Нашите цветя - тема 27

• 23 772
  • 771
  •   1
Отговори
# 645
Ени, дръвчето е рустифина ( шмак). Избиват много издънки от корените. Още по-красив е видът с нарязани листа - рустифина дисекта.

Лилиумче, прекрасна градина!
Всички показвате прекрасни  неща.
А мен нищо не иска да ме зарадва пред блока, божурите нямат пъпки, няма да цъфнат и те.

Алиса, един добър и много богат на видове  разсадник в София.
https://homegardentt.com/

Да се разпиша и аз с една снимка от миниатюрното дворче на свеки, в което имам малко пръстче чат пат.  Микс от цветя и зеленчуци тук там. Simple Smile
Но така е, око жадно за цветя и храсти, а мястото малко.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 22:33 от Diorela

# 646

И аз за жалост нямам двор, но идвам с цъфналата ми левизия. Много ме радва.
Чудесни дворове показвате, върнаха ме в детството ми. Purple Heart Божури, ириси, момина сълза - красоти!

# 647
  • София
Много обичам божури, някой ден искам да имам няколко😁 страхотни са Anyyyone ❤️

Diorela
Ти нали беше сложила, май точно в този двор на свеки, какво стана със самардалата?

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 08:43 от Angel_Dust

# 648
Моите божури са напъпили вече. Но около тях избуяха рози и други растения, и вече ги засенчват. Май пак ще трябва да местя нещо, уф. Най-голямата грешка на начинаещия градинар е да садиш нагъсто, след няколко години става джунгла. Хубавото е, че плевелите вече нямат шанс да пробият през гъсталака.

# 649
  • София
Права си, като всичко е пусто е много изкушително да садиш на гъсто, иначе изглежда пусто, а после след няколко години избуяват. Поне така чета 😁аз съм на етапа пустош😂
Аз за това си мисля, че първите години е по-добре да запълва човек дупките с луковици и коренища, които се вадят и после лесно можеш да сложиш другаде. Или просто да попренаредиш.
В този ред на мисли аз тази година имам чувството, че мн рано приключиха с пролетните луковици по магазините... Исках да си докупя малко я кала, я някоя далия... Ми то няма... Пък така не ми се поръчва, а тъкмо се стопли и исках да сложа няколко допълнителни.

# 650
За запълване на дупките вече ползвам едногодишни. Хем цветно и красиво, хем не се занимаваш догодина с тях. Изчаквам да видя многогодишните докъде ще се разлистят, и после садя едногодишни където е останало място.

# 651
  • София
И аз имам проблем със запълването на дупки Simple Smile Понеже съм заложила доста храсти, а те се развиват поне за 5-6 г, в началото на около 70-75 м2 набучках към 40 различни многогодишни, отделно пролетните луковични. И пак си стоеше празно. Лятото на 2024 вече растенията дръпнаха. Наесен удължих с още 5-6 м2, залагам също и нова част градинка, още 20-25 м2. И есента и сега напролет започнах да местя и пререждам. Simple Smile Но на една градина й трябват доста години, за да сдобие вид и обеми, ясно ми е.

Сега съм в чуденка за дърво - ще стои зад сребрист смърч и червенолистния клен. Някакво, което ще трябва да се контролира, и да не става много голямо, защото ще е на около 1.5-2 м от съседите.

Anyyyone, как се казва храстът с белите топки? Аз имам Калина(Картоп), м.г беше клонче, тази е вече топка около 60 см. Доста ще почакам да порасне.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:23 от sofyia

# 652
  • София
Момичета, пленявате ме с вашите цветя, аз градина нямам, само стайни гледам, предимно сукулента и от съвсем скоро 1-2 орхидеи.
Обаче се впечетлих от Левизиите, които показвате, до скоро това цвете е било извън полезрението ми, обаче сега искам, може ли да кажете от къде сте ги купували и скоро ли е било?
Благодаря!

# 653
  • София
Последно май даже по бриколаж или баухаус виждах, иначе аз си взех от разсадник март... После и по цветарски магазини виждах... Явно са модерни и ги има.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:39 от Angel_Dust

# 654
София, не го знам и него. Те, както и божурите, са на съседи до работата ми, които са много готини и си пием кафе с тях, та им се радвам през деня. От божурите ми обещаха да ми дадат и ще дебна на есен да си взема. Имам само един с две пъпки, за сефте ще цъфти и даже не знам какъв цвят е, за това изчаквам. А вчера какъв уникален видях в друг двор! 😍 Не вървеше да снимам, че беше навътре... 🤣
Чакам си аз розите да нацъфтят и ще снимам да видите аз как съм нагъчкала всичко. 🤣 И бурен си имам, въпреки това! Няма оттърване просто.

# 655
Набелязала съм съм си и аз да си взема клен зелен и червен мисля да ги поддържам на топка и да не ги оставям така големи и пъстролистна върба . И аз харесах тия белите топки .
Аз съм голяма маниачка на цветя , градината ми честно казано е ужас . Сея хаотично заради тия пролетни цветя за които мисля скоро да им тегля лопатата и да ги изчистя до едно или да ги сея на купчини а не да са килим от листа . Нямам храсти обаче , завъдих доста цветя от размени . Все нещо купувам . Чакам мушкатата да се съвземат и ще ви ги снимам .
Дайте идея как да отделя цветната градинка от райграсаа . Да е нещо красиво .

# 656
  • София
Alisa, зависи каква ти е идеята за разделянето - дали да се вижда, или с вградените ограничители.
https://roto.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8 … 0%B5%D1%81%D0%BE/

Намерих какъв е храстът с белите топки - пак е от семейството на Калината (Картоп), казва се Viburnum plicatum. Излиза ми налично само в Зелена пролет обаче.

# 657
София, на такава празна лехичка бих засадила нещо почвопокривно и многогодишно.
 Бързо ще я запълни, а после като го засенчат растящите храстчета, по естествен път ще им отстъпи място. Но да не е от инвазивните видове.
Арабис, флокс, иберис, нещо което бързо да направи килимче.

# 658
Моята левизия е от Bauhaus. Влюбих се от пръв поглед в нея.  За пръв път гледам такива чудо и  се надявам  да се справя.

# 659
  • София
Само по хипермаркетите бяха 2-3лв по-скъпи от разсадника, но ако няма да се купува количествено, не е от кой знае какво значение.

Уж се самозасявали, нямам против... Догодина бих си купила още, честно казано...

Общи условия

Активация на акаунт