Стани богат - тема 27

• 20 957
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Днес почти всички въпроси бяха стабилни(с почва за анализ и показване на знания), макар донякъде и с повишена трудност, но както обикновено по-големият проблем беше, че липсваше корелация по оста сума-сложност, независимо че на места бяха заложени и т.нар. "ситуационни подсказки".
Разбира се, горното е на база, че човек не знае/се колебае за верния отговор, защото ако де факто знаеш  - изобщо няма да те вълнува кой отговор "за какво е сложен", дали има "блъф-заигравки" и т.н.

# 106

Слейтър не го помня,каква роля имаше?

Беше някъде в края на сериала, там вече не гледах внимателно и ми се стори изсмукано. Та Чарли уж е жив и арестуват някакъв с документите и дрехите на Чарли за неща, които Чарли е извършил. И този арестуваният е Крисчън Слейтър и и казва на полицая, който го разпитва, че е Крисчън Слейтър, не Чарли Харпър, въпреки че всички доказателства са, че е Чарли. Полицаят му вика "Да бе, как ще ти Крисчън Слейтър, аз тогава съм губернаторът на Калифорния!". Полицаят беше Арнолд Шварценегер.

# 107

Слейтър не го помня,каква роля имаше?

Беше някъде в края на сериала, там вече не гледах внимателно и ми се стори изсмукано. Та Чарли уж е жив и арестуват някакъв с документите и дрехите на Чарли за неща, които Чарли е извършил. И този арестуваният е Крисчън Слейтър и и казва на полицая, който го разпитва, че е Крисчън Слейтър, не Чарли Харпър, въпреки че всички доказателства са, че е Чарли. Полицаят му вика "Да бе, как ще ти Крисчън Слейтър, аз тогава съм губернаторът на Калифорния!". Полицаят беше Арнолд Шварценегер.
А да ,права си!

# 108
  • Манчестър
Върха е в Германия - Zugspitze.

# 109
Това почти никой не го знае, но пък излиза елементарно. Само се чудя защо на български е Цугшпице, а не Цугшпитце. Ама все едно.

Това за Казанлъшката гробница беше елементарно за логическо заключение.

# 110
  • Пловдив
Щото така се чете на немски. За Ерих Кестнер и "Хвърчащата класна стая" ли е въпросът?
(Не гледам, отворих темата по погрешка.)

Скрит текст:
Върха, който е висок горе-долу колкото Мусала и е най-високият в Германия, го знам, защото в тази книга авторът в ролята на себе си трябва да пише през август коледен роман, обаче не му върви. Тогава майка му отива на гарата ли беше, и пита къде има сняг през август. Чиновникът, понеже я познава, сдържа в последния момент ироничния отговор: "На Северния полюс" и учтиво отговаря: "На връх Цугшпице, госпожо Кестнер".

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 18:19 от Магдена

# 111
Ми аз мислех, че е Етиопия. Но като няма - нека е Йемен.

Синът е Менелик.

# 112
И аз мисля,че действието се развива в Африка. Какъв Йемен?

# 113
Щото така се чете на немски. За Ерих Кестнер и "Хвърчащата класна стая" ли е въпросът?

Ами не, не се чете шпице, а шпитце. Поне това помня от Немската гимназия.

https://youtu.be/HKY_7yur1S4

За Йемен позна, но можеше и от Африка да е, а и Турция е наблизо, а Савската царица е пътувала, тоест идва от по-далеч.  Труден въпрос.

# 114
Уикипедия казва, че е Йемен. От друга страна, ако потърсите връзката с Етиопия - те са убедени, че е при тях.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B0_%D0 … D0%B0%D1%81%D1%82

# 115
  • Пловдив
Ами аз помня друго от обикновената гимназия. Wink Така е и в превода на Владимир Мусаков на романа.
Не че е от голямо значение.

How do you pronounce TZ in German?“z,” “tz” = try to say “t + s” … nzen = to dance)]

# 116
Не съм съгласна с поговорката. Чувала съм и "акъл море глава шамандура", и "акъл море глава кофа - не може да го побере". При това във второто има повече смисъл.  Не биваше да слагат кофата за мен.

П.П. На немски чисто Ц е само Z ( tanzen). А комбинацията от Т+Z логично е ТЦ.

# 117
Nietzsche го превеждат като Ницше...

# 118
  • Пловдив
Ами добре, и професионалният преводач го е превел грешно, и в сайта пише грешно. Wink

Няма такива логики, има как го произнасят носителите на езика и какво казва немската БАН. Х на немски е "ch" вътре в думата, ама sch логично не е "сх".

А немското БАН, сега си припомних от нета нещо, което сме го учили в обикновената гимназия, но го бях забравила, казва, че разликата не е в звука, а в дължината на предходната гласна - tz сочи кратка предходна гласна, тоест има ролята на двойните съгласни при другите съгласни.
Разликата между Z и TZ е равна на разликата между Т и ТТ или N и NN.
Не си го измислям аз, нали.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 18:59 от Магдена

# 119
Шаламе - толкова много се говореше за това.

Общи условия

Активация на акаунт