Да сменя ли името на бебето?

• 5 435
  • 155
  •   1
Отговори
# 60
А ти лично кое име искаше/искаш за детето си, което ти харесва? 🙂
Симона или Сияна!
Трябвало е преди 5 месеца да настояваш за Симона и Сияна. Сега е късно. Ще се изпокарате с родата с мъжа, струва ли си?  Сега може да наричаш детето Сиси, и така да и тръгне като галено.
Не се карай със свекървата, очевидно е по силна от теб,  избирай си битките в живота.

# 61
Нека запознатите да кажат, дали изобщо има шанс за смяна на името, ако майката е за, а таткото - против. И второ, при какви случаи изобщо може да се смени име на бебе, което е дадено преди 5 месеца?
Трябва да се намери друг изход от ситуацията, смяната е много крайно действие.

# 62
Когато майката е за смяна, а таткото против и се почнат съдебни битки - дълги и изтощителни по инициатива на майката, това е разтури семейство.
Дали си струва всичко, ако е било самоцел да се роди едно дете и всеки по пътя си, да, може детето да бъде ползвано за разменна монета.
Струвало ли си е накрая всичко, мерител е времето, няма никаква гаранция за здрава връзка родител - дете, след време вместо да е доволно детето може да упрекне родителя

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 08:42 от Щефи

# 63
  • Варна
Сиси пък е толкова глупаво галено име, че няма накъде повече. Викай си й направо Симона или Сияна, какво ти пука.

# 64
На детето е дадено вече име. Не го обърквайте да му казвате Симона или Сияна, при положение, че се казва Снежина. Ако не Ви харесва Снежи за галено, сменете галеното - Ина е най-удачно, но пък може и Сиси, Жени.
Аз избирах имената на децата си, но ми трябваше време да свикна, че името на дъщеря ми е правилното за нея, просто като я видях не я чувствах с това име, а си бях мечтала точно за него. Сега не мога да си я представя с друго име.

# 65
Снежина е хубаво име, и Снежи може да и казвате

# 66
  • Далечният изток
Е тя точно Снежи не ще да ѝ казва.... Айде четете ги малко тия теми! Rolling Eyes

# 67
  • Варна
Аз бих й казвала Ина или Жана. И хич няма да ми пука. Записано ли е на хартия на свекървата? Записано е. Претенции повече няма как да имат. Ще си викам на детето както желая. Сума народ има прякори, с които ги наричат цял живот и нямат нищо общо с имената им.

# 68
  • Далечният изток
На мен много ми хареса предложението за Джина. Признавам, че никога нямаше да се сетя...

# 69
Здравейте, извинявам се, че се намесвам, но е само защото имам поглед върху края на една връзка, в чието начало е станало същото "разминаване" с името, като описаното тук. С уточнението, че и майката, и таткото, и братя, сестри и четиримата дядовци и баби са едни от най-чудесните и свестни хора, които познавам.

Майката е харесвала едно име, таткото и родата му са искали да е друго, майката склонила.  Леко го променили, съвсем малко го удължили да звучи по-съвременно и да има накрая и гласна почти като първата буква на името, желано от майката... И майката  измислила галено име от последните две букви плюс още една. Галеното име звучи много хубаво и днес, хем българско, хем международно, хем носи далечен спомен за името, желано от майката, хем е напълно ясно, че е производно от пълното (официалното) име... ако обаче знаеш предварително пълното име. Защото всъщност пълното и галеното нямат нищо общо. Но най-вече нямат нищо общо с името, желано от майката. Нещо като предложението Снежина - Ина. И двете са прекрасни, второто се съдържа в първото, но нямат нищо общо нито помежду си, нито със Симона или Сияна примерно. Но не толкова в това беше въпросът тогава. 

Според мен въпросът беше, че майката, лъчезарно, весело и самостоятелно момиче, всъщност дълбоко тъгуваше, че детенцето ѝ не се казва, както тя го е усетила. И все още, а може би и до края няма да може да възприеме, че нейното дете носи чуждо име. Но дори и това се преодолява, при желание и добра среда.

Втората, по-голямата част на проблема беше (според мен), че точно когато майката е очаквала подкрепа, тя всъщност е получила много сериозен удар от мъжа си, вероятно без той да си дава сметка за това, защото не е избрал да подкрепи майката в нещо много интимно - тя с детето е едно, той е нейният мъж и таткото, тя вече е знаела как се казва детето и очаква заедно да дадат името. И той не е избрал нея, не е избрал да са едно, а е избрал традицията в рода и да зарадва бабата/дядото,  което за една млада и съвременна майка може би е било равносилно на шамар или студен душ...
Както и да е. Майката и таткото отдавна са разделени, имат си нови животи, детето вече е голямо, може би и то си има самостоятелен живот, вероятно имената му въобще не са му проблем и си ги харесва. А в отношенията му (тогава) с майката, за съжаление майката беше губещата. Но се надявам сега пак да са близки.

Има много такива истории и знам, че това с името за някои двойки може да е нищо, дори да е повод за шеги и закачки, но за други е голяма ярка червена ламБа, според мен.

# 70
Здравейте, извинявам се, че се намесвам, но е само защото имам поглед върху края на една връзка, в чието начало е станало същото "разминаване" с името, като описаното тук. С уточнението, че и майката, и таткото, и братя, сестри и четиримата дядовци и баби са едни от най-чудесните и свестни хора, които познавам.

Майката е харесвала едно име, таткото и родата му са искали да е друго, майката склонила.  Леко го променили, съвсем малко го удължили да звучи по-съвременно и да има накрая и гласна почти като първата буква на името, желано от майката... И майката  измислила галено име от последните две букви плюс още една. Галеното име звучи много хубаво и днес, хем българско, хем международно, хем носи далечен спомен за името, желано от майката, хем е напълно ясно, че е производно от пълното (официалното) име... ако обаче знаеш предварително пълното име. Защото всъщност пълното и галеното нямат нищо общо. Но най-вече нямат нищо общо с името, желано от майката. Нещо като предложението Снежина - Ина. И двете са прекрасни, второто се съдържа в първото, но нямат нищо общо нито помежду си, нито със Симона или Сияна примерно. Но не толкова в това беше въпросът тогава. 

Според мен въпросът беше, че майката, лъчезарно, весело и самостоятелно момиче, всъщност дълбоко тъгуваше, че детенцето ѝ не се казва, както тя го е усетила. И все още, а може би и до края няма да може да възприеме, че нейното дете носи чуждо име. Но дори и това се преодолява, при желание и добра среда.

Втората, по-голямата част на проблема беше (според мен), че точно когато майката е очаквала подкрепа, тя всъщност е получила много сериозен удар от мъжа си, вероятно без той да си дава сметка за това, защото не е избрал да подкрепи майката в нещо много интимно - тя с детето е едно, той е нейният мъж и таткото, тя вече е знаела как се казва детето и очаква заедно да дадат името. И той не е избрал нея, не е избрал да са едно, а е избрал традицията в рода и да зарадва бабата/дядото,  което за една млада и съвременна майка може би е било равносилно на шамар или студен душ...
Както и да е. Майката и таткото отдавна са разделени, имат си нови животи, детето вече е голямо, може би и то си има самостоятелен живот, вероятно имената му въобще не са му проблем и си ги харесва. А в отношенията му (тогава) с майката, за съжаление майката беше губещата. Но се надявам сега пак да са близки.

Има много такива истории и знам, че това с името за някои двойки може да е нищо, дори да е повод за шеги и закачки, но за други е голяма ярка червена ламБа, според мен.
Много Благодаря! Наистина е същото. Знам, че звучи грозно и грубо но винаги съм смятала, че това е най- глупавата традиция, която може да съществува (вече незнам как да се изразя) Да кръстиш детето си дословно на някого... Да дадеш име по ЗАДЪЛЖЕНИЕ!!! Винаги съм съм го смятала за много тъпо а точно с това се съгласих! Вероятно никога няма да свикна с това име, както и да и казвам.... И вероятно вече съм за психолог.

# 71
Майката е харесвала едно име, таткото и родата му са искали да е друго, майката склонила. 
Стоп!
Защо се намесва родата в избора на име? Бабата и дядото са дали имена на техните деца, сега е ред тяхното дете да избере. Това е в основата на целия проблем - незачитането на изконното право родителите сами да изберат име на детето. Защото селед тая намеса следват още 100.

# 72
  • Melmak
Авторке, а ти как склони? Разбирам, че от самото начало не си била съгласна с името Снежина. Подозирам, че не е проблемът в самото име, колкото в това, че е името на свекърва ти. Ако беше на твоята майка, щеше ли да си по-смирена?

Разбирам нежеланието ти да кръстиш детето на свекървата, но не разбирам как си склонила и 5 месеца още не можеш да се примириш. Това бебе вече пюре яде сигурно, ти мислиш как да му смениш името. Не е редно така. Не е кукла това. А и борбата за надмощие между снаха и свекърва е безсмислена. Радвай се на бебето си и престани с тоя негативизъм.

# 73
Майката е харесвала едно име, таткото и родата му са искали да е друго, майката склонила. 
Стоп!
Защо се намесва родата в избора на име? Бабата и дядото са дали имена на техните деца, сега е ред тяхното дете да избере. Това е в основата на целия проблем - незачитането на изконното право родителите сами да изберат име на детето. Защото селед тая намеса следват още 100.
То е важно родителите да изберат, ама ако бащата е този, който се инати като магаре на мост, той е виновен

# 74
Който плаща той поръчва музиката, нали знаете.
Една самостоятелна жена, с кариера, с доход, имаща семейство с мъж и живеещи в самостоятелно жилище, няма да клекне пред наложени правила.
99% от клекналите пред свекърите са жени, живеещи при свекърите, в тяхно жилище и на тяхна издръжка.

Общи условия

Активация на акаунт