Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 16 225
  • 287
  •   1
Отговори
# 135
Привет! Одобриха ме от ОББ за лихвен процент 2,8 . Това добре ли е или да пробвам и в друга банка?
Няма значение каква е лихвата. Колко е ГПР е важно.

# 136
ГПР на ОББ е ниско, писах по-горе. Но това не означава, че е разумно да се пренебрегне застраховка. При други банки е задължителна и това го качва, в ОББ имаш една такса за обслужване на сметка и застраховка имущество, това е. Скъпата застраховка живот е по желание.

# 137
Ако са на зор банките и имат собствени застрахователни дружества, по някога предлагат и безплатна застраховка живот, която не е за пренебрегване. Човек не знае какви изненади му готви животът.

# 138
Да, но обикновено това го правят с кредитите за рефинансиране, не е изключено и за нови, но за сметка на друго. Най-добре е в такъв случай да се ползва читав кредитен консултант. И все пак, предвид текущите нива, лихва в ОББ от 2.80 е висока, все още на страницата им фигурира и 2.18 при определени изисквания.

# 139
Лихвата се определя и от клиента, както и срока на ипотеката. По-рискови клиенти могат да получат по-висока лихва във всяка банка, както и по-кратките ипотеки ги "благославят" с по-височка лихва. За това трябва от поне 3-4 банки да се искат оферти и за пореден път ще кажа погасителен план, да се смята и да се сравнява.

# 140
  • София
Потребителката беше писала, че им искат поръчител за ипотечния кредит, което означава че са с по-рисков профил. Възможно е банката да е калкулирала това обстоятелство. Не знаем всички параметри на сделката.
Разбира се, трябва да провери и в други банки, но има риск да получи одобрение за по-малка сума например.

# 141
Това, че са ви одобрили на база доход за някаква сума не значи, че ще я получите.
Точната сума е процент от оценка на типа имот и в зависимост накакъв етап е той,ако е ново строителство/ ново строителство 80-85%, за панелките не съм наясно, купувахме именно ново строителство на етап Акт 14/.

# 142
Колко трябва да е ГЕР за да е нисък?

# 143
Ние получихме ГПР от ДСК 2.63%.

За мен, обаче, ГПР-то не е най-важно. При минимални отклонения в ГПР, бих се доверила на позната банка, на която съм дългогодишен клиент, дори да ми даде малко по-високо ГПР.

Имаме горчив опит от преди 10 години с предния ипотечен кредит, когато бях взела условията на банката, която ползвам (вече не е на БГ пазара, за голямо съжаление) и на местна банка. От местната получихме по-добри условия и им се доверихме на сляпо.

Вечерта, преди сутринта, в която изповядвахме сделката пред нотариус, буквално в 16.50ч. ми се обадиха, че ни намалят сумата на вече одобрения кредит (имахме и писмено одобрение) и, че за разликата могат да ни отпуснат потребителски кредит с двойно по-висока лихва. Причината беше, че дружеството, в което мъжът ми бе служител, е сменяло някаква част от собствеността си прекалено често последните години (за което изобщо мъжът ми не е знаел, като редови служител на неособено висока позиция). Аз бях основният кредитополучател към тогавашния момент и моите доходи бяха напълно достатъчни да обезпечат кредита. Един вид - намериха под вола теле да ни изнудят и ни причиниха неимоверен стрес от удоволствието, че ще ставаме новодомци.

Добре, че продавачът се оказа човек, на следващата сутрин си преместихме документите в другата банка и след 2 седмици изповядахме. До последната вноска по кредита нямахме никакви проблеми.

Тааа - понякога не всичко е в цифрите.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 21:53 от Emay

# 144
Изнудване му се казва на това.
Аз имам две подобни случки - едната с моя кредит и съкредитор майка ми. Уж всичко готово, одобрени, отиваме за подписване на нещо- стъпка преди нотариус и попълваме документи. Майка ми си декларира нейн имот- наследствена къща в друг град и се почна- ако не ипотекирате и двата имота няма кредит. А исках около 50 процента за новопостроен апартамент.
При брат ми пък- не одобряваха избрания имот- строителя нямал 3 поредни печеливши години по незнам къв оборот и не можели 80 процента ипотека, а 60 ипотека+20 потребителски...

# 145
Здравейте, някой знае ли за АКТ 14 изисква ли се да има ограждащи стени с тухли или само плоча с бетонни колони?

# 146
Привет! Освен ипотечния кредит, трябва  да изтегля и потребителски кредит за имота . Казаха ,че не трябва да е на мое име ,защото няма да ми го отпуснат .Все пак има ли начин да го изтегля аз ,защото е трудно да намеря друг човек ?

# 147
Здравейте, някой знае ли за АКТ 14 изисква ли се да има ограждащи стени с тухли или само плоча с бетонни колони?
Акт 14 е на груб строеж т.е трябва да има и стени.

# 148
Привет! Освен ипотечния кредит, трябва  да изтегля и потребителски кредит за имота . Казаха ,че не трябва да е на мое име ,защото няма да ми го отпуснат .Все пак има ли начин да го изтегля аз ,защото е трудно да намеря друг човек ?
Явно доходите не са достатъчни и има риск после да откажат ипотеката.
Ние също теглихме потребителски, но доходите са ни достатъчни и покривахме изискванията на банката.

# 149
Здравейте какъв процент самоучастие искат банките?

Общи условия

Активация на акаунт