което ти харесва? 🙂

# 59
А ти лично кое име искаше/искаш за детето си, което ти харесва? 🙂
Симона или Сияна!

Общи условия

Активация на акаунт