КРУИЗИ /Тема 20/

• 13 598
  • 253
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Аз ще добавя за избор на каюта. Според мен е много по-важно какво има над и под вас. А винаги гледам да сме на дек в средата тоест да има над нас и под нас каюти. Последния ни круиз нещо не го бях съобразила това и бях запазила каюта под бюфета!! Първата нощ не мигнахме. Буквално не спряха да търкалят колички и да тропат, беше ужасно. Имахме късмет, че намериха друга каюта и ни преместиха на следващия ден, но при пълен кораб тази възможност я няма.

# 31
Много е важен избора на каюта, повярвайте. Ясно е на всички, че най-бюджетният вариант е вътрешна каюта, но и там има значение къде се намира-бил съм в близост до отдушниците и комина, повярвайте не спира да бучи даже и когато кораба е на пристанище. Бил съм и под ресторант и бюфет-голямо хлопане. Подобно е и с каютите на предпоследна палуба, когато над теб има зона за отдих-шезлонги, тракат от сутринта. Така, вътрешната каюта като цяло си е лош избор, тясно, тъмно и потискащо-все пак сте на почивка не сте персонал. Ако бюджета ви позволява и разликата с външна с илюминатор е малка например около 100 евро вземете такава, ако можете да си позволите и балкон-няма лошо. Балконът си е най-доброто решение. По всяко време на денонощието когато сте в каютата можете да си излезете на балкона и самостоятелно без тълпи от хора да си седнете на столчето с питие в ръка и да се насладите на морето. ОСТАВИ ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ОТ ТИПА-САМО СЕ ПРИБИРАМЕ В КАЮТАТА ДА СПИМ. Не мога да спя във вътрешна каюта, обичам да има поне прозорец, следобед обичам да се прибирам за малко да си почина-друго си е да си отвориш балкона и да влезне морски въздух. Има и друга опция писал съм вече за нея-гарантирана каюта. Купувате от най-нисък клас и при повече късмет можете да получите безплатен ъпгрейд, но не винаги става това. Така, че моят съвет от опит с над 20 круиза е, намерите ли евтин круиз -вземете си поне прозорец, изберете си разположението. Пробвайте гарантирана, ако ви разпределят кофти каюта обадете се в круизната компания и искайте смяна-ще струва пари разбира се, но не се блъскайте в тези вътрешни каюти за някаква си разлика от 100 евро на човек. Нещо повече-сметнете колко ще ви струва целият круиз-самолетни билети, хотели преди и след круиза, напитки, интернет на борда, екскурзии от борда, покупки на борда, други разходи от личен характер в градовете и ще видите, че колкото и евтино да сте го запазили круиза цената ви за двама ще скочи до 5 000лв. за 7 дни, на фона на което 100 евро за по-висок клас каюта не са нищо. Общо взето от известно време ви пиша, че круизите поскъпнаха, независимо, че българите се разпътуваха нещо в последно време. Няма лошо, но и самолетните билети с нискотарифняците и те станаха скъпи за летните месеци. Примери мога да дам доста, но всеки сам може да си види. От последните ми две пътувания видях, че и италианците нещо са се насочили към нисък клас каюти, не харчат пари в ресторантите и баровете. Не се събират групи за някой от корабните екскурзии-явно и на тях им е скъпо вече. Ами погледнете търсачките за цени и ще видите, че круизите в Дубай вече не могат да бъдат намерени за по 350 евро за 7 дни, фиордите които бяха най-скъпи но се намираха за до 700 евро сега са с по 100 нагоре. Едни от най-популярните напоследък отплавания от Атина и Истанбул, които са ни близо до нас също са на цени от 800 евро нагоре, а ги намирахме миналата година на значително по-ниски цени. И в заключение ще ви кажа, че круизите ще продължават да поскъпват-нормално е все пак-заплати, храни, напитки, но и си остават най-желаната ваканция. Успех в търсенето на оферти. Пък ако не намирате-елате в моята фейсбук група "Круизни пътешествия и екскурзии", там сме вече над 15 хиляди. Всеки ден пускам ефтини оферти които откривам, пък и вие може да споделяте опит, защото тук има и доста напреднали-ние си се знаем. Хайде, чао че много дълъг пост стана и няма да има кой да го прочете.
забележка: не съм агенция, нито поставено лице на някой круизен агент, тези които ме познават и са пътували с мен го знаят това!

# 32
Как се избира каюта, да е на стратегическо място, например до асансьор, да няма един час ходене до ресторант или басейн. Какво се гледа при избор или е както в хотелите не знаеш в коя стая ще те настанят...
Отделно се притеснявам дали , ако е без тераса и сме под водата няма да ми стане страшно..

Каюти под вода няма. Повечето каюти са с илюминатори , все пак има и вътрешни без изглед , които естествено хем са най евтини хем остават последни - били сме в такава и ако се настроиш и нямаш клаустофобия не е чак толкова страшно - и без това се прибираме в каютата обикновено след полунощ и само за спане . Нормално при правене на резервацията получаваш и номера на каютата и можеш да я видиш на схемите на корабите които ги има в сайтовете на компаниите. Местата по кораба които всеки ден обикаляте по няколко пъти са пръснати из целия кораб по всички яруси и където и да ви е каютата общо взето почти няма значение , на всичко отгоре повечето дни , а на някой круизи ВСИЧКИ дни кораба е на пристанище и след закуска излизаме и се прибираме или късно следобед или чак вечерта и то каталясали , хапваме , колкото можем гледаме някое от вечерните забавление и заспиваме в очакване на следващия ден.
"...на някои круизи ВСИЧКИ дни кораба е на пристанище..."

Това не го разбрах? Излиза,че кораба въобще не плава,а си стои на пристанището от първия до последния ден. Yum Имаше такъв случай в романа "Лотария" на Хулио Кортасар...

# 33
Как се избира каюта, да е на стратегическо място, например до асансьор, да няма един час ходене до ресторант или басейн. Какво се гледа при избор или е както в хотелите не знаеш в коя стая ще те настанят...
Отделно се притеснявам дали , ако е без тераса и сме под водата няма да ми стане страшно..

Каюти под вода няма. Повечето каюти са с илюминатори , все пак има и вътрешни без изглед , които естествено хем са най евтини хем остават последни - били сме в такава и ако се настроиш и нямаш клаустофобия не е чак толкова страшно - и без това се прибираме в каютата обикновено след полунощ и само за спане . Нормално при правене на резервацията получаваш и номера на каютата и можеш да я видиш на схемите на корабите които ги има в сайтовете на компаниите. Местата по кораба които всеки ден обикаляте по няколко пъти са пръснати из целия кораб по всички яруси и където и да ви е каютата общо взето почти няма значение , на всичко отгоре повечето дни , а на някой круизи ВСИЧКИ дни кораба е на пристанище и след закуска излизаме и се прибираме или късно следобед или чак вечерта и то каталясали , хапваме , колкото можем гледаме някое от вечерните забавление и заспиваме в очакване на следващия ден.
"...на някои круизи ВСИЧКИ дни кораба е на пристанище..."

Това не го разбрах? Излиза,че кораба въобще не плава,а си стои на пристанището от първия до последния ден. Yum Имаше такъв случай в романа "Лотария" на Хулио Кортасар...
хахаха, плава през ноща, а през деня сте на пристанище. просто нямате ден на море-да не спирате никъде

# 34
Захванали сте точно темата, която ме вълнува в момента.
На 01.04 отплаваме от Тенерифе с Коста Смералда. Запазих най-евтиния вариант гарантирана каюта, като много, много силно се надявах да имаме късмет и да получим безплатен ъпгрейд. Е, днес имаме каюта и не съм никак впечатлена. Да, на 11 дек е, но вътрешна и на гърба на асансьор. Адски много се притеснявам от шум и клаустрофобия. Писах на агентката, тя ми каза, че трябва да доплатим 350Е за каюта с прозорец, която пак не може да бъде конкретна, а където ме разпределят и било на 4-5 дек.
Съветва ме да останем с тази каюта и на борда да се оплачем нещо, ако има възможност да ни сменят каютата.
Имате ли опит със смяна на борда? Чудя се да се правя ли на три и половина. Как стоят там нещата с бакшиш в паспорта? Как би се приело изобщо? Или да идем с някакво малко подаръче?
Или по-скоро бихме се изложили по този начин?
Приемам всякакви съвети. Благодаря!

# 35
  • Враца
Аз смятам, че корабът ще е пълен и няма да може да се смени. Ние опитахме на Коста Смералда (без подаръчета и бакшиши, просто казах, че ако има друго каюта- ще доплатя нужното).
Не съм опитвала да предлагам подкупи, но ми се струва малко странно. А освен това държа да отбележа, че такова нещо трудно може да стане дискретно. Първо, рамо до рамо ряботят 4-5 човека на регистратурата. Второ, обикновено има опашка от чакаши. Корабът е грамаден и гостите са над 3000. Преценете си, но шансът да стане конфуз е доста голям.

# 36
И аз така мисля, затова се допитвам първо тук. Агентката каза, че в възможно ако има места, а одеве като е гледала имало доста такива.
Другият вариант, който си мислех е да ида с една кутия бонбони.
Ще пробвам, пък ако стане - стане.

# 37
  • София
Аз съм на път да запазя Норвежките Фьорди с Еурибия, балкон и изи пакета. 4200еур цена за двама обаче ми се струва висока, като добавя и билети и хотел и се чудя струва ли си?!? Първи круиз ще ни е.

# 38
С подкуп или почерпка няма да стане. Ако имат свободни каюти ще ви предложат срещу заплащане каюта с прозорец или балкон. Но цената ще бъде по-висока  на борда със сигурност от цената тук от агента ви.
Много пъти сме били близо до асансьор, не се чува. Смералда е чудесен кораб.

# 39
  • Варна

Другият вариант, който си мислех е да ида с една кутия бонбони.

Е те това е голям смях .
 Обикновено на рецепцията са абсолютно добронамерени и ако има начин ви уйдисват на претенциите , това е и тяхна политика - ако има свободни каюти по висок клас винаги правят(почти винаги безплатно , като бонус) преместване на пасажерите от по долен клас каюти.
На фона на повече от милион българи в Гърция и Турция едва ли няколкото хиляди на круиз  '' остават най-желаната ваканция'' , никой не може да направи избор вместо вас и никой не може насила да ви бръкне в джоба. И круизните кораби и маршрутите са стотици и твърде различни - има средиземноморски , гръцки острови примерно където всяка нощ се плава и всеки ден сте на пристанище има и презокеански , арктически , антарктически където се плава с дни подред. Ясно е че има кораби с по 15 палуби и с по 1 000 - 2 000 - 3 000 каюти с огромна(повече от двойна) разлика в цените и качествата . Има като хотелски апартаменти с балкони и каютки дето  в тях и особено в тоалетните им едва се обръщам и се къпеш седнал на тоалетната. Въпросите по стотиците круизни кораби и маршрути са хиляди и затова толкова много е писано и в темата има и много пътеписи и отзиви в фейса и въобще  в нета. В   самите ТА които организират круизи често има много разбиращи и сладкодумни хора които надълго и нашироко ще ви обеснят и отговорят на всички въпроси, аз съм доволен от https://premiertours.bg

# 40
Аз имам конкретно питане към по-опитните с MSC, т.к. ние сме били само веднъж, и то много отдавна.
Група приятели сме резервирали един и същи круиз. Едната част са го взели от оушън травъл, ще бъдат с водач и съответно са им предложили по 1 екскурзия на порт, от която да си избират, за да може водача да им превежда.
Останалата част сме самоорганизирано, но обмисляме дали да не се включим в някои от екскурзиите, за да сме заедно с приятелите ни, като нямаме нужда от преводач и тн.
Въпроса е, дали ако вземем същия код екскурзия направо от MSC, има шанс автобусите ни да се движат заедно и съответно да сме заедно с приятелите си по време на екскурзията.
Още преди да резервираме звънях в оушън травъл и те ми обясняваха как екскурзиите, които те предлагат били само за БГ групата и никой друг не можел да се включи в тях, което леко ме озадачи, защото те едва ли успяват да получат точен брой резервации за всяка една от екскурзиите, т.е. не е гаранция дали ще напълнят точно 1 автобус или не, и как MSC ги разпределя.
Не е ясно и на какъв език букват екскурзията от MSC, та стават много неизвестни.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 11:51 от танита

# 41
Аз имам конкретно питане за по-опитните с MSC, т.к. ние сме били само веднъж, и то много отдавна.
Група приятели сме резервирали един и същи круиз. Едната част са го взели от оушън травъл, ще бъдат с водач и съответно са им предложили по 1 екскурзия на порт, от която да си избират, за да може водача да им превежда.
Останалата част сме самоорганизирано, но обмисляме дали да не се включим в някои от екскурзиите, за да сме заедно с приятелите ни, като нямаме нужда от преводач и тн.
Въпроса е, дали ако вземем същия код екскурзия направо от MSC, има шанс автобусите ни да се движат заедно и съответно да сме заедно с приятелите си по време на екскурзията.
Още преди да резервираме звънях в оушън травъл и те ми обясняваха как екскурзиите, които те предлагат били само за БГ групата и никой друг не можел да се включи в тях, което леко ме озадачи, защото те едва ли успяват да получат точен брой резервации за всяка една от екскурзиите, т.е. не е гаранция дали ще напълнят точно 1 автобус или не, и как MSC ги разпределя.
Не е ясно и на какъв език букват екскурзията от MSC, та стават много неизвестни.

Екскурзиите, предлагани от MSC са различни от тези, предлагани от бълг. водач. Няма как да се движат заедно. Интересно защо от ТА са отказали да си доплатите на тях екскурзия. Обикновено остават места, защото не всички от групата плащат всички предлагани от тях екскурзии. Ако вашите приятели още не са платили екскурзиите на ТА, би могло да си организирате на място. Екскурзиите предлагани от месните водачи са най-добрите - на много по-добри цени, много по-интересни, разказват невероятни истории, за традициите... неща, които само те знаят. Щом нямате нужда от преводач, това ви е по-добрия вариант.

# 42
Преди време бях звъняла на Травъл Холидейс и те ми обясниха, че правят екскурзиите с местни водачи, отделно от корабните, и са само за тях.
Но конкретно на Оушън Травел екскурзиите са със същите кодове, които аз виждам и мога да резервирам директно в сайта на MSC.
Предвид, че не сме им платили дебелата разлика в цената, едва ли ще се съгласят да ни вземат с тях, а и да се съгласят мисля, че нямат начин да ни включат, т.к. нямат достъп до нашите резервации, а само до групата която те са организирали. Те дори не са дали достъп на приятелите ни до техните собствени резервации.
И единствения начин да сме заедно е, да резервираме същия код екскурзия и да се навядаме автобусите да се движат по един маршрут, горе долу едновременно.

# 43
  • София
А как намирате екскурзии с местни водачи?
Миналата година бяхме в Кападокия и от темата за Кападокия ни бяха препоръчали водач. Уникално преживяване беше, знаеше всичко, места, история и най-добрите ресторанти.

# 44
Да попитам,скъп ли е интернета на круизните кораби? Все пак круиза може да трае седмици и понякога на човек му се иска да влезе в интернет да пообщува. Не става само с разговори на палубата,в бара или до басейна.

Общи условия

Активация на акаунт