Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 831
  • 773
  •   1
Отговори
# 315
А има ли случаи сега, за започване на работа само по устна оферта? Преди 16 години така започнах и то в голяма международна фирма и нямаше никакъв проблем, дори ми дадоха повече от колкото бяха обещали. Обаче сега като че ли всички пращат оферти на имейл и нещо взех да се притеснявам като отида след две седмици да постъпвам на работа, да не е да има разминаване между трудовия договор, който ще ми дадат да подпиша и това, което ми обещаха.

# 316
Амии, предходната ми работа, преди около 3-4 години, започнах с устна договорка. Голяма финансова институция, не съм имала проблем. Към днешна дата обаче и аз бих била по-скоро изнервена ако нямам ясна оферта пред себе си.

# 317
Със сегашната ми фирма имаше устна договорка и си стиснахме ръцете. После договор и прочие. Не съм имала проблем.

По отношения на джен-зи и гледането на сериали по време на хоум офис или като цяло вършенето на нещо друго - ами то това не е проблем на поколението, а на работодателя. Щом си си свършил работата, прави каквото искаш. Не мога да разбера какво толкова мрънкат работодатели и мениджмънт. Имитирането на работа се случва и по офисите, не само вкъщи.
На мен ми се е случвало да вляза в магазин за почистващи препарати и продавачката да си гледа телевизия. Жена на 40 години, така че не е от поколението. На много места, когато няма клиенти, си гледат в телефона.

# 318
  • София
Дори да има писмена оферта, тя не поражда правни последици.

# 319
В някои браншове може и да е станала едва ли не задължителна такава писмена оферта, но в много е даже по-скоро изключение или изобщо никога не се случва такова нещо.
А и наистина, такава оферта не е обвързваща с нищо. Рекъл-казал но пак си е само приказки.

А с това че някой в магазина си пуснал телевизор - поне аз не очаквам да стоят строени като гвардейци на пост когато нямат някаква работа... стига да си я вършат, пречат ли на някого? Ако нямат в момента нещо за вършене и гледат телевизора само когато нямат клиент за обслужване, какъв е проблемът? Не работят на поточна линия че да върви нонстоп някаква работа, понякога наистина няма какво в даден момент. При някои професии има такива периоди в смяната през които се чудиш какво да правиш.
Проблем са по-скоро продавачки които посрещат клиента направо сърдити че им е развалил раздумката, че им е прекъснал пиенето на кафе или пушенето на цигара или ако се намръщят че заради него трябва да спрат да гледат телевизора, телефона или каквото е там.

# 320
  • Melmak
Проблемът на устната оферта е, че не можеш да докажеш какво сте се договорили. Примерно обещават ти 1000 лв нето. Но в договора изведнъж пишат 1000 бруто. И какво излиза? Ходи да доказваш каква е била офертата!

# 321
Ти и да докажеш, какво? Казали, ама после се отметнали и казват друго. Излагат се и в двата случая, независимо дали е писмено или устно, но до там. Задължение поне легално пак нямат.

# 322
Писмена или не офертата не е трудов договор. На мен са ми отправяли писмена оферта, после се оказва друго....

# 323
Перфектният вариант за мен е да подпиша предварително ТД, не че ми гарантира нещо, но пък си го имам под ръка и ако нещо се чудя - винаги мога да погледна.

# 324
  • Melmak
Разбира се, че оферта не гарантира нищо. Обаче устната просто е една уговорка, която не сме сигурни ще се спази ли.
Уважаващите себе си фирми правят писмена оферта и я спазват.

На някои места договорът се подписва 1-2 седмици по-рано, като влиза в сила от стартовата дата и само ако служителят се яви.

# 325
Точно от това се опасявам, казаха ми една заплата нето, което ми беше минимума за който бих се съгласила, а да не се окаже после, че е бруто. Ние и малко се пазарихме, в началото предлагаха по-малко пари и накрая ги вдигнаха, след кратък телефонен разговор с ЧР от страна на работодателя. Дано не се е получил развален телефон, не мисля, че целта им е била умишлено да ме измамят, но все пак парите са ми важни. Иначе фирмата не е малка, има около 200 човека персонал и не е от тези, които укриват осигуровки.

# 326
Ако ти предложат договор с други условия не подписваш и толкова.

# 327
Точно от това се опасявам, казаха ми една заплата нето, което ми беше минимума за който бих се съгласила, а да не се окаже после, че е бруто.

Доколкото помня, ти не работиш в момента, т.е. си свободна да прецениш дали в подобна хипотетична ситуация да подпишеш договора.

# 328
Точно от това се опасявам, казаха ми една заплата нето, което ми беше минимума за който бих се съгласила, а да не се окаже после, че е бруто. Ние и малко се пазарихме, в началото предлагаха по-малко пари и накрая ги вдигнаха, след кратък телефонен разговор с ЧР от страна на работодателя. Дано не се е получил развален телефон, не мисля, че целта им е била умишлено да ме измамят, но все пак парите са ми важни. Иначе фирмата не е малка, има около 200 човека персонал и не е от тези, които укриват осигуровки.

Винаги питайте дали обявената заплата е бруто или нето. А като си казвате очакванията, също казвайте чистото.

Би трябвало всичко да обясняват на интервюто - чиста заплата, отпуски, придобивки и прочие. Но като гледам, май не го правят на някои места.

# 329
  • София
Имам въпрос към хората, под които има екипи. Колко често горе- долу отменяте и измествате 1:1 срещи?
Както и към останалите - колко често ви се случва?

Общи условия

Активация на акаунт