Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 781
  • 773
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Ние като събираме, пускаме мейл до всички в екипа + шефовете и вече който иска, дава пари и колкото иска.
Преди време бях писала тук за ситуацията, в която съм и как ми е обещана ТЛ позиция, която не става факт от миналата година. Е, днес ме сюрпризираха, че става факт от 1 май и утре ще се каже на екипа. Хем ми олекна малко, защото поне се официализира, хем ми е много притеснено как ще го приемат колегите ми. Отделно, пак днес ми беше казано, че другия ТЛ напуска и че за момента няма да се търси нов човек, защото се чака старият ТЛ да се върне от майчинство евентуално след август, но това е крайно несигурно, защото с нея не е говорено. Това ме навежда на мисълта, че временно ще трябва да водя 2 екипа, за което се чувстам крайно неподготвена. Не знам какъв съвет да ви поискам, може би се филмирам излишно, но ми е много притеснено какво ще се изисква от мен и дали ще се справя.

# 736
Изключително ми е тъпо това със събирането на пари за подаръци. Добре, че при нас се прекрати тази практика, сега който иска си прави индивидуални подаръци.

# 737
  • София
Раче, честито! Ще се научиш в движение и ще се справиш, щом ти е притеснено. Значи, че не си арогантна и хората го оценяват. Успех!

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:34 от The Catcher in the Rye

# 738
  • Melmak
Аз в последно време си давам яко парите за нехубави неща, ама като стане нещо хубаво си черпя. Мениджърът ми се отнася с огромно разбиране към мен, позволява ми да отсъствам за 1-2 ч да ида да вадя документи или други подобни. Много е разбран, отпуск от днес за утре, въобще ако бях на някоя от предишните ми работи, не знам какво щях да правя. Черпя до една степен заради него, защото съм благодарна за отстъпките, които ми прави.

# 739
Здравейте!
Работя малко повече от 5 години в една фирма, но 2 години от които бях в майчинство. Мина доста време откакто се завърнах на работа след майчинството, но вече не усещам, че съм на правилното място, постоянно ми е подтиснато и с две-три думи ще обясня проблема, пък се надявам на някой адекватен съвет.
След като се завърнах на работа отново задълженията и отговорностите, които ми предадоха са незначителни.(нужна съм само ако има колежка, която трябва да заместя за някой ден при нейно отсъствие). Текучеството от работа, което имях преди майчинството беше голямо и постоянно бях в една вихрушка от задачи, които с удоволствие изпълнявах.
Заплатата, която взимах преди майчинството не се промени, дори и намаля. Знам, че потока от работа, който върша в момента е основно да замествам други отсъстващи, но все пак това ми действа адски демотивиращо.
Чудя се защо си го причинявам все още и не се ориентирам другаде. Не обичам да "клатя крака" и да нямам какво да правя, искам да се развивам, да се доказвам, да се чувствам пълноценна на работното място, да уча нови неща и да имам самочувствието, че съм добра в това което правя.
Може би едната причина, поради която не смея да се преориентирам е че в бъдеще искаме и второ детенце и се притеснявам да не се повтори същото положение, в което отговорностите ми са предадени на друг човек и аз оставам без работа след като се връщам от майчинство и доверието към мен като към ценен работник е изчезнало.

# 740
Няма ценни работници, има ценни будали. Гледай си рахата и си вземай заплатата, да не мислиш, че като си с малко дете и другаде ще ти отворят обятия.

# 741
  • Пловдив
Възможно е някоя от колежките, която се налага да заместваш да напусне, да излезе в майчинство или да отсъства продължително поради някакви причини.
Тогава задълженията и отговорностите ще се пренасочат към теб, и пак ще си в играта.
Мисля, че трябва да проявиш търпение и да не излизаш емоционално от зоната си на комфорт.

# 742
  • София
Черпи си, Хечи. Аз нямам за какво да съм благодарна в тоя екип и кофти разходите не предвиждат бъдещи парични потоци. Само липси. Каквото повикало, такова се обадило, всеки според отношението, което му се дава.

Пиф, много неприятно. Ако имаш възможност за по- интензивна работа (т.е. има кой да гледа детето, не се разболява много), давай смело. Ако пък не, изчакай.

# 743
  • Сливен
Според мен след всяко майчинство /ползвано стандартно като време, не за 3-6 месеца/ започваш отначало,
 поне моя опит това ми казва, като бях в различни фирми. Ако имаш планове за друго дете, може би е по-добре да изчакаш. Ако си споделяла това с колеги може и това да е причината. Времето не е спряло докато те няма, няма и да спре ако излезеш пак, а това си е два пъти промяна на организацията на ангажиментите и отговорностите за екип, ръководство и т.н. От друга страна, ако работата те потиска и не се чувстваш на място - сменяй, гаранция няма кога ще дойде второто бебе. /пожелавам ти да бъде тогава, когато сте готови и решите/

# 744
  • Melmak
Пиф, аз виждам две гледни точки. Едната е, че може друга колежка да напусне/излезе в майчинство и ти да поемеш нейната работа. Другият вариант е да искат да те махнат - примерно да не ти увеличават заплатата, да те съкратят или просто да изчакат да се махнеш. Не казвам, че е това, а просто гадая.
Когато нямаш достатъчно задължения си най-уязвима от към съкращения, първа ще си.
Все пак ако планирам бременност, не бих сменила работа ей, така, защото ми е скучно. Говоря за скорошни планове и опити, а не просто, че мечтая за дете.

# 745
Пиф, аз виждам две гледни точки. Другият вариант е да искат да те махнат - примерно да не ти увеличават заплатата, да те съкратят или просто да изчакат да се махнеш.
Вътрешно и аз ти усещам нещата така, затова и ми е подтиснато. Ръководството знаейки колко голям обем от работа мога да поема и как съм вършела всичко отговорно, без упреци, ми е странно как година след като съм се върнала на работа, не ми възгалат никакви отговорности. А заплатата няма смисъл и да коментирам 😄 Навела съм си ушите отвсякъде.
Все пак ако планирам бременност, не бих сменила работа ей, така, защото ми е скучно. Говоря за скорошни планове и опити, а не просто, че мечтая за дете.
Не планирам бременност, поне не и в близката една, че и две години. Просто знам, че искам да си имам и второ детенце. Но сменяйки работата знам, че ще изживея същото като в момента и пак ще попадна в същия кръстопът.

Благодаря ви за съветите! 🤗

# 746
А ти опита ли да говориш с ръководството директно и да поискаш повече задачи?
Докато си била майчинство някой е трябвало да върши цялата работа и са наели човек. Той/тя явно се справя и няма причина да му отнемат задачите само за да ти е интересно на теб. Но можеш да предложиш да си делите работата поравно за да сте равно натоварени.

Доста хора съм виждал да сменят работата защо им е скучно и искат повече отговорности и после да почват да се оплакват, че твърде много работят и им е било по-добре да не правят нищо.

# 747
  • София
Аз не разбрах нещо - те не са наели заместник на временен договор, така ли? Иначе тоя проблем нямаше да го има.

# 748
В по-големите фирми много често заместника се наема директно на постоянен договор, защо на временен повечето добри кандидати отказват. Твърде неизгоден е за заместника временния договор, а пък работодателите не им се ще да развържат кесията за да го направят привлекателен.

# 749
А ти опита ли да говориш с ръководството директно и да поискаш повече задачи?
Докато си била майчинство някой е трябвало да върши цялата работа и са наели човек. Той/тя явно се справя и няма причина да му отнемат задачите само за да ти е интересно на теб. Но можеш да предложиш да си делите работата поравно за да сте равно натоварени.

Доста хора съм виждал да сменят работата защо им е скучно и искат повече отговорности и после да почват да се оплакват, че твърде много работят и им е било по-добре да не правят нищо.
Говорила съм многократно. Дали няма как да прехвърлят някои задачи към мен, тъй като и колежката изнемогва, но нямам разрешението да и помагам на този етап.
Относно смяната на работа от скука - аз и предната заради това я смених със тази и бях повече от доволна от интензитета на работа.
Аз не разбрах нещо - те не са наели заместник на временен договор, така ли? Иначе тоя проблем нямаше да го има.
Не е назначена по заместване - още когато съобщих, че съм бременна ми казаха че ще наемат нов човек на моята длъжност, а за мен ще измислят друго...

Общи условия

Активация на акаунт