Художествена гимнастика - фенове на грацията и изтънчеността

• 6 202
  • 180
  •   1
Отговори
# 150
Много се надявахме липсата на рускини да даде поле на изява на всички останали, но реално погледнато, "липса" няма - те са с други националности и играят за други държави... Че си вървят и с треньорите.
Даря е чудесен състезател, но наистина е "калкулатор".
Стили е красота! От както се състезава ме очарова с присъствието си. И даже не ми пука къде се е класирала и колко медала е закичила. Страдам с нейните "неуспехи", но е жив човек - всеки има спускания. Да е жива и здрава още много време да доставя удоволствие на зрителите и себе си!
Ева също ще намери място на стълбицата - убедена съм!
Идват други състезания и нови класирания.

# 151
Дария от 12 годишна е в Германия, има дядо германец, не е отишла там заради сегашната забраната на рускините да се състезават. Точно обратното. Не са я искали руснаците. Майка й изпраща клипчета с играта на дъщеря си на немската федерация, които я харесват и  веднага я канят да тренира при тях.

Спрях да чета коментари по групите, защото са пълни с обиди и ужасни квалификации, насочени към това талантливо момиче.  Не е достойно такава омраза да се лее към нея. Факт е, че играе стабилно, с трудни елементи, почти  без грешки и има невероятна психика. Вече е с  11 златни медала от световни първенства, което я нарежда на 4-то място във вечната ранглинста.
На 1000 % съм сигурна, че ако беше наша състезателка - нямаше и една лоша дума да се напише за нея, особено при тези успехи!

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 19:24 от Киф

# 152
Не е 11-кратна световна шампионка, двукратна е, Вие ще я изкарате най-велика в историята Laughing

# 153
Според уикипедия има 11 златни медала от световно

Скрит текст:
https://en.wikipedia.org/wiki/Darja_Varfolomeev

в детайли по състезание и уред

# 154
  • Немция
И майката на Даря е кадър от художествената гимнастика, пробвала се е някога като състезател в тази област в Германия, тъй като има и немски корени, съответно има право на немски паспорт. Но заради травма не може да продължи с кариерата си.
Дъщеря й, тоест Даря, се решава да мине по нейния път на 12, в Германия живеят баба й и дядо й вече, тоест има роднинска подкрепа.
В Русия е нямало да има този шанс, предполагам силна и многочислена конкуренция, отделно не се и съмнявам, че и връзките играят роля.

Как Даря да няма грациозност, на мен ми наподобява на дългокрака нежна сърна. Smile

През 2023 тя получава приза за най-обещаващ млад спортист на Европа.
Това е голямо призвание, но и голямо бреме. Хем дава криле, хем е отговорност.

И на мен ми направи впечатление колко злоба се лее срещу нея специално в българските ФБ групи. Не ги чета по принцип, но съм хвърляла по едно око там.

# 155
Браво на Стилияна за успеха! Тя и София са ми много любими да ги гледам.

Мисля, че големият проблем на хората с Дария е, че от една страна всички очаквахме липсата на рускините да направи съдийството по-честно и състезанията по-интересни и разнообразни. А почти веднага се появи нова рускиня, която да обира медалите. При това често оценките и са нереално завишени. Второ - Дария не вълнува на килима, играе едни и същи съчетания с години. Скоро вероятно ще мине Евгения Канаева по златни медали, но къде е едната, къде е другата като показано на килима. Като има една ярка звезда се очаква тя да се откроява с нещо- Кудрявцева беше с грацията и балетна техника, Мамун с артистичността и емоцията, Кабаева е чаровна и супер пластична, Дина Аверина беше супер бърза и факир с уреда на фона на тогавашните гимнастички. Какъв е УАУ факторът на Дария? Аз само за стабилност се сещам.
С това дори не се шегувай, моля те! Grinning
Канаева за мен е олицетворение на художествената гимнастика.
Дария за мен е далеч от всички изброени гимнастички, макар и рускини, Яна напр. никой не можеше да й отрече уменията и успехите й, беше абсолютна машина на килима.

Не знам при вас как е, но на мен съчетанията на ансамблите са ми особено скучни, някак си разпилени или безинтересни като композиция. И е така в последните няколко години. Тук-там някое по-интересно. Вярно е, че калкулатора убива поставянето на съчетанията, в голям процент те нямат връзка с музиката и тя си е само за фон. Нашите и италианките също са в кюпа, а какви съчетания имаха - разкош и оставащите без дъх!!!

# 156
Най-вероятно нападките към Даря са не защото е слаба, а точно защото е силна.
Има един български синдром, дето не може нещо да е по-добро от нашето. Ако Стили я беше победила, нямаше да се говори нищо лошо за Даря. Има хора, които гледат отличията, а не играта. А първото място е само едно

# 157
То е ясно, че за масовия зрител и фен ако Стили беше първа и взимаше високи оценки с грешки, дори с безинтересни и стари композиции, нямаше да има възражения. Мен лично ме дразни, дори когато наша гимнастичка е надценена с грешки, колкото и рядко да се случва. Лош вкус оставя.
И за мен Канаева е еталон и ми е любимка от руските звезди, след нея слагам Мамун, която и като човек ми прави добро впечатление. Но, майче, медалите остават в историята, повече от самите изигравания и след още 2 световни, на които Дария обере по 4-5 златни медала, ще бие рекорда вече на Дина Аверина, който беше на Канаева. А при втора титла от ОИ, ще стане най-великата гимнастичка в историята. Няма да ме учуди да го постигне.
Проверих, за да не говоря наизуст. В момента Дария е 4та във вечната ранглиста с 11 златни медала и общо 16 медала от СП. По брой медали изравнява Яна Кудрявцева, но Яна има 13 златни. Евгения Канаева е втора със 17 златни медала, а Дина Аверина е първа с 18 златни и 22 общо. Със сигурност ще се качи нагоре Дария.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 17:33 от EdelV

# 158
  • sofia
Мисля, че въпреки медалите, ДВ не е комплексна гимнастичка. Силните й страни калкулират високи оценки, понякога  и с известна помощ от съдиите. Дори да подобри рекордите по медали, не е явление като съчетание на комплексни качества, които са важни в този спорт, макар да не се отчитат в оценка.
Лично за мен една Зилу Уанг е много по-вълнуваща и винаги ще искам да я гледам. На ДВ никога не гледам съчетания повторно. Но съм възхитена от трудолюбието и психиката й.

# 159
Според уикипедия има 11 златни медала от световно

Скрит текст:
https://en.wikipedia.org/wiki/Darja_Varfolomeev

в детайли по състезание и уред

11 златни медала от СП и 11-кратна световна шампионка са две различни неща. Знам какво пише в Уикипедия.
Иначе и Мария Гигова и Мария Петрова щяха да се водят деветкратни, но не са, трикратни са.
Много е далеч Даря от величието на  Мария Петрова, Канаева, Бесонова, Кудрявцева...

# 160
Зилу е прекрасна и заслужава голяма възхита, че се състезава, въпреки и с астматични пристъпи. Съчетанията и са така хубаво поставени, с уловен всеки акцент. Честно казано малко гимнастички вълнуват на килима в момента. Освен София и Стилияна, за мен това са Тахмина, Сумкин и Зилу.
Ева има потенциал за много по-силни композиции, дано ги видим догодина.
Ансамблите и на мен ми станаха негледаеми. Още от Токио натам. Дори и нашите композиции не ми доставят особена наслада. Даже ми дотегна дългото им състезание.

# 161
Така е, редактирах -Дария е с 11 златни медала от световни първенства, което я нарежда на 4-то място във вечната ранглинста, а е само на 18г.

# 162
  • sofia
Това е статистика, зад която стои много труд. Гледах клипчето с майка й в публиката. Обясних си някои неща.

# 163
  • Sofia
Най-вероятно нападките към Даря са не защото е слаба, а точно защото е силна.
Има един български синдром, дето не може нещо да е по-добро от нашето. Ако Стили я беше победила, нямаше да се говори нищо лошо за Даря. Има хора, които гледат отличията, а не играта. А първото място е само едно
Не, не съм съгласна. Simple Smile Нямам никакъв проблем, ако София Рафаели беше обрала медалите и е пред Стили (особено след грешката на обръч)! В този случай и една лошо дума нямаше да кажа по нейн адрес.  Не отричам качествата на Дария, има перфектна техника, много устойчива психика, чистота и стабилност, но нейната гимнастика не може да ме грабне и да ми въздейства така, както на изброените по-горе. В никакъв случай не омаловажавам усилията, които е положила, знам от опит, колко труден, изискващ и травматичен е този спорт, но някак ми липсва красота, елегантност и женственост в нейната гимнастика. Особено в едно от съчетанията, с танцувалните стъпчици, с извинение за израза,  беше точно (поне за мен), като кукла на конци. Да, знам, че е още малка и тепърва ще се оформя, но към този момент виждам това, независимо от медалите и оценките. Но и не съм ок, когато е поощрявана, за сметка на други. Пак ще го кажа, ако не беше грешката на ДВ, София Рафаели щеше да види злато на обръч, ама друг път!

# 164
За мен лично Даря е една идея по-дървена. Grinning Но пък играе ли без грешка няма побеждване няма какво да си кривя душата.

Стили, София и Таисия ги харесвам много и ги нареждам на една линия. Много искам и те да са толкова силни психически и стабилни.

Общи условия

Активация на акаунт