Бившата ми отчуждава детето от мен

• 3 257
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Майката го дава, ама детето не иска и се дърпа. А дали на това дете не се обещава нещо предварително и после то да се чувства измамено, че ще пропусне обещаното? Или пък мама не му говори плачливо как ще й мъчно, как е изоставена, самотна и т.н, т.е дали случайно не манипулира детето то да не иска с баща си?
Ако бащата не е насилник е странно майката да дава детето, бащата да иска за го вземе, а детето да се дърпа.
Изобщо не е странно. Децата се сърдят на родителят, който си е отишъл, дори да е бил изгонен. Каква полза има да разсъждаваме по някакви сценарии като работа на бащата е да си вземе детето и да бъдат заедно през уикенда. Ти ако си и детето е у баща си и не иска да тръгне с теб дело ли ще заведеш или просто ще го вземеш това дете  да си поговорите, да се погушкате и да разбере, че го обичаш? Всяка нормална майка ще си вземе детето, защо бащите да не могат? Ми децата са деца, вече казах, много неща не искат да правят, но ги караме и толкова.
Ето тук N_ik дава ужасяващ пример, какъвто съм виждала и аз. Ограничителна заповед и не може с месеци да си види детето. Пък ние при нормални обстоятелства ще чертаем някакви въображаеми истории, които всъщност нямат значение, защото бащата има една работа да свърши и не я върши, защото не иска да поеме отговорност, защото това е класическият бг сценарии и е много удобно. Хем не си гледа детето, хем жертва на това, хем ще тормози бившата с дела. Никой не може да помогне на такъв баща, който не си взима и гледа детето. Никой. Докато в другия случай вече законът помага и тоя баща, който не си беше виждал детето 6 месеца, води дела, спечели ги и взе това дете, което не само настройвано, но и го забравило. И сега си му е баща, обичат се и го гледа. Това е да си родител и на тоя фон е цинизъм да се говори кой кого настройвал. Като постои два дни  детето, като го взима редовно, чува го редовно и никой не може да промени връзката между дете и родител, които се обичат. Иначе няма нужда някой да настройва изоставеното дете, дете, което трябва да е готово, усмихнато, иначе няма да го обичат, няма да го вземат. Ми това дете някой мисли ли го как е, докато зор бившата да е изрод и някой друг да му реши проблема на тоя баща.

# 46
Ами чудесно. Вземаме детето на сила, то реве и се дърпа, прекарваме си "чудесно" и следващия път то с желание идва при нас и ни обича. И, ако някой записва как той насила качва детето в колата и това после се използва в съда срещу него?
Ами не, не е нормално майката да води детето на среща с бащата, но да не го е подготвила и то да прави сцени и да не иска да тръгне. Все пак не говорим за дете на 1-2 години, което не е виждало баща си с месеци.

# 47
  • София
Ами чудесно. Вземаме детето на сила, то реве и се дърпа, прекарваме си "чудесно" и следващия път то с желание идва при нас и ни обича. И, ако някой записва как той насила качва детето в колата и това после се използва в съда срещу него?
Ами не, не е нормално майката да води детето на среща с бащата, но да не го е подготвила и то да прави сцени и да не иска да тръгне. Все пак не говорим за дете на 1-2 години, което не е виждало баща си с месеци.
Със съдия изпълнител и полиция като отиде по-красиво ли ще бъде? И това дете бащата като не го вземе някой мисли ли как се чувства?

# 48
Кой как се чувства? Бащата мисли за чувствата на детето си и страда, че детето го отхвърля. Бившата му явно не мисли нито за чувствата на детето, нито за неговите. И да, със съдия изпълнител и социален работник няма да е по-красива гледка. Детето трябва само да тръгне с баща си, но за да се случи може би трябва да се намеси социален работник, медиатор или психолог. Някой трети трябва да работи с родителите и с детето поотделно, за да се разбере причината, поради която детето не иска да тръгне с баща си. Защо майката не е по-твърда и не обясни на детето, че и бащата има права и детето като не тръгва им се нарушават правата - на бащата и на детето? Че трябва да прекарва време с баща си? Че ще правят нещо забавно двамата, че това време им е специално?

# 49
Понеже брат ми е в подобна ситуация си позволявам да се намеся , защото от одеве ви чета писаното.В друга тема съм писала за случая на брат ми ,но общо взето проблема е същият.Не знам колко е голямо детето на автора ,но на брат ми е на шест години,даже вече седем.Как ,до преди една година, детето умираше за баща си (момченце е ),израснал при майката ми , изведнъж той не иска да го види .И ,не нямало е изневери от страна на брат ми . Просто проблема е че брат ми е турчин,тя българска християнка ,и един ден дойде, просто да заяви че е влюбена в друг (цял живот е била влюбена в него),от друга страна майка и постоянно се месеше ,че брат ми ще превърне детето в мюсюлманин .Разказвам ви всичко това не за да спамя ,а да помогне на автора ,че ако детето е осъзнато ,със сигурност има някаква намеса на майката.Сега не знам,може авторът да е насилник и бившата му да има право,но да вярвам че има свестни мъже които си гледат децата след развода.Ако има наличие на друга жена при автора ,най лесно е на  бившата да си върне на бащата е чрез детето, което е много долно ,и автора има право с всички средства да се бори за детето.При брат ми , нещата са че тя настройва детето, защото тя искаше да замине с новия и детето в Англия.Най добър резултат при брат ми беше че нае добър адвокат,от там се мина през закрила на детето,мина се и през детски психолог.Коства му ужасно много пари и стъпките по горе са добре описани .С ужасно много нерви и брат ми се наложи доброволно да влезе в психиатрията за да докаже че е вменяем и може да носи отговорност за детето,но се постига споделено попечителството, което е една голяма победа.Ако ,тази бивша мисли за доброто на детето и авторът не е насилник,би трябвало да помогне,за връзката между детето й ,и баща му .Все пак ,ако тя умре детето трябва да разчита на родителска грижа.Но за съжаление при развод много малко родители са емоционално интелигентни.

# 50
Някои отдавате прекалена тежест на емоцията на малко (евентуално разглезено) дете. То мненията на възрастен понякога не са основателни, а вие искате да кажете, че понеже едно дете реве, то непременно трябва да има логична причина. Ами абсолютно не, не мисля. Често това са вятърничави настроения, капризи, истерия за внимание, странен опит за заявяване, имитации, адаптиране към настроението на родителя, с когото живее основно, или направо настройване от другия родител. Това относно поведенческата част.
По юридическата част са се изказали с практични детайли.

# 51
  • София
Някои отдавате прекалена тежест на емоцията на малко (евентуално разглезено) дете. То мненията на възрастен понякога не са основателни, а вие искате да кажете, че понеже едно дете реве, то непременно трябва да има логична причина. Ами абсолютно не, не мисля. Често това са вятърничави настроения, капризи, истерия за внимание, странен опит за заявяване, имитации, адаптиране към настроението на родителя, с когото живее основно, или направо настройване от другия родител. Това относно поведенческата част.
По юридическата част са се изказали с практични детайли.
У нас такава е традицията. Хора има, които бягат от отговорност и развода е манна небесна, защото вече си имат кой да им е виновен, а те целите в бяло. И следват извинения, извинения, извинения. Ето, щял някой да нарече взимането на пищящо дете насилие. Еми, видно е, че ако някой иска да твърди, че има насилие си изкарва ограничителна заповед и без никой никъде да пищи. Ще си поговори бащата с детето на вратата или дори в жилището, ще му обясни и ще го предупреди, че тръгват така или иначе. Дете на 7 не е бебе. Пък бебе ревящо как би взел тоя баща или малко дете. Те реват за щяло и нещяло. Просто детето реве, значи майка му е виновна. Бащата не се грижи за него и не го взима, пак майката виновна. То тия майки не стига, че сами си гледат децата, но и все виновни. Разбирам, че има случаи и на подсъдни майки, толкова некооперативни при развод, но масовият случай изобщо не е такъв. Ще се дърпаш ти, за да нямаш никакво свободно време и всички разходи за теб....

# 52
Не знаем какъв е случаят тук, според автора майката отчуждава детето. Дали е така, няма как да сме сигурни. Аз съм на мнение, че повечето жени настройват децата си, дори без изобщо да си дават сметка, защото са безотговорни към изказванията си и настроенията, които показват пред децата си. Разбира се, има и мъже, които им е лесно така да се измъкнат. Но какъвто и да е случаят, абсурдното е, че трябва да се съобразяват с емоциите или капризите на едно дете за нещо толкова сериозно.

# 53
  • София
Не знаем какъв е случаят тук, според автора майката отчуждава детето. Дали е така, няма как да сме сигурни. Аз съм на мнение, че повечето жени настройват децата си, дори без изобщо да си дават сметка, защото са безотговорни към изказванията си и настроенията, които показват пред децата си. Разбира се, има и мъже, които им е лесно така да се измъкнат. Но какъвто и да е случаят, абсурдното е, че трябва да се съобразяват с емоциите или капризите на едно дете за нещо толкова сериозно.
Те и децата сами се настройват, защото мислят, че всичко се върти около тях и са изоставени от родителя, който не живее с тях. Въпросът е, че колкото бързо попиват и се настройват срещу някого, толкова бързо и си сменят настроението. Затова е важно бащата да си взима детето редовно и да си спазва графика и обещанията. Тук не знаем майката какво прави, но знаем, че не се крие и като отиде бащата в деня и часа по режим е там с детето. Виновна или не, но да потърсят семеен терапевт и помощ ако толкова истерясва това дете, когато трябва да го вземе. И да си го взима. Или да поостане там час-два, да го види, да поговорят и ще го уговори.

# 54
направо да я отпочва с нак.дело.

В повечето случаи дело по чл.182 НК е неизбежно.  Но, не е нужно да се бърза. Срокът е 6 месеца. По принцип, тъжба само с 1 нарушение е рискова. Има успешни такива, но под 1/2 от делата по чл.182 завършват с осъдителна присъда. Моята тактика е да събирам поне 2 последователни нарушения и да пускам тъжба след второто. Спокойно могат да текат няколко тъжби едновременно.

Но е много важно да стартира Изпълнително дело. Защото санкциите по ИД са много по-бързи от санкциите по НК. Те са слаби (глоба до 400лв), но не е важен размера, а факта, че има официално регистрирано нарушение. Това после е фактор и при дела по НК и по чл.59 СК. Последното е ако се иска промяна на режима или дори на родителските права.

Също, ЧСИ/ДСИ могат да изискват съдействие от официалните органи. На хартия могат да искат съдействие и от полицията, на последните години рядко го правят. Но в София могат да изискат съдействие от мобилните екипи на ОЗД. А те пишат отчети, които са също официално доказателство за нарушение.

В общи линии, тези проблеми изискват борба на 4 фронта:

1. Изпълнително производство (ИД при ЧСИ/ДСИ)
    2. Административно производство (ДСП има големи правомощия по ЗЗДет и, най-малкото, може да създаде неприятности)
    3. Гражданско производство (по чл.59 СК, а и някои др.)
    4. Наказателно производство  (по чл.182 НК)

Най-добри резултати се постигат като се работи и по 4-те фронта едновременно. Тогава отчуждаващия родител не вижда бял ден защото всяка седмица му се налага да се занимава с някое от тези 4 типа производства. Но, както е във физиката: всяко действие поражда равно по сила противодействие. Работа и на 4-те фронта изисква адски много време, пари, нерви.

В "наръчника" в по-горния пост съм включил само първите 2 фронта. По тях може да се работи и без адвокат.

Извън "наръчника": тези проблеми честа са изключително тежки понеже и 4-те механизъма са ръждясали и не работят ефикасно. Ще се изумите колко често ЧСИ/ДСИ ще пропусне да се свърши работата (а тя е много проста - да изпрати уведомление до другия родител) или ще я свърши неточно (объркани дати за предаване на дете) или прекалено късно. При ДСП е още по-зле. Съдебните дела  освен, че струват немалко, са и доста бавни (поне в София е така). Също са си рулетка - никога не си застрахован от "творческо" решение - съдията да не "види" очевидни неща. После обжалваш и се надяваш на втора инстанция съдията да е адекватен. Като цяло и 4-те механизъма работят, но само ако често ги ръчкаш.

На мен ми дадоха съвет, който предавам - тези проблеми не са спринт, а маратон. Трябва да се запасиш с търпение. И да имаш пари за дела. Рядко решаването им трае по-малко от година. По-правило е доста по-дълго. Но става като ефекта на капката: глоба, след глоба, загубено дело след загубено дело отсрещната страна започва да омеква. Щом не става с добро, става по друг начин.

Щом успеваемостта на наказателните дела е под 50%, смятам да се откажа. Това ми изглежна голяма загуба на нерви, време и пари.

# 55

Щом успеваемостта на наказателните дела е под 50%, смятам да се откажа. Това ми изглежна голяма загуба на нерви, време и пари.

Водила съм такова дело, от теб се иска единствено да подадеш жалба в полицията ли беше, в прокуратурата ли.....Свободен текст - не ми е плащана издръжка за този и този период. Оттам нататък държавата го подхваща, ти нищо не правиш.

# 56
  • Буркина Фасо
май не става въпрос за издръжка.

# 57
@Dim243:

Тази задача няма верен отговор. На всеки обстоятелствата са различни. Аз самият не съм сигурен дали моята стратегия е била най-правилната дори и в моя случай. Но при мен изборът до голяма степен го предопредели бившата като започна дела срещу мен. От там нататък естественото бе аз да отговоря с дела - още повече, че имаше и причина. Просто години наред не се решавах да ги започна защото се опасявах, че това е тресавище в което ще потънат много пари, време и нерви. И се оказа така. Оправдавам го пред себе си с това, че ако не бях се решил да водя тези дела щях да си мисля, че е можело нещо да променя. Аз съм от тези дето години наред си губят времето да си мислят "Какво щеше да стане, ако бях направил това вместо онова" Та знам, че сам щях да се разпъвам на кръст. Сега поне знам, че съм използвал всички механизми, които са на разположение. И, да, установих, че нито един от тях не работи както би трябвало.

@Mirena80:

Това е друго. Неплащането на издръжка е престъпление от общ характер - т.е. ПРБ е задължена да го преследва. А неспазването на режима на лични отношения е престъпление от частен характер - ПРБ не е задължена да го преследва и не го прави. Всъщност, ПРБ по правило не го е правила и преди 2019-та, когато това все още бе престъпление от общ характер. През 2019 това стана престъпление от частен характер и така поне сам имаш възможността да влезеш в ролята на ПРБ. Уви, това коства много време, нерви и пари. А и не гарантира успех.

# 58
  • Бургас
Авторе, започвай по законов ред, има чудно описание на стъпките. Запаси се с търпение и действай.

Грозно щяло да стане? Сега да не би да е красиво?
Дори и майката да не отчуждава детето, в което силно се съмнявам, то по никакъв начин не спомага на връзката детето - баща. Напротив, по - скоро се грижи да я прекъсне. В такава ситуация, ако целта на майката не е да отчуждава, то следва да даде съвет на бащата как да подходи и да му помогне, а не да вдига рамене и да пляска с ръце.

Дали ще успееш е друга история, но си длъжен да опиташ!

ПП: Мъжа ми беше в подобна ситуация, но не успя да достигне до щастлив край. Когато заведе първото дело, че няма достъп до детето си, му върнаха обвинения за насилие на над майката.
Спечели всички дела до едно. В решенията ясно е записано "контакта е прекъснат по вина на майката", "данни за насилие няма" - защото насилие не е имало.
Уж се оправиха нещата и след няма и 3 години, когато детето стана по - голямо и вече податливо на манипулации, започна да се страхува и да реве. Цъфна жалба в полицията за тормоз, изразяващ се в обаждания от бащата към майката вежднъж седмично, за да пита как е детето. Че го връща с 30 минути закъснение от отсъдения от съда час. Не закъсняха и лъжливите сигнали за насилие над детето. Социалните и психолог потвърдиха, че няма данни за насилие. И от там само надолу.
Сега това дете живее с идеята, че баща и е агресор, който не я иска, а реално той се бори до последно за нея.

# 59

Общи условия

Активация на акаунт