Данъчни облекчения за деца - 2

• 4 484
  • 146
  •   1
Отговори
# 30
Подадох за 3-те деца за 1800 лв, така пишеше в указанията. Но то автоматично ми зареди 1199 лв (премахна ми един лев, защото имам 2 стотинки неплатени. И закръгля до цял лев. )
Така в едното поле пише 18000, а в другото пише 12000 и за връщане, 1199. Не зная защо така се случи.
А за работодателите - наистина не знаех, че са длъжни. Но това "да имат причина" ако не е написано какви могат да са тези причини, не Е ли - пак по преценка на работодателя? Ако причината е - "нямаме пари за този разход", то тя резонна ли е? Не му разбирам много, де.

# 31
rumka833  прикачи скийншот в кои полета има разлика, не разбирам...

Ако на някой не са преведени до ден-два парите, най-вероятно има грешка и ще чака обаждане или и-мейл

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 11:16 от ЗориБ

# 32
Здравейте,
Някой знае ли дали мога да дам сметка за изплащане в револют?

# 33
  • София
Здравейте,
Някой знае ли дали мога да дам сметка за изплащане в револют?
По-скоро НЕ.
От револют /бизнес, фирмена/ не може и да се плащат осигуровки и данъци към НАП.

# 34
Със сигурност НЕ. Само по български банкови сметки.

# 35
Привет!
През миналата година имам две неплатени здравни осигуровки , но си ми изписва , че съм с непрекъснати.
Трябва ли да ги платя преди да подам данъчна декларация? 🙂

# 36
Редно е да ги декларирате с декларация 7 и да ги платите преди да подадете декларацията с облекчението. Това са тези задължения, които не подлежат на принудително изпълнение и имате право на данъчно облекчение, което обаче ще бъде изплатено след като бъдат удържани задълженията за здравни осигуровки. По-добре да декларирате и изчистите сметката, за да може след това възстановяването ви да мине по бързата процедура, а не да чакате да ви правят проверка и после да ви възстановяват пари.

# 37
Сега като прочетох за здравните осигуровки и се сетих да попитам нещо: догодина аз няма да имам платен данък, защото ще съм първа година майчинство, а мъжът ми не е български гражданин (Тунис) и работодателят не му плаща здравни осигуровки. Не знам каква вратичка са намерили и дали е законно, но е факт, че нито той, нито останалите му колеги чужденци имат здравни. Социални им внасят, проверила съм го.
Тоест той няма да може да подаде за възстановяване, защото ще има задължение, нали така?
А не може и да ги платим, защото той не е самоосигуряващо се лице. Не само за данъчното облекчение, а по принцип е добре да знам дали може да се направи нещо законно.

# 38
Вчера попълних и парите туку що влезнаха в сметката.
София Нап Младост.
Много благодаря на ЗориБ💐

# 39
Pifiela, всичко е наред, така трябва...ще може да ползвате стига да има удържан данък при мъжа ви и също проверете в ЕСГРАОН дали децата са свързани към баща си....за вас е ясно.
Да допълня - чуждите граждани, които не са и от ЕС нямат право на здравно осигуряване в България.Когато получи постоянно (или дългосрочно) пребиваване ще има и право и задължение да внася здравни осигуровки и да ползва услугите на НЗОК.До тогава не се внасят за тях здравни.За да ползва облекчението трябва и да е местно лице за България за 2025 във вашия случай ...или най-общо да има повече от 183 дни за годината пребиваване в България.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 19:27 от ЗориБ

# 40
И на мен преведоха, само че само сумата за безкасово плащане😀 за децата явно нещо не съм попълнила както трябва
Не мога да отбележа нищо в част 6 от приложение 10 дали е нужно?
А в част 4 аз ли попълвам някаква сума и каква:

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 18:43 от Cosmic

# 41
Cosmic, точно в част 6 на прил.10 се отбелязва за колко деца искате да ползвате облекчение и накрая в част IV, където си пишете банковата сметка, точно над нея да ви се е получила сумата за възстановяване.
От този екран нищо не е ясно...ако искате пишете ми на лично

# 42
здравейте аз стигнах до част 4 и не ми позволява да си запиша данните на банковата сметка

# 43
Трябва да сложите отметка точно над мястото за попълване на банковата сметка....на реда на който пише, че искате да ви бъдат възстановени парите на основание чл.130 от ДОПК

# 44
знам но не ми дава

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 20:58 от dimeto1985

Общи условия

Активация на акаунт