Най-големите грешки при ремонта и обзавеждането на дома

• 13 174
  • 176
  •   1
Отговори
# 15
Много е добре, че сте се заели да изравните.
Относно мебелите, не че не препоръчвам, но всичко изброено е под съмнение. А масовото производство никак не е лошо и е по-предвидимо, може да си го видя в магазина, да го харесам и да си взема същото.
Мивката може и с компактен плот, но пак е много скъпо и трудно за работа.

# 16
Мивката може и с компактен плот, но пак е много скъпо и трудно за работа.
Да, компакт имат дървесни шарки и стават за мивка под плот. Но няма голям избор и челото отпред е бяло или черно.

# 17
  • София
Моята мивка е със смесител отстрани. Отначало мислех нещо по-бюджетно, после се навих на бежова мивка и бежов смесител, които освен че си подхождат на дървения плот, са и качествени. Много важен ми беше канала да е с хубава решетка и да не се запушва.
Писна ми да ме будалкат, че аз не си поддържам мивката чиста, а всъщност решетката и канала да са боклуци, които се запушват всяка седмица.

# 18
Относно мебелите, не че не препоръчвам, но всичко изброено е под съмнение. А масовото производство никак не е лошо и е по-предвидимо, може да си го видя в магазина, да го харесам и да си взема същото.

Toва е една сериозна тема за която няма еднозначно най-добро решение.
- Масовото производство е с фиксирани параметри и каквото поръчаш това ще дойде. При това, ако е от добра фирма с компютризирано производство, всички луфтове ще са перфектно еднакви, няма да има дефектчета или изненади с цвета.
- Мебелите по поръчка обаче пасват идеално на размерите и на концепцията за обзавеждане. Ако имаш хол 50-60 квадрата няма проблем със стандартни мебели, но ако 30 квадрата и по-малко се налага да се оптимизира. Отделно, че височини, размери и прочее са точно, както са удобни на поръчалите.

Аз лично купувам серийни мебели за сядане - дивани, табуретки и прочее. Корпусна мебел и спални поръчвам. Особено гардероби, секции и кухня. То кухнята май малко или много винаги е по поръчка.

Иначе най-големи ядове съм брала с паркета - естествен, дъбов, големи паркетини, обаче крайният резултат се вижда чак след циклене и лакиране. И може да има изненади. Ако пак правя някога ще си купя заводски лакиран - дали трислоен, дали на отделни дъски, но ще видя на момента какво ми дават. А и качеството на заводския лак е несравнимо.

# 19
Страхотна тема, винаги кусурите се виждат от после.
Не знам дали ламинат или модерните винилни плочи са по- добрия избор, има много красиви разцветки.
Параван в банята задължително, предпочитам веднъж седмично да тръкна стъкло, отколкото мокра баня.
Лентов сифон задължително
Пиролиза задължителна.
За материалите за кухня ще ви следя с интерес

# 20
Сега в хода на течащия ремонт се чудя следното:

- проблем или удобство са линейните сифони;
- черните мат аксесоари (душ системи, смесители, поставки за тоалетна хартия и т.н.), които си избрах, дали няма да се окажат голяма грешка откъм поддръжка;
- струва ли си поставянето на параван в банята, изискващ ежедневно чистене, но предпазващ част от банята суха (не съм от хората, на които чистенето им доставя удоволствие) или ще се ядосвам до смърт заради необходимостта от постоянно забърсване;
- кое е по-доброто решение за кухня - МДФ, който сякаш е по-капризен от гледна точка на чистене и по-лесно се драска, и ПДЧ – бюджетно, сравнително лесно за почистване, но не толкова добре изглеждащо;
- ще съжалявам ли много от гледна точка на почистването, ако си сложа бяла/светла кухня (сега сме с дървесна кухня – изисква много малка поддръжка, зацапвания рядко се виждат, отпечатъци не личат изобщо, но ако цветът е светъл и монохромен вероятно чистенето трябва да бъде в пъти по-редовно);
- много ли е непрактично човек да сложи ламинат в кухнята - по-топло е на краката и по-уютно от гранитогрес, но пък е помещение, в което ламинатът вероятно доста бързо ще се амортизира, а смяната му, ако се скапе, ще изисква разглобяване на кухнята.

Какво отчитате от вашия опит като грешка / проблем / съществен пропуск при ремонт и обзавеждане на дома?

- Линейния ни сифон се оказа с малък дебит и ужасно трудно поема всичката вода и пяна при къпане. Отиват литри вода, докато изплакна пяната, така че проучете за конкретен сифон, с който няма да имате този проблем.

- Параван в банята (и черни аксесоари) и ежедневно чистене на капки от стъклото категорично не бих си причинила. Особено в районите с твърда вода. С леко забърсване един път седмично няма да стане, или се подсушава добре на всяко къпане и то веднага, или след седмица целия параван ще е във варовик и ще търкате с оцет. С хубав вентилатор дори изцяло намокрена баня изсъхва за 15 минути, а зимата (ако имате лира) - за 5 минути. Бонус съвет е, че можете да си вземете дълго перо/стъклочистачка и буквално за секунди с три движения сваляте всички капки от стените. Изберете гладки плочки за стените и се подсигурете на 100% че плочките на пода НЕ се хлъзгат, особено, ако имате малки деца!

- Бялата МДФ кухня е страхотно минималистично решение (ако това търсите) и не я чистя повече и по-трудно от дървесната.

- Ламинат в кухнята (ако е висок клас) е съвсем ок и не съм имала проблеми.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 13:29 от HoneyBee33

# 21
Не бих сложила отново светла мивка от композитен материал. Въпреки всички претенции, по нея остават петна от кафе, подправки и въобще от всичко, което не се изплакне обилно и веднага, а махането на петната става само и единствено с белина.
Фурната (ако кухнята го позволява) над плота, а не под него - страшно удобство е, телескопичните релси също.
Не бих сложила котлони без борд. Може да е по-красиво, но ако ти се изплъзне нещо от ръката на ръба, той се чупи много лесно, заради кухината отдолу (изживяно с хубави котлони на добра марка). А и под ръбовете винаги се наслагва мръсотия, дори със старателно и редовно почистване (от което пък въобще няма нужда, когато има борд).
Маслен паркет - честно казано пак бих сложила, защото е страшно красив и уютен, но е и капризен - лесно се наранява, лесно остават следи по него, иска специални препарати за почистване, както и периодично омасляване, за да си запази първоначалния вид.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 14:37 от Вейда

# 22
  • София
Вейда, какво имаш предвид под борд на котлоните - едни метални ленти, които обикалят целия плот ли, нещо такова:

# 23
А не се ли събира мръсотия и под ръчбето на канта? Аз пък държах да е без и съм много доволна

# 24
*Lorena*, да, точно.

R@N, не се събира, защото прилепва плътно към плота, за разлика от тези, които нямат, поне моят е такъв. Но може и до модел да е, знам ли. Преди този съм ползвала два без, под чиито ръбове се събираше и беше досадно за почистване.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 13:10 от Вейда

# 25
А не се ли събира мръсотия и под ръчбето на канта? Аз пък държах да е без и съм много доволна
Събира се мазнотия и се чисти трудно, защото е по-малък луфтът.
По вътрешния ръб още повече се цапа.

# 26
Сега в хода на течащия ремонт се чудя следното:

-
Какво отчитате от вашия опит като грешка / проблем / съществен пропуск при ремонт и обзавеждане на дома?

Бонус съвет е, че можете да си вземете дълго перо/стъклочистачка и буквално за секунди с три движения сваляте всички капки от стените.

Какво е това перо?

# 27
Стъклочистачка

# 28
  • sofia
За кухнята...излята заедно с плота от технически камък мивка е перфектно. Не знам сестра ми къде го е поръчвала, но няма снадки, няма улеи, няма раздуване, перфектно за поддръжка!

Дървен плот за кухня, никога вече.
Предстои ми да правя кухня. Няма да слагам котлони изобщо. Един преносим индукционен и инстант пот-а ще са предостатъчни. В момента ползвам само един котлон от наличните 3 на плота.
Под стъклокерамиката няма как да се завре каквото и да е било, плътно е легнала.
За баня - задължително висок и въртящ се смесител. Тези къси и ниски някой идиот ги е измислил.
За настилки, стени и пр. е много индивидуално, но правите подове, стени и тавани винаги помагат.

# 29
  • Банско
И при нас имаше много грешки, които направихме при обзавеждането. Едната е, че спестихме от парите за врати и взехме евтини. Много бързо се износиха и вече не приличат на нищо, също така всичко се чува през тях.

Печката също беше грешка, защото има някакво самопочистване, но най-долу на дъното няма, а то е най-важно. И после идва едно търкане, вместо да се пусне само на самопочистване и да се забърше.

Друга грешка беше белия латекс в целия апартамент. Сега ще го сменим с мазилка, защото много се нацапа.

Общи условия

Активация на акаунт