Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 640
  • 267
  •   1
Отговори
# 165
Наистина е рядко, но моят беше оценен с 18 000 евро над продажната цена, така че е възможно и зависи от случая. Аз няма да тегля пълен кредит и това не ме вълнуваше толкова.
Банките си знаят работата, винаги да остане нещо и за един потребителски, така си ги оценяват.

# 166
Най- добра оценка имат жилищата  НС на акт 14, и на такъв етап банката дава почти колкото стойността му в момента и няма нужда от потребителски, освен ако не разполагате със самоучастие или други разходи.

Тъй като чакаме и ни предстои обзавеждане на 3 ст жилище си направих груби сметки за сумата, която ще е необходима и излезе около 100 000 лв още. Ужас:(

# 167
Здравейте,

2021ва година изтеглих ипотечен кредит от Пощенска банка и до момента не съм правил частични препогасявания, но от този месец банката ми вдигна вноската и смятам да направя частично препогасяване. Оставащата сума е 65 000лв, като смятам да препогася 20 000 или 25 000 лв. Когато препогасяването е за сметка на вноската, няма допълнителни такси от страна на банката, но когато препогасяването е за сметка на периода (намаляване на срока на кредита), тогава банката го тълкува като предоговаряне на кредита и налага такса от 150лв (ако не се лъжа) и не знам дали няма и още някоя допълнителна такса. Въпроса ми е, според вас, кой вариант е по-изгоден, като идеята ми е да го изчистя напълно до 2027-2028ма година. Кредита е изтеглен за 25г, от които са минали 4г. Благодаря!

# 168
  • София
Намаляване срока на кредита е по-изгодно, тъй като по-малко години ще плащате лихви върху размера на кредита. Пуснете погасителни планове и на двата варианта и вижте накрая каква е общата сума на дължимите лихви.

# 169
@Oceans , да, в дългосрочен план е така, но аз възнамерявам да го изчистя напълно до 2-3 години.

# 170
Здравейте,

2021ва година изтеглих ипотечен кредит от Пощенска банка и до момента не съм правил частични препогасявания, но от този месец банката ми вдигна вноската и смятам да направя частично препогасяване. Оставащата сума е 65 000лв, като смятам да препогася 20 000 или 25 000 лв. Когато препогасяването е за сметка на вноската, няма допълнителни такси от страна на банката, но когато препогасяването е за сметка на периода (намаляване на срока на кредита), тогава банката го тълкува като предоговаряне на кредита и налага такса от 150лв (ако не се лъжа) и не знам дали няма и още някоя допълнителна такса. Въпроса ми е, според вас, кой вариант е по-изгоден, като идеята ми е да го изчистя напълно до 2027-2028ма година. Кредита е изтеглен за 25г, от които са минали 4г. Благодаря!
иди в някой интернет-калкулатор и пресметни кое е по-изгодно, зависи от няколко неща и не може да се каже със сигурност. Зависи, какъв е бил изтегления кредит, при какъв %, за какъв срок, каква вноска плащаш в момента.
Теоретически е по-добре да се намали срока (математически, защото е степен, а другите параметри са множител).Но банката обикновено  като вземе тези 150 лева си прибира каквото не е прибрала до края на кредита.

# 171
Здравейте!
Искам да попитам – някой има ли представа какъв е приблизителният срок за отпускане на ипотечен кредит от банка ДСК?
Интересува ме колко време минава от подаването на документите до реалното усвояване на средствата. Ако някой е минал скоро през този процес, ще съм много благодарна да сподели как беше при него. 🙏

# 172
Включвам със съвсем пресен опит. При нас имаше малко забавяне заради отсъствието на банкера ни точно в този период, така че предполагам иначе би било по-бързо, но от носенето на документите след предварителен договор до усвояване на кредита мина точно месец. Това време включва финално одобряване на параметрите на кредита (имахме и предварително одобрение), сключване на договор, изповядване на сделката, чакането след това за вписване в Агенцията по вписвания и усвояването на средствата.

# 173
Здравейте, включвам се с няколко питанки.
1. Ние сме от един областен град търсим жилище за постоянно живеене в друг областен град. Задължени ли сме да теглим кредита в клон на банката в града, в който ще закупуване жилището, или можем да го извършим и в нашия областен град.
2 чета доста красноречиви мнения за кредитните консултанти и съм пред дилема, да сме обръщаме ли към такъв, или да започнем със запитвания към всяка банка. Нямаме кредитна история- не сме теглили нито ипотечен кредит, нито потребителски.
3. Ако препоръчвате да се обърнем към кредитен консултант, коя фирма бихте препоръчали.
Ние сме от Ловеч, търсим къща около Пловдив.
Благодаря предварително

# 174
Клонът няма значение, но проверете как стои въпросът с оценителите. Принципно вече всичко се случва дистанционно и не би следвало да е проблем - моя позната тегли в Плевен, купува в София. И двата пъти съм купувала сама, но съм в банковия сектор и за мен беше по-добрият избор аз сама да си извърша различните оценки, иначе бих препоръчала кредитен консултант - не ви струва нищо, но не мога да препоръчам конкретна фирма.

# 175
Добре де, тоя консултант нали получава възнаграждение - примерно 1000 лева. Банката като му го плаща, си го включва или в лихвата, или в някоя такса - за разглеждане, за одобрение, за усвояване., за управление, и т.н. както щат да го наричат.
Ако сам се договориш с банката, сигурно можеш тия 1000 да си ги разделите например 500 за банката и 500 да спестиш ти.

# 176
Обикновено не се заплащат от клиента (включително под формата на допълнителни такси или по-висок лихвен %), но мен лично винаги ме е притеснявало да не би като клиент да ме убеди за определени условия, които са по-изгодни за него, но не и за мен - все пак някой му плаща. Когато аз теглих в ОББ и колега изтегли от там, но той беше с кредитен консултант - условията ни бяха абсолютно идентични.

# 177
За мен ползата от кредитния консултант е, че много бързо може да предостави и сравни няколко оферти на различни банки. След това може да си прециниш дали да продължиш да работиш с него или да действаш самостоятелно.

И малко извън темата - преди година и половина бях изтеглил голям потребителски кредит от определен банков клон на ОББ с оферта получена от кредитния консултант. Няколко месеца по-късно, преди да го погася предсрочно изрично го попитах, дали това ще бъде в негов ущърб и ако трябва да забавя погасяването за известно време. Каза ми, че не е проблем, а когато отидох в банката за предсрочното погоасяване на кредита, служителката ми обясни, че те са могли да ми дадат същите условия, като предложените от кредитния консултант. Дали реално е така, не зная със сигурност, но съм склонен да се съглася.

# 178
Това, че е посредством кредитен консултант не означава по-добра оферта от банката, по-скоро би следвало да е най-добра оферта измежду всички банки на пазара.

# 179
А бихте ли препоръчали фирма, за банкови консултанти? Както споменах по-горе ние сме в Ловеч, търсим имот в Пловдив.

Общи условия

Активация на акаунт