Учи, мама, да не работиш!

• 7 609
  • 242
  •   1
Отговори
# 150
Не всеки учи, за да има професия.   Изначално съм.против, на образованите хора да се гледа, като на занаятчии.
Едно е да имаш занаят, друго е да си образован.
Не харесвам тази прекалена комерсализация.
Науката трябва да носи наслада, жажда за още.
Аз имам по малко от всичко. Бих казала, че имам “занаят”, но е в резултат на високо образование.  Много съм учила, но понеже работата ми съчетава “наука и изкуство”, говоря за медицина, аз лично наблегнах на науката.
Бих казала, че ученето ми се отплати добре. Вярно, че доста години получавах горе-долу, но през това време специализирах, после правих докторат, после пост-док. Е, в един момент дойде време да се отплати всичкия този труд. Вече не е нужно да работя по сто часа седмично, за да се “доказвам” професионално. Но при мен кривата бе доста плоска в началото после стръмно покачване и в един момент достигна нещо като плато, по-скоро бавно покачване….
Само че аз не учих заради парите. Те са следствие. Учих, защото ми беше интересно. И продължавам да надграждам, но значително по-бавно…
.

# 151
  • Somewhere far away
Има толкова хора по колцентровете, които печелят в пъти повече от хора с професии, могат да си позволят по-добър стандарт и да се учат, четат и образоват на няколко езика … ама професия, та професия.
Познавах доста такива, ама тъпото е , че си седят в колцентъра с години. И нямат никакво желание ни да учат, ни да се образоват.

# 152
  • До хладилника, който обичам
Ученето не трябва да е самоцел. И не всеки е академичен или има стремежи да бъде. Мисля си, че такива хора ще са далеч по-щастливи, ако имат занаят и професия, която не изисква академия, а се учи по друг начин, вместо всичко да се мери с един аршин и да се натискат масово да учат, какво да е, за да са "учени". То се и вижда накрая колко "учени" стават такива хора, които не ги влече.

# 153
Ученето не трябва да е самоцел. И не всеки е академичен или има стремежи да бъде. Мисля си, че такива хора ще са далеч по-щастливи, ако имат занаят и професия, която не изисква академия, а се учи по друг начин, вместо всичко да се мери с един аршин и да се натискат масово да учат, какво да е, за да са "учени". То се и вижда накрая колко "учени" стават такива хора, които не ги влече.
Точно! Си тъй на мои близки, и двамата с докторати, започна да следва психология, но се отказа след първия семестър. Малко се полута, но сега учи в колеж за техник-механик в авиационната индустрия. Щастлив, доволен, успехът му е висок. Намери си нишата момчето…

# 154
Ха!, че тука технически ( инженерни) авиационни и геоспасиални са с най- най- високи балове, същите като медицината Sunglasses

# 155
Е, от един момент нататък ставаш по-труден за наемане и свръхквалифициран за трудовия пазар. Особено за българския това никак не е трудно Simple Smile)).

Аз пък с оглед на това, че психологията била най-желаната специалност в СУ, се чудя какво ще работят после всички тия бъдещи психолози.
Дали ще се терапевтират един друг или ПР е идеята...какво я правят младите тази психология?

# 156
Познавам доста хора завършили психология, философия, политология, европеистика и социология. Е, всички (с изключение на един) не  работят по специалността си. Изключението е психолог към една международна компания и взима добри пари. Останалите (включително един с докторска степен по философия) работят от кол център до специалист човешки ресурси.

# 157
Ако се увличат от специалността, може и учители да станат. Философия се учи 8-10 клас, после "гражданско образование" - 11-12.

# 158
Всъщност е голяма далавера да станеш стриймър някъде. Много хора ще ти плащат в долари и ако живееш в България това ще са адски много пари.

# 159
Да, ако можеш да създаваш качествено или интригуващо съдържание. Конкуренцията е жестока.

# 160
Ще се изненадате колко откровени некадърници правят милиони. Не се знае какво ще стане ако не се пробва

# 161
Абе отвратителна тъпотия е това Simple Smile)) убийте ме, но не мога да си представя това да е денят ми-подготвяне на тъпо видео за тъпа публика. Друг е въпросът, че все пак е по-добре от кол център Simple Smile))
Например, може да правиш стриймове с философско/ психологическо съдържание, ако си психолог/философ, и така да се препитаваш, вместо да продаваш перални...
Всъщност, мъжът ми си направи канал, за да поства свои видеа, но то е толкова много време и усилие, че засега е качил само една презентация от работата Simple Smile))

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 08:14 от MariyaHris

# 162
Цаката е да не правиш някакви много умни и много качествени презентации, защото е малко вероятно публиката ти да е умна

# 163
Ако се увличат от специалността, може и учители да станат. Философия се учи 8-10 клас, после "гражданско образование" - 11-12.
За съжаление учителската професия не е много привлекателна, особено в горен курс. Трябват много нерви и да си голям непукист, за да издържиш поведението на нагли, арогантни и невъзпитани тийнейджъри + огромна бумащина за попълване в извънработно време. Казвам го от опит като бивш учител (не по философия).

# 164
Така е, отговорностите са страшно много, очакванията са големи, а нямаш почти никакви инструменти с които да въведеш правила и дисциплина. Заплащането е колкото да не умреш от глад, особено ако сложим и часовете в които си попълвал бумаги и си подготвял уроци.

Общи условия

Активация на акаунт