Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 25 834
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Синьо, за копъра ти давам изпитан съвет. Сума години и аз не можах да отгледам, щом покара и нещо го изяжда. Но не се отказвам, и миналата година по случайност си купих семена на Großer Dill. Това чудо расте по два метра, от едно растение можеш да си напълниш фризера. Освен това е много красив, пухкав и рошав. И явно расте по-бързо, отколкото гадовете ядат.
На вкус е една идея по-различен от нормалния, леко наподобява фенхел, но е приемлива алтернатива.
Ей тук зад розата се виждат няколко стръкчета. Жестоко орязан, преди това  розата почти не се виждаше от него.

# 466
Много красива градина имаш Phloxx.

# 467
Благодаря, тази година е дъждовна и всичко цъфти обилно.

# 468
  • Немция
Abs, да спомена, че във Вернигероде има и голям авиомузей, подробен, с аудио гид, с възможност за експерименти от аеродинамиката.

# 469
Phloxx супер ти расте този копър , но ако мирише на фенхел не за мен Simple Smile

# 470
  • Немция
Някои Fenchel ги продават с малко зелено отгоре, може да се пробва дали се харесва накълцано в салата като копър.
Fenchel го предпочитам термично обработен, така вкусът не е интензивен.

При големия ми ученик имаше дискусия тези дни- ще празнуват завършването на 10 клас, след това предстои Oberstufe (Г9). Ще се отбележи с частно парти на двора на съученичка, там ще са и родителите й, двама учители(но без да стоят до края).
Родителите на момичето искаха мнение от другите родители дали са съгласни с консумацията на лек алкохол (бира, вино, Sekt). Ние бяхме от малкото "против", синът е още на 15(повечето съученици са вече на 16), защо е нужен алкохол на тази възраст, дори и законно да е позволено.
Повечето родители, включили се в анкетата, бяха "за", не очаквах.

В крайна сметка родителите на момичето са решили да не предлагат алкохол на партито.Grin
При близо 30 ученика се чудя как въобще им се е приискало да се лее бира на двора им. Smile

# 471
При положение, че на партито ще са учители и родителите домакини, едва ли ще се стигне до "леене на бира в двора". В тази възраст (16) им е важно просто да има някакъв алкохол, защото вече са "големи" и им е позволено. Обикновено се ограничават до половин чашка зект, ако изобщо пият нещо по-силно  от Шпеци. Виж, на купоните без родители картинката е друга.
Нашите 10-класници отбелязват завършването на класа с пътуване до Берлин - задължителното пътуване за гимназията ни за края на 10 клас. Обикновено има алкохолни изпълнения по тези пътувания, участниците са очаквани. Помня как се смях, когато видях качването на децата в автобусите при първото по-голямо пътуване на първородния в гимназията. В пълен ред и тишина, без бутане и суматоха, настаниха се за 3 минути като инструктирани роботчета и преди да потеглят качиха по 5 празни кофи на автобус. Дългогодишен опит. "Ordnung muss sein".

# 472
  • в сърцето на един мъж...
Бибит, за предпочитане е контролирано да пият, пред това някой да внесе тайно. Аз съм говорила с моите тийнове, реално сме им разрешили да опитват или пият някакъв алкохол пред нас, за да видим как реагират, за да се знае какво трябва да се прави. И те са съгласни и честно казано се оказа, че сме ги възпитали да се контролират и да не правят неща, които да им навредят. Даже преди година бяха ходили на големия съученици на езеро, уж с учител, а се оказа, че са били сами. Моя е останал до последно да не пие, защото е имало кандидати за слава - пияни в езерото да влизат. Едва са удържали един от съучениците си мъртво пиян да не се удави. Той е пил почти накрая една бира, след като онзи са го прибрали. Хем беше тогава на 18. Та контролирано е по-добре и по-сигурно, че днешните младежи не знае какво ще им роди човек главата.

# 473
  • Немция
Моят син е на 15, така че гледам и от нашата гледна точка.
Но той засега няма интерес дори да опитва глътка бира дори. Има време и за това.
Отделно ще е с колелото и няма да е единственият с колело или тротинетка.

Според мен една част от тяхното са пробвали алкохол на тази възраст- контролирано или не.
Голямото напиване става и след като си пил контролирано, има и други фактори да се напиеш здравата.

Но ето, че родителите, където ще е партито, сами са се отказали да предлагат алкохол- явно не искат проблеми.
Класната също било против по принцип.
Купон може да се получи и без алкохол на този етап, си мисля аз. Партито в частен дом не е с възпитателна цел как да пием на 16. Grinning

# 474
Бибит правилно сте направили. Иначе можеше вашето, което може да не иска , а и да е по-малко от повечето - обаче да се окаже под натиск на групата и да направи нещо, което не иска. Как ще се отрази и дали е друг въпрос, но самия спомен да е принуден няма да е приятен.
Така , както е станало, е добре. Според мен.

# 475
  • Deutschland/HE
При нас имаше организирано грил парти. Беше преди две седмици. На едно грилхюте, в съседно село. В началото бяхме и родителите, после останаха само класната и децата, отидохме към 12 да ги приберем. Повечето са на 16 и имаше радлер и апфелвайн (3.7%), нямало е изпълнения. Децата бяха много доволни.

# 476
  • Немция
Мен ме учуди, че мнозинството бяха съгласни с консумацията на лек алкохол, става дума за цял клас накуп- определено ще има натиск на групата.

Учителите смятали по-рано да си тръгнат, тоест родителите-домакини остават насаме с цялата група. Grinning

У нас алкохолът не е тема табу, в никакъв случай Grinning, да не си го помислите.

Мьос, при вас (Г8) 10 клас не са ли ЕF?
Моят десетокласник още не се води Oberstufe. Другата учебна година е EF, в 11 клас.
И в училището на моите имам спомен за провеждане на екскурзия до Берлин, но не си спомням точно в коя фаза на обучението им и дали всички заедно или определен профил.
Последните класове бяха, учениците са големи, виждала съм снимка.
Тази година 10 клас имаха други 2 общи пътувания - 1. по език и 2. десетите класове заедно, тип Workshop.
Достатъчно. Smile

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 19:55 от Бибит

# 477
При нас Oberstufe е 11 и 12 клас, тоест само 2 години. При вас е три.

# 478
  • Немция
И при класовете с Г8 в училището им Oberstufe е 3 години(EF, Q1,Q2).
Просто навлизат в тази фаза 1 година по-рано в сравнение с Г9.

# 479
  • Deutschland/HE
Бибит, май в БВ нямат Е-фазе от десети клас си отиват направо в Q1.
В гимназията при нас са EF, Q1, Q2, Q3 и Q4. Всеки срок е отделно.

Общи условия

Активация на акаунт