Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 682
  • 773
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Струва ми се изключително дребнаво да се следи кой с какво черпи. Няма как да знаете кой в каква ситуация е. Може и да не черпи, чудо голямо.
А да искаш по 50лв и да е фиксирана думата не е дребнаво... Познавам хората, не са в "ситуация". Винаги гледат да минат метър. Това е дразнещото.

Както и да е, отговорих си на въпроса, като подозирах отговорите, ама викам си - може да съм изостанала.
Приключвам с благотворителността към такива хора.

# 691
Аз пак недоумявам, защо трябва да си гьонсурат, ако не почерпиш!?
Ми не събирайте пари, що трябва да се задължава всеки да черпи??

Била съм в екип с велики почерпки, добре че не се събираха пари за подаръци...
Ама велики- като цели торти, печени агнета, чевермета...и не се гледаше с най-добро око на купени неща-само домашно приготвени! Просто, жените си бяха с години в екипа, и се надцакваха с готвене...
Е, веднъж им занесох,ама като реших, че искам - щом ще ми слагат и норма на почерката!
Месеци наред разпитваха, кога ще черпя за РД на децата... добре, че не останах дълго там.

# 692
Ами да ти дадат подарък за по 50 лева от човек, да си прибереш подаръка или парите и да не почерпиш, какво е? Да го кажа по-културно- наглост.

# 693
Хем разбирам, че не разбираш, хем...не разбирам ,как не разбираш какво казвам Neutral Face
Изобщо, не би трябвало да се стига до такива ситуации.
Двойно задължение, насадено от порочни практики.

# 694
Аз разбирам, че като не искаш да черпиш, не черпиш, ама
да си прибереш голям подарък и да не почерпиш, това не разбирам.

# 695
Ние сме много и събираме 5 или 10лв/човек за РД и ИД. Други поводи не се очертават скоро. Честно казано, напряга ме практиката от всички страни. С какво да почерпя, че да не изляза нито жадна за похвали, нито мързелива. Дали и колко да дам, че да не се охарча или да ме помислят за стисната. Колко е приемливо да взема от почерпката, за да не изляза невиждала или неуважителна.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 11:17 от Нарцùса

# 696
  • София
По принцип няма пряка връзка, аз си черпя за здраве. Обичам да празнувам празниците си, макар че не подаряваме за рд.
Просто 50 лв за мен са много за такива начинания. И то вменено задължение да е толкова или изобщо да не участваш. Може да искам да участвам с 20 лв. Или с 30.

# 697
Преди по 10, сега по 15лв. Фирмата е микро.
За шефката обаче аз лично пари не давах, щото съм ѝ обидена.
Черпим кой колкото може и иска, някой повече, други по-малко. Бутилка, торта, сладки, соленки, бонбони.

# 698
  • Melmak
При нас пари за рожден ден не се събират. Събирали сме за бебе по 20 лв, като шефа додаде повече за кръгла сума и купи ваучер.
Екип от 10 човека сме, рядко се случват бебета.

Колегите обичат почерпки, често даже разни био и други интересни неща. Торти предимно протеинови или веган, не мисля, че биха се кефили на стандартна торта.
Аз черпя често, за всички поводи. Правила съм и баници и съм носила, понякога черпят и без повод. Само една темерутка има, която на рождения си ден се крие като мишка, а на сбирката преди коледа трябваше всеки да носи по нещо и да се съберем с други 2 екипа, не донесе и един кекс.

За мен нормалното за рожден ден е 10 лв ако се събира. Не държа да събираме, даже предпочитам да не. Но винаги е супер да има почерпки.

# 699
За мен идеалното би било почерпка от някакъв вид опакован бонбон и никакво събиране на пари.
Обаче няма никакво значение аз какво искам и предпочитам, защото като отидеш в нов колектив вече има изградени традиции за това. И ако не искаш да си "темерутката" ги спазваш, колкото и да не е твоето нещо.
Избирай си мъдро каузите, за които си струва да се биеш. Ако това е една от тях давай смело, но лично за мен не си заслужава усилието.

# 700
И аз съм така, каквото правят другите, това и аз. Ние сме 150 човека, само аз ли да съм изключение, не стига, че от ,,чиновничките" аз съм най-старата, ами и претенции да имам, времената се менят, може да не съм в час с новостите. Гледам да съм любезна и учтива със всички, правя им работи, които не са ми задължение, само мир да има.

# 701
На повече от една предишна работа съм заварвала така установено - за всеки рожден ден в колектива се събира от всички по някаква сума, предварително определена и еднаква всеки път. Дребна сума, не е въпросът за парите но се почва един да обикаля с един списък, не се предвижда вариант да откажеш ако си там понеже ама как тъй, те всички дават, незнамсикакво...
И им казвам Добре де, като удариш чертата, понеже винаги всички даваме едно и също, накрая колкото си дал, толкова са ти дали и на теб, не може ли просто да прекратим тая практика и то пак ще е същото??
Аа, не можело то, друго си било да ти дадат на рождения ден. Отказах се да споря, нервите ми не струват дребна сума. Ако беше по-съществена, която да се усеща в бюджета, не съм убедена че щях да махна с ръка за да има мир, не ме кефи да ми вменяват задължения ей така за нечий кеф. А аз ако съм близка с колежка която има рожден ден, така или иначе бих й подарила нещо малко. Ако не съм, хич не ми е дали ще ме почерпи или не.

# 702
  • София
Бубе, аз не съм митничар, че да шаря по 50 всеки път на някого като му хрумне, че да не се цепя. Аз не съм придошла, има доста хора след мен.
А и от личен опит - темерутщината, в зависимост от кого идва, може да се окичи с "тя не идва на партитата, щото много цени домашния уют". Примерно. Не е за мен, разбира се тоя пример. Каквото и да правиш и да не правиш... Все тая.
Аз си сверих часовника, де. Като гледам няма никой, който да събира такива суми.

Натка, и мен не ме кефи вменяването на задължение. Аз обичам и да черпя, и партита, и красиви снимки. По тая част ме има. Ама да треперкам дали съм лайкнала на шефа баницата ми е задушаващо.

# 703
Ако бях в колектив с доста по-висок стандарт сигурно щяха да събират по повече от тия смешни там 5лв или колкото са били, но пак не нещо дето да "счупи" на хората бюджета, разбира се. Просто за други хора друга по-голяма сума пак би била дребна.
Почерпките най-често също не са били с някакви изхвърляния а просто нещо малко от сорта на бонбони, безалкохолни, още нещо сладко там и стига толкова. Вече ако някой ни събира за по-голям повод като юбилей или от сорта, си е както ако който и да е друг дето не ми е колега ме е поканил, подарява се подобаващо а не колкото за жеста. Но това не е почерпка на крак в офиса в обедната почивка, за каквато ти говориш.

# 704
Ако си в София, там всичко е в повече, ако сте по- малко хора пак не е толкова натоварващо, при нас има дни с два и три повода и почти всеки ден има повод, редовни клиенти сме на баничарницата и сладкарницата.

Общи условия

Активация на акаунт