Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 713
  • 267
  •   1
Отговори
# 150
Обикновено около 15-20%.

# 151
  • София
Здравейте, някой теглил ли е ипотечен кредит за къща в близост до София / 18 км / , на нас ни трябва за постоянно живеене и като единствено жилище. Задала съм въпросите си и към кредитен консултант и чакам отговор , но бих се радвала и на такъв от първо лице. Как се изчислява пазарната оценка на такъв имот , имаме ли шанс за закупуване с ипотека и всякакви съвети и опит. Благодаря

# 152
Ние имаме скорошен горчив опит по темата. Първото, което бе като обстоятелство е, че избраната от нас Банка отпуска 75% от сумата за къща.

След това за пазарната оценка избрахме “доверен” на представителя на продавача пазарен оценител, който фигурираше в списъка с оценители, с които Банката работи. По думите на представителя на продавача, очаквахме оценка доста над договорената. В крайна сметка оценителят излезе с по-ниска от договорената, което ни постави пред условия да самофинансираме още по-голяма сума и се отказахме от сделката…

# 153
Има ли истерия на цените заради еврото?

# 154
Определено има сериозно покачване на цените, поне в районите, в които миналата година следяхме и декември купихме тристаен, сега варират с около 35000 евро отгоре.

# 155
Здравейте.
Искаме да закупим тристаен апартамент чрез ипотечен заем. Спрели сме на един апартамент ,който е на шпакловка и замазка .

Предполагам,че тук има хора закупували такъв тип имот, на искам да попитам колко ви излезе горе долу да си го стегнете след това ?
Знаете ли също и колко горе долу излизат разходите по купуването като такси за прехвърляне и т.н. ?
Също така има още един апартамент,но е на последен етаж. Крие ли някакъв риск според вас ? Терасата е от онези откритите.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 16:55 от Mikin95

# 156
Колко ще излезе довършителните дейности ,зависи от това колко е голямо жилището, има ли нужда за финна шпакловка, кой ще боядисва или лепи тапети и какви настилки ще слагате и какво ще искате да го направите- лукс или нормално. Но ориентировъчно може да поискате оферти от майстори/фирми във вашето населено място, да разгледате плочки за баня и оборудване, кухненски ел уреди и кухня,  ваши мебели или нови ще слагате. Баня поне 5-7 хил.лева, интериорна врата минимум 500-600 лв/бр.
За раазходите по прехвърляне -звъннете на нотариус и му кажете какви са параметрите на кредита и вид ипотека-ще ви сметнат, тъй като данъкът е различен във всяка община и материалният интерес е % върху сумата. Ориентировъчно е около 3-4% при нотариусите.
 За апартамент на последен етаж с плосък покрив трябва да сте готови за течове. Евентуално и за ремонт за ваша сметка, ако живущи и съседи не искат да се дадат пари за ремонт

# 157
Гледах едно клипче наскоро в youtube за довършителни работи, среден клас и казаха, че са дали 95000 лв. за 85 кв. чиста площ, но тотал - довършителни и обзавеждане. Тук в други теми също могат да се намерят коментари на кой колко му излязло. Бях гледала и една дизайнерка, тя каза, че при тях средно излизало 1750 лв. на квадрат, отново тотал.

# 158
Не бих купила последен етаж. Ако държа да е високо и да има гледка, ще купя предпоследени то без да има тераса-покрив над жилището. Трудно се събират пари от етажната собственост за сериозни ремонти на покрива.

# 159
Ние ще кандидатстваме за заем от 150 Хил лв но сега като гледам май няма да са ни достатъчни … може би ще трябва за теглим и потребителски …
Има ли тук някой от гр Пазарджик да ми препоръча добър брокер ?

# 160
Хайде да се върнем към заемите, за ремонти и цени си има достатъчно теми Wink

Както писах в началото на темата в пространството е пълно с противоположни мнение за лихвите, от спад до сериозно увеличение, лично аз се надявам да има спад на лихвите, нещо да сте дочули по въпроса, все пак тука има и брокери и консултанти по кредити или може да сте дочули нещо от кухнята?

Както отбелязах, в началото на темата даже бях пуснал клип с някакъв, който твърдеше за сериозно увеличение на лихвите след еврото и се надявам да греши и да не ги разбира нещата, но обикновен човек като мен слушайки подобни неща се притеснява но от друга страна също има новини, които твърдят за понижаване на лихите или запазване на същите равнища, които би било идеално за хора като мен.

# 161
Ние ще кандидатстваме за заем от 150 Хил лв но сега като гледам май няма да са ни достатъчни … може би ще трябва за теглим и потребителски …
Има ли тук някой от гр Пазарджик да ми препоръча добър брокер ?
Ако пазарната оценка на имота е по-висока от сумата,която ви трябва за покупка, може да увеличите сумата ,която ще теглите а и така няма да имате нужда от потребителски.

# 162
Рядко на пазара има подценени имоти.

По повод на лихвите, аз живея в чужбина (ЕС), посоката е нагоре в момента,

# 163
Наистина е рядко, но моят беше оценен с 18 000 евро над продажната цена, така че е възможно и зависи от случая. Аз няма да тегля пълен кредит и това не ме вълнуваше толкова.

# 164
Подценен не, но разлика в цените на етап предварителен договор и акт 14 да речем, или местонахождение и състояние /ако има подобрения/ на имота, също "играе" за оценката.

Общи условия

Активация на акаунт