Жена ми се опитва да изолира мен и бебето от роднини и приятели

• 18 370
  • 674
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Според мен е по-добре психолог, а не психиатър, който да я натъпче с лекарства, тя да стане кротко агне, но това още повече да разбърка всичко в организма й, и после цял живот да е зависима от лекарства.

Първо, само психиатър може да постави диагноза. Не всеки психиатър изписва лекарства, не всички лекарства, дори не повечето водят до зависимост или правят човек като растение. Напротив, човек с тревожност и натрапливости, в истерия, само ще се почувства по-добре и ще си се върне към нормата, в която е била предишните 7 години.

# 496
Ах, тия гадни, прикриващи се жени. Ми да не спят, мъжете. Нали така? Както питаме жените, къде спа, че не го видя какъв е, пък сега ревеш.
И мъже изтрещяват след раждане, въпреки че те нямат проблеми с хормоните.

Голямо напъване в защита.
Не знам някой във форума да е казвал на тормозена жена "къде спа?". Съветите са да го напуска.

# 497
Според мен жената има нужда от помощ, щом преди не е била така. Следродилната депресия далеч не е единственото психическо разстройство, което може да се отключи в перинаталния период, описаното повече ми прилича на post-partum anxiety или post-partum psychosis.

Сега, ясно, че у нас психическите проблеми носят стигма и силно се надявам авторът и семейството му да не отпишат жената като "луда", а да съдействат смислено да и осигурят помощ. И то по нейните правила. Нещото, в посока на което аз бих работила, е не роднините ми да видят детето и да ми помагат за него, а да се среща онлайн с психиатър - не психолог.

И да разкажа нещо от 1 лице. Детето ми се роди недоносено и по ковидно време (разбирайте със сериозен риск от тежки усложнения при респираторен вирус). Роднини го видяха също на по-късен етап, на месец и нещо (сиреч все едно новородено по коригирана възраст), и с условия - никакви неразположения, навън в парка и с FFP3 маска. Дали им е било приятно - надали. Мисля, обаче, че разбираха притесненията ми и ги споделяха, дума не са обелили за виждане и чакаха аз да иницирам среща. Особено моите родители - лекари, ежедневно виждащи се с болни - я видяха месеци по-късно. Не, че не са искали да гушнат първото си внуче още като новородено, но се страхуваха те самите.

Предложи такъв вариант - роднините да дойдат да видят внучка си на разходка навън и да са с маска и дезинфекцирани ръце. Без целувки и да му дишат в лицето. В момента все още има грип А и мнооого RSV, ако сте в София, тъй че не е неразумно да се вземат мерки. Ако съпругата ти няма страх от ваксините и RSV я плаши, може да предложиш да сложите Abrysvo, по наше време нямаше, за съжаление.

Прочетох, че детето е родено декември. Ако роднините ми и на мъжа ми са от типа срещащи се с много хора, работещи в отворени офиси, не ползващи маски и антивакс, аз също бих ударила спирачка на вижданията в грипен сезон. А сега съм от ларж майките, които си събират детето с други болни деца и сополът не го считам за болест, дъщеря ми хода гола и боса целогодишно. Но това е когато детето е поотраснало и като са му поставени нужните задължителни и пожелателни ваксини.

Смятам, че жената не се прави на интересна, защото правилата за майка й и свекърва й са еднакви. Ако за майка й можеше, а за свекървата - не, тогава да я подозираме в подмолност. Но явно има силно изразена тревожност, за която трябва да се работи, а междувременно да обсъдят без обвинения и натиск дали има някакъв вариант за виждане, който не я притеснява. Времето, прекарано навън и с нови добронамерени хора ще й се отрази добре. Даже нека е първо с нейните роднини, за да не се чувства на тръни с твоите. Ще мине този период, ще й се наместят чакрите на жената, но от поведението на околните зависи дали всички мостове ще бъдат безвъзвратно разрушени. А детето ви заслужава да има сплотено семейство.

Много разумен пост, малко ми се видя само да го харесам.

Предвид, че авторът не е влизал скоро, а и времето беше хубаво, предполагам, че вече са решили част от проблема по подобен начин.

Ако основният дразнител - а именно нежеланието на майката да  събира бебето с родата поради стрех от зараза, се редуцира, и въпреки това тя продължава да е зла насилница, ругателка и побойница по някакъв друг повод, или въобще - тогава вече авторът би могъл да вземе мерки срещу домашно насилие. Тъй като е по-силен физически и в по-добро финансово състояние,  това няма да му е толкова трудно, колкото на жена в същото положение, което, струва ми се, и Бояна се опита неколкократно да обясни.

# 498
Има си лекарства за тревожност с натрапливости, за две седмици ще е нов човек.
Grinning Голям оптимист сте. Тези състояния се лекуват с години и за малко да спреш хапчетата, и всичко почва на нов глас.

# 499
  • София
Има си лекарства за тревожност с натрапливости, за две седмици ще е нов човек.
Grinning Голям оптимист сте. Тези състояния се лекуват с години и за малко да спреш хапчетата, и всичко почва на нов глас.
Чак пък толкова. Имам няколко случая на познати жени с подобен проблем и точно за две седмици са нови хора. И ако без хапчета не става ще си ги пият. Зависи от произхода на проблема, някои се справят с първопричината с психотерапия, други си продължават хапчетата. Какъв е проблема? Много хора с хронични физически заболявания сме цял живот на някакви хапчета, защо човек с хронично психиатрично да не може да пие 1-2 хапчета на ден и да си е ок? Не виждам драмата. На човека нищо друго не му се променя, просто вече не се страхува от болести и не истерясва, тия лекарства не променят личността, само натрапливостите и тревожността.

# 500
  • Пловдив
Цитат
Притесних се сериозно, че може да е развила следродилна депресия/тревожност и говорих с нея за това. Тя категорично отказваше да говори по тази тема, твърди, че нищо ѝ няма

Ето ви цитат от първото мнение на човека..............дайте му съвет как точно да отидат където и да е било .

Четене с разбиране - 3ти клас !

# 501
За две седмици може да изпита леко облекчение на симптомите, но и хаповете не са панацея, и трябва да се пият по схема доста дълго време. За по-добри резултати трябва комбинирано лечение и с психотерапия и повече социална адаптация, социални контакти. На мен лично при следродилна депресия страшно много ми помагаше да разговарям с хора, с тази разлика, че аз осъзнавах, че имам проблем. Барикадирането вкъщи никак не й помага, а и тя явно не осъзнава, че й има нещо. Е тук вече не знам как се процедира, предполагам се диспансеризира против волята й, не знам. Изглежда доста тежък случай.

# 502
Защото има голяма разлика между хронична  физическа и психическа болест. При първата човек осъзнава, че е болен и взема стриктно лекарствата си за разлика от психичните заболявания.

# 503
  • София
Цитат
Притесних се сериозно, че може да е развила следродилна депресия/тревожност и говорих с нея за това. Тя категорично отказваше да говори по тази тема, твърди, че нищо ѝ няма

Ето ви цитат от първото мнение на човека..............дайте му съвет как точно да отидат където и да е било .

Четене с разбиране - 3ти клас !
Към симптомите добавяме, че няма самокритичност към състоянието си. Огромен процент болни са точно така. Това не пречи да бъдат лекувани. Психиатър ще му даде съвет как да подходи, за да я заведе на преглед. Здрав човек не би отказал профилактично, ето една идея за подход.

Защото има голяма разлика между хронична  физическа и психическа болест. При първата човек осъзнава, че е болен и взема стриктно лекарствата си за разлика от психичните заболявания.
Затова при психичноболните са важни близките, или първо се започва с хоспитализация. В нейния случай не е с нещо чак за хоспитализация, просто трябва да си пие лекарствата. За хора с тежки заболявания като шизофрения са измислени инжекции депо, които се поставят веднъж месечно и няма как да не си пие лекарството, защото вече и е инжектирано.

# 504
За две седмици може да изпита леко облекчение на симптомите, но и хаповете не са панацея, и трябва да се пият по схема доста дълго време. За по-добри резултати трябва комбинирано лечение и с психотерапия и повече социална адаптация, социални контакти. На мен лично при следродилна депресия страшно много ми помагаше да разговарям с хора, с тази разлика, че аз осъзнавах, че имам проблем. Барикадирането вкъщи никак не й помага, с и тя явно не осъзнава, че й има нещо. Е тук вече не знам как се процедира, предполагам се диспансеризира против волята й, не знам. Изглежда доста тежък случай.

Тя не се е барикадирала в къщи, излиза с детето всеки ден. Авторът описа ежедневието и с детето, което е съвсем обичайно. Няма данни и да не контактува - в смисъл разговаря - с близки  и познати.

Единственият проблем, според описанията на авторъ е страхът и от заразяване на детето, окйто за част от аудиторията е смехотворен, а за други - съвсем оправдан за бебе на 1-2-3-4 месеца в зимния и грипен сезон.

Оплакванията на автора са от безобразното отношение по отношение на него, което изобщо не сочи да е задължително луда. нито има диагноза още, нито някой и е предписал лекарства. Може и това да стане, но и специалистите не дават лекарства за добър ден.

# 505
  • София
Нормално е да не събира бебето с гости постоянно, но чак пък никой да не го е виждал е прекалено. Истериите и също.

# 506
И за мен най-ненормалното и скандално в случая е, че родителите й и неговите са в същия град, но не са виждали никога 4 месечното си внучка. И някои хора казват "да го гледат на видео, ще го гледат след време и т.н.". Също и че тя няма никакви приятели, това също е показател за социопатия. И напускането на работа, не е ясно всъщност дали е взела болничен при забременяването или просто напуснала преди да забременее, двете са коренно различни неща.
Както и призивите на някои потребители да й играе по свирката, защото се чувствала притисната.

# 507
  • Варна
За мен тази жена или е мръднала или е насилник, който се проявява като такъв сега. Трети вариант не виждам. За жалост, и двата са кофти за детето. За мъжа е ясно, че му е кофти, но той поне може да се погрижи за себе си, ако се наложи. Бебето не може.

# 508
Има жени, които искат да имат дете, но не и мъж. Т.е те си се омъжват, но само за да имат финансова сигурност. Тя е напуснала работа още когато са решавали дали да имат деца или не, за да си стои в къщи.

# 509
  • София
Това дете са го чакали дълго (3 години след подписа, и 4 години преди това), не ви ли е хрумвало, че може да е станало с лекарска помощ? Тогава вманиаченото треперене да не се зарази бебето е повече от разбираемо.

Общи условия

Активация на акаунт