Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 749
  • 773
  •   1
Отговори
# 750
Понякога повече харесват временния и го оставят  за постоянно и след завръщане на титуляра.

# 751
И на мен, ми прилича като да искат да се откажеш ти.

# 752
Понякога повече харесват временния и го оставят  за постоянно и след завръщане на титуляра.
В случая, временния е с последно предупреждение за изгонване. От ръководителя на екипа постоянно се чуват думи от рода на: скоро ще я уволня, не се справя и т.н.

# 753
Ако колежката изнемогва защо и тя не повдигне въпроса да ѝ помагаш?
Не е назначена по заместване - още когато съобщих, че съм бременна ми казаха че ще наемат нов човек на моята длъжност, а за мен ще измислят друго...
Ако действително мислят за друга длъжност за теб е възможно затова да отказват да ти прехвърлят задачи. Но е съмнително, че се бавят. Изглежда като че чакат да изтече защитата от уволнение след майчинството. А може и да чакат да се съберат доказателства, че заместничката не се справя за да я уволнят по-лесно и затова да не прехвърлят работа към теб. Форма на натиск върху нея.

# 754
Аз не мисля, че идеята е да те накарат да напуснеш.
Ето, например при мен как се получи на предишната ми работа.
Около година преди да изляза в майчинство в екипа назначиха нов човек, защото беше станало така, че една колежка да осъства, на останалите две им беше нагорно. А имахме колежка на възраст, която боледуваше често и за дълго. Новият колега трябваше да може да замества отчасти мен и отчасти другите две, като всяка си имаше и задачи само за себе си. Човекът имаше бебета- близнаци. После аз родих и излязох в майчинство. Като се върнах ситуацията беше следната. Моето дете и децата на колегата бяха в една група в яслата. Ту неговите, ту моите бяха болни и реално погледнато имаше нужда и от двама ми. Буквално се редувахме кой да е в болничен. Той за времето, през което ме нямаше, беше вършил само най-спешните от задачите ми, така че имах да наваксвам справки и отчети с година-две назад. Та, работа си имаше за всички- само малко трябваше да се доуточняват някои неща кой докъде е стигнал, защото понякога се случваше паралелно да движим някой казус. Даже и допълнително ме натовариха с още една дейност. Просто според мен не бива да си правиш прибързани изводи. Огледай се и виж, питай ако нещо те озадачава. Но щом уговорката със новия колега не е била да работи по заместване, би трябвало да осигурят работа и на двама ви. Наистина не е приятно за една и съща задача да има единоборство кой ще я свърши по-бързо и качествено. Била съм на позицията и на заместваща и не ми беше приятно завърналата се прясна майка да се държи с мен така, сякаш съм ѝ "откраднала работата".

# 755
  • София
Една от двете ви ще махнат. Според мен.

# 756
Ако колежката изнемогва защо и тя не повдигне въпроса да ѝ помагаш?
Не е назначена по заместване - още когато съобщих, че съм бременна ми казаха че ще наемат нов човек на моята длъжност, а за мен ще измислят друго...
Ако действително мислят за друга длъжност за теб е възможно затова да отказват да ти прехвърлят задачи. Но е съмнително, че се бавят. Изглежда като че чакат да изтече защитата от уволнение след майчинството. А може и да чакат да се съберат доказателства, че заместничката не се справя за да я уволнят по-лесно и затова да не прехвърлят работа към теб. Форма на натиск върху нея.
Интересното е, че и тя е повдигала въпроса и все едно нарочно не и намалят интензитета на работа.
А на мен ми е супер неудобно да се чудя какво да правя, докато тя офти и пуфти от напрежение. 🫣
Имам търпение да изчакам да видя как ще развият нещата, надявайки се да се наместят нещата, така че всички да сме добре.

# 757
Нали ти вървят стажа и заплатата, не го мисли толкова.

# 758
А тази нова длъжност, която ще измислят, с изпитателен срок ли ще е?

# 759
И аз мисля, че се стремят да накарат една от двете ви да напусне - или на теб не ти възлагат нови задължения, за да ти стане скучно, или претоварват колежката ти, за да не може да смогне и да се изтощи.

# 760
  • София
Да, редовен финт. Хубаво е потребителката да си прави сметката.

# 761
И да пишат изпитателен срок, ако длъжностната характеристика не е достатъчно различна, той няма да важи. Много често го ползват като блъф или вратичка за съкращение без обезщетение този изпитателен срок, ама бързо пада в съда.

А възможно е и наистина да става въпрос за вътрешна реорганизация и отваряне на нова позиция, което просто отнема време. Не е задължително да има скрит умисъл.

# 762
  • Melmak
Може да искат да махнат другата колежка.
Според мен една от двете ви ще изхвърчи.

# 763
  • София
Пиф, аз не бих бързала с нова работа, ако имам малко дете или планирам бременност. Малкото натоварване е неприятно, не дава достатъчно основание да искаш повишение на заплатата, но от друга страна, може спокойно да си планираш личният живот без много напрежение. Възможно ли е някой с добър умисъл да е преценил, че няма да те товари, заради детето - все пак, малко е, боледува, възможно е майката да отъсъства често, по-добре да товарим тази, която не е в подобна ситуация, а не да се чудим как да разпределяме работата на отсъстващия човек. Ако те гласят за друга позиция, това не става от днес за утре, а е възможно и мениджмънта да си кюта докато не стане всичко сигурно и ясно - поне при нас има неприятната практика важни неща да не се съобщават навреме, а след като всичко е ясно и разпределено.

# 764
Възможно ли е някой с добър умисъл да е преценил, че няма да те товари, заради детето - все пак, малко е, боледува, възможно е майката да отъсъства често, по-добре да товарим тази, която не е в подобна ситуация, а не да се чудим как да разпределяме работата на отсъстващия човек.
Наоълно възможно е, да.
За година време не съм отсъствала често - за два месеца на веднъж по 5 дни макс. Все пак гледайки как се развиват нещата ме е и страх да не остана без работа, та гледам да се сменяме с мъжа ми при евентуални боледувания.

Общи условия

Активация на акаунт