Учи, мама, да не работиш!

• 7 592
  • 242
  •   1
Отговори
# 225
Има ли още хора, дето говорят нормално по телефон!?, че и в колата?
Баш за телефона в колата, който минава през навигацията или какво да е устройство, на високоговорител, изобщо не би трябвало някой да се заяжда.
Да им бяха забранили, на пушачите да пушат в движение!

# 226
  • До хладилника, който обичам
Има ли още хора, дето говорят нормално по телефон!?, че и в колата?
Просто излез и постой на произволно кръстовище. Всички масово говорят, докато карат, даже не се хабят да пуснат на високоговорител, камо ли да прекарат през системата на колата.

# 227
Гледам, говорите за социалните медии. Вчера огледах последните две серии на Adolescence. Потресаващ е. Къде сбъркахме? Кой е виновен? Много фактори са допринесли за крайния резултат, но сериалът е разтърсващ. Даже и мен, която съм с голямо, уж разумно дете, ме накара да настръхна….

# 228
Тепърва ще берем плодовете на А. Тейт, мизогинията и редпил. Това се вари от поне 10 години и вече е готово, и много го консумират. Преди няколко седмици пуснах тема за традсъпругите и доста хора хихикаха, как традсъпруги са само празноглави кокошки или инфлуенсърки, които го работят за пари, но истината е, че това е една от другите страни на многофасетовия медал на интернализирана и външна мизогиния и като майка на момичета и момче се опасявам, че ще ни изяде главите.

# 229
Четох много, много коментари по повод сериала, но миналата седмица си разбих съня с друг, неочаквано брутален филм, та сега събирам сили за този.
Абаджиева, преполагам все някъде всичко е започнало.
Любовта ми към Argumentum ad originem ме кара тук да поставя няколко точки...

Мисля, че усещането за разпад на социалните норми е нещо, което силно резонира с много хора днес.
Това, че младежите нямат опора, защото дори семейството не успява да догонва променящите се (или изчезващи) норми, е класически пример за криза на идентичността и социална аномия.
В миналото семейството, училището, религията и държавата са били стабилни авторитети. Днес тези институции губят влияние, а дигиталната култура замества реалния опит с виртуални „истини“.
Йерархиите се размиват, младите се чувстват загубени, няма ясни правила, които да следват.
Да поставяш граници на децата си, стана едва ли не табу!
Преди сигурността и колективното бяха важни, днес индивидуализмът и личното преживяване са водещи.
И бам!- страх!
Страхът е един от най-силните емоционални двигатели, особено когато става въпрос за разпад на познатия ред. Ако сериалът целенасочено играе върху тази нотка, вероятно ползва шоков ефект и емоционална манипулация, за да провокира.
Страхът работи толкова добре!
Зависи за кого, и с какви цели!

# 230
Всъщност "Юношество", както би трябвало да го преведат, като се стигне дотам, изследва точно това - как в нормално, любящо, средностатистическо семейство се случва това.

# 231
Всъщност "Юношество", както би трябвало да го преведат, като се стигне дотам, изследва точно това - как в нормално, любящо, средностатистическо семейство се случва това.
Как?
Сериозно питам.

# 232
Много лесно. Реално е радикализиране, само че вместо в религиозен или терористичен вариант, е във вариант за мизогиния, трад роли и прочие редпилщини. Такива неща толкова лесно се промъкват в абсолютно нормални семейства, които общуват, отглеждат с нормални граници и т.н. Не виждам измъкване, освен тотално информационно затъмнение. Инсел културата е ужасно разпространена вече.

# 233
  • Somewhere far away
Че има разпад има. Но не е само това. Аз смятам, че новото поколение са просто предразположени да бъдат психопати.

# 234
Много лесно. Реално е радикализиране, само че вместо в религиозен или терористичен вариант, е във вариант за мизогиния, трад роли и прочие редпилщини. Такива неща толкова лесно се промъкват в абсолютно нормални семейства, които общуват, отглеждат с нормални граници и т.н. Не виждам измъкване, освен тотално информационно затъмнение. Инсел културата е ужасно разпространена вече.
Именно това ме потресе и мен. Затова и въпроса, който те си задаваха, къде сбъркахме, е добре да си зададем всички, но във варианта “къде бъркаме”. Видимо нормално семейство, с едно разумно дете, което е в нормална връзка и разсъждава като съвременна млада жена, тоест, каза, че няма нужда да бъде “отглеждана” от приятеля си; видимо чудесни взаимоотношения в семейството. Брутален резултат….

# 235
Нека преместим дискусията за филма и реалността на децата и родителите на днешния ден тук: https://www.bg-mamma.com/?topic=1759049.0

# 236
  • София
Каква е според вас най-безполезна, нелепа, непрактична и т.н. квалификация, за която може да учи човек?
На темата ме наведе обявлението на УХТ, че насен пускат нова бакалавърска степен за бариста.
Бакалавър-бариста. Всички бариста, които съм виждала и чието кафе съм пила, някои - виртуози в работата си - са се учили в хода на работата, в течение на няколко месеца, евентуално със стаж при други опитни бариста и т.н. Изглежда ми много екзотично и изкуствено прехвалено това да се учи няколко години за бакалавърска степен и е нещо, което мога да си представя като учене за семестър в по-обща специалност за хранителни технологии, но не и четири години.
Бихте ли насърчили детето си да учи тази специалност?

Сериозно ли има такава специалност ? После що децата затъпявали

# 237
За септември можеш да се запишеш Grinning

# 238
  • Somewhere far away
Тази специалност наистина е нелепа.

# 239
  • София
За септември можеш да се запишеш Grinning