Учи, мама, да не работиш!

• 7 611
  • 242
  •   1
Отговори
# 90
Еми, просто хората не искат да погледнат колко сме зле. Аз даже познавам момче, което в момента е с най-престижния европейски грант, пробва милото в България да си направи група по своята наука, не можа да намери ни един докторант, защото то просто нямаме и се наложи да замине пак.
То не беше Дянков, който направи банските старци врагове на народа, то не бяха министри на образованието на Бойко, нямащи нищо общо ни с образование ни с наука-- десетилетия разруха и презрително отношение. И то вече нещата са минали критична точка и нямаме сериозни кадри, които да обучават новите студенти, дори да има желаещи. Нашите кадри поне по СТЕМ науките са в чужбина. За изкуство не мога да говоря, там съм чувала, че имаме някаква добра школа все още, въпреки липсата на финансиране,  но за наука дума не може да става.

# 91
  • Пловдив
Добре, победихте ме, посипвам си главата с пепел. Остана да уточним тези от темата, които сме в България, маникюристки ли сме, мутри или нереализирани?

# 92
Че защо това- ти си се пиперосвай колкото искаш- да се правиш на тънкообидна не ти носи дивиденти.

# 93
  • Пловдив
Какви дивиденти? Питам дали съм мутра, маникюристка, или безработна лузърка. Прост и ясен въпрос, основан пряко на просто и ясно твърдение.
ЗАрежи.

# 94
Е, ти каква си , ти си знаеш- аз , за разлика от други - не квалифицирам хората из форума.

# 95
Понеже за философите попитах аз - не казвам, че това е безполезна наука, просто питам какво се работи с такова образование. Ако имам диплома за магистър по философия, в каква разботна позиция мога да получавам заплата?
А колкото до мен - аз  съм от нереализираните, на които обаче им се налага да работят, щото и за безработна не ставам...

# 96
Магдена, не се обиждай, защото аз го пиша с горчивина, а не защото не обичам България.
 Някои специалности са черешката на тортата, не са свързани с оцеляването, и съществуват само в богати общества, в които има пари за това, а и дългосрочни политики, за да се развият сериозни школи, обучат кадри  тн. Така отникъде няма как да изникне математик, , физик, художник, велик композитор, и , да, философ. Тези хора някъде учат, някой ги обучава, и този някой самият той трябва да е на ниво, някой да го учи и тн.

# 97
Философите преподават философия в средното, тук в Пт.
Всички гимназисти  имат, в задължителната програма  , в 10ти и 11ти клас, и е държавен/ кандидатстудентски изпит за определени специалности.

# 98
  • До хладилника, който обичам
Това е интересно, MariyaHris. Наистина има резон, че определени специалности, които не са непременно практични и пряко приложими в ежедневие, насочено повече към оцеляване, ще съществуват само, или основно, в общества, които могат да си го позволят.
В тоя случай, от една страна, има смисъл човек да учи нещо, което наистина го интересува и обича, въпреки че няма да може да го работи, за да задоволи страстта си. От друга, доколко е оправдано да губи години време и енергия в нещо, което няма да му е полезно. Може би не стои дилемата, ако е наистина въпрос на оцеляване и в тоя ред на мисли, явно в България са все пак достатъчно добре нещата.

# 99
Аз имам позната, завършила философия, която се занимава с ЧР и обучения на служителите.

# 100
  • До хладилника, който обичам
Не мога да се сетя за нито един познат в ЧР, който да е учил за това в университет, като се замисля. Социолози, филолози, педагози и напълно случайни учебни квалификации работят като ЧР / набор на кадри и т.н.

# 101
  • Обран бостан ;)
Аз имам позната, завършила философия, която се занимава с ЧР и обучения на служителите.

И с какво и помага философията при обучението на служителите ?

Сериозно питам.

# 102
Да ти кажа - доста интересно беше - в обучението имаше паралели със стоицизма, от който аз нищо не помнех и се оказа, че всъщност той до голяма степен стои в основата на съвременните психологически теории за "Аз съм достатъчен", "Отговаряй, а не реагирай" и тн.
Не знам дали това реално помага в работата й, но беше интересно за мен.

# 103
Ни един ЧР, в ни една фирма, където съм работила, не е бил без образование- сред тях мениждърско, управленско, икономическо, правно, псилогическо, ...но всички, не случайни, а с допълнителни квалификации по ЧР.

# 104
Имах няколко приятели, които учеха право заради родителите си. Всички до един записаха в един момент второ висше - история, археология, някаква филология, психология. Родителите им бяха казали, че правото е по-престижна и добре платена професия, но тях си ги влечеше и си постигнаха целта да го учат задълбочено.

Общи условия

Активация на акаунт