Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 27 724
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря!

# 241
имате ли представа как могат родителите ми да изпратят колет от България с храна 😆 тъй като в Спиди са им отказали да доставят хранителни продукти

# 242
  • Deutschland/HE
Може да попитат в Арамекс, те се съгласяват да пренасят храна. Доставят с DPD в Германия.

# 243
Най-добре да не казват какво има в пакета. За каква храна става дума предвид температурите в момента. Повечето отказват. Пакетите се сканират избирателно и може да не приснигне. ДПД са Спиди, Арамекс не знаех, че още съществуват.

# 244
  • Deutschland/HE
Спиди, в два от офисите във Варна, така ми преровиха колета. Не може подправки, ако не са фабрично опаковани, нищо домашно, няма мед, няма хранителни добавки и лекарства. Но сух чесън приеха, както и вакуумирано сирене или в металните кутии на Елена.
Аз в колета изпращам книги, дрехи,... а в куфара с чекиран багаж си вземам другите неща. Аз си пренасям лозови листи. Майка ги консервира, ние като ще тръгваме отваряме бурканите, вакуумираме ги по 100листа и ги замразяваме. Преди полета ги вадя, в куфара и после пак във фризера. Каприз е, но децата харесват лозови сарми, първата година не попаднах на читави листи от магазин. В куфара съм си пренасяла и замразена черноморска риба, увита във вестници, после в найлонова торба.

# 245
Нищо не нося от България. Тук има всичко. Дори в Кауфланд чудно сирене Ситово много по-изгодно от Елена в българския магазин. Турските магазини изобилстват от лозови листа, но ние не ядем и не мога да кажа дали изобщо са хубави.

# 246
За мен киселото зеле и лозовите листа в турските магазини имат някакъв друг лют вкус от българските и не ги ползвам. Купувам само от български магазин. Колети с храна от България не ми пращат и не мога да помогна.

# 247
Ако искате може да споделим кой какво и от къде купува?
Кисело мляко само Bayernland (бившото Echt Bulgara Joghurt) има го задължително в Кауфланд и според региона в Нето, Едека, Пени
Кори за баница си купувам Strudelteig на Henglein. С тях правя и тиквеник.
Сирене Ситово в кутии от Кауфланд, добра алтернатива са жълтите кутии на Ömür или Фета.
Хърватското кисело зеле от турския магазин е почти като нашето.
Кашкавал от Лидл или Кауфланд правоъгълните калъпи, на които пише Kashkaval.
Бисквити Leibnitz са добри за бисквитена торта, правя я с Psradies Creme на dr.Ötker

В български магазин ходя мнооого рядко за луканка и лютеница. Цените им са нереално завишени, а асортимента доста съмнителен. Правим си домашни суджуци и филе, кайма за принцеси си бъркам сама.
Друго не се сещам, което би могло да е интересно и типично бъргарско.

# 248
Отдавна съм се сбогувала с тези типично български вкусове и не ми и липсват. Когато съм си в Бг ям лютеница и един, два пъти си купувам кисело мляко. Вече ми идва киселко, харесвам тукашното креместо. Сиренето в Бг не го харесвам, тук ям фета. Гледам, че в турският магазин имат много български сортимент от сладки неща, но не съм взимала.

# 249
Ами казаха ми, че не можело в чекирания багаж на самолета за това започнах да търся друга алтернатива. Иначе Спиди преравят всичко да... 😤

# 250
  • Немция
И аз след над 2 десетилетия в Германия вече почти не търся еквиваленти на български продукти.

Българското кисело мляко почти не го намирам вече в нашия регион, единствено в Кауфланд, но точно това там ми е сравнително блудкаво. В Кауфланд има турско Ciftci, което е по-резливо на вкус. Ако искам добра киселина, купувам него.
Кори за баница вземам от турския магазин- там има и български, и фините турски кори.
Лютеница почти не ядем вече, но ако да- вземаме тази на Донка, без да съм й голям фен.

От България този път си донесох леща, че ми омръзна толкова години от леща, която става на люспи. Изпробвах много видове и все не е това, което търся. Тази "българската" я пробвах в Бг и направо си донесох  няколко пакета.
Български боб също нося понякога- млад български боб, който лесно се сварява и не става на люспи. Но него купувам само по препоръка и след изпробване, че и в това отношение не винаги попадаме на точното качество.
Определени подправки нося също, този път си донесох и лапад в багажа Smile(бяхме за великденските празници в Бг).

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 17:05 от Бибит

# 251
Бибитке аз си милих че аз не мога да приготвям лещата и става на люспи. Наистина е ужасна. Само ако взема белуга от дм става. Сирене и кисело мляко Боженци имаме в МиксМаркт тук.
А как може да не ядете кисело мляко в България ум не ми го побира. Ние предната седмица изядохме толкова кисели млека . При нас в София има https://lbbulgaricum.bg/en/ и правят различни оферти. Миналата седмица беше нещо с киселото им мляко с пробиотици , което е великолепно. Пълни сме сега с пробиотици Simple Smile

Лютеница ядат децата , ние не . Обаче те харесват. Въпреки че не сме ги учили специално на лютеница. В Бг колкото са опитали и явно им е по вкуса. На мен ми прави тежко. 

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 09:24 от bella-ciao

# 252
Кауфланд наблизо нямам, има в града, то е далече с автобус. Нито една от споменатите марки от Di Soleil не съм виждала в Реве или Лидл, за Алди да не говорим. Явно зависи от провинцията и региона. Ползвам си българския магазин. Сирене купувам от гръцкото в металните кутии от Алди.

# 253
  • Berlin
В Берлин има едно кисело мляко на Hansano, което преди се казваше Bulgaria нещо си, но го прекръстиха, от него си взимаме. Най се доближава до българското. Тукашните са ми много сладки и редки. Сирене купувам фета, не ми пречи, че няма българско тук или пък български кашкавал, аз харесвам чедър и ементал. Лютеница ни носят с колата и това е. Луканки, кисело зеле и подобни не ми липсват и не мисля да се мъча да пренасям със самолет или с колети.

# 254
Био варианта на реве е много добре. Не е българско, но е ок.

Общи условия

Активация на акаунт