Не знам как да помогна на сина си отчаяна съм....

• 3 560
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
Е, ако другите са по-големи, не виждам логика да се подиграват на по-малък от тях, още ученик, че не работи. И уж за интелигентни младежи говорим, непонятно ми е да не могат да преценят тези неща. Възможно ли е просто да го бъзикат леко, приятелски, не с лошо, а той да им се връзва и да го приема твърде навътре?

Съвсем не е изключено, да. От година горе долу насам е малко по-първосигнален и нервен, много е възможно и да приема нещата твърде навътре, въпреки че винаги е бил с чувство за хумор. Според вас да говоря ли с него ? И ако да какво ?

# 16
Питах, защото съм минала през подобно... Моят е на 19. От 10г се занимава с програмиране. Не е лесно. Нито е като по филмите...
Не съм му се бъркала. И не не смятам, че работата на тази възраст е приоритет ..
Остави го детето да се оправя, голям е.
Не се бъркай безкрайно, нужно е да порасне сам вече.

Избягвам да го разпитвам и да му се меся, ако дойде да си говорим винаги съм насреща. Аз също не смятам, че трябва да се работи на такава възраст, просто неговите приятели са по-особени явно.

# 17
От кога 17-годишните не са грижа на родителите си. От кога  „новият Марк Зукърбърг“  се счита за обида?
Сигурна ли сте, че вие като родител не приемате нещата по-навътре и вие самата да сте по-чувствителна по темата, защо на 17 не работи и приятелите му казват, че е  „новият Марк Зукърбърг“ .
Оставете момчето на мира и да се занимава с това, което обича.
На 17 години наистина не е нужно да работи.
Да дадеш добро образование на детето си е най-доброто, което можеш да направиш за него. Работете в тази насока, мислете за бъдещето, къде ще учи, как ще продължи.
Не се занимавайте със злободневия.

# 18
Е, ако другите са по-големи, не виждам логика да се подиграват на по-малък от тях, още ученик, че не работи. И уж за интелигентни младежи говорим, непонятно ми е да не могат да преценят тези неща. Възможно ли е просто да го бъзикат леко, приятелски, не с лошо, а той да им се връзва и да го приема твърде навътре?

Съвсем не е изключено, да. От година горе долу насам е малко по-първосигнален и нервен, много е възможно и да приема нещата твърде навътре, въпреки че винаги е бил с чувство за хумор. Според вас да говоря ли с него ? И ако да какво ?
Ами ако мисли, че подмятанията на приятелите му са наистина злъчни и подигравателни, да ограничи контактите си с тях, да създаде други приятелства. Или да измисли начин да парира "остроумията" им със самочувствие и чувство за хумор. Или просто да говори с тях и директно да им каже, че не му е приятно отношението им.
Абе всичко ще отмине, всеки преминава през трудности, ако не са точно такива, други ще са, но все са си изпитания и са нормални за израстването.

# 19
  • София
На тази възраст ииа нужда от подпомагане как да си избира по-добре приятели.

# 20
Естествено, че трябва да подкрепяте детето си, което е още непълнолетно даже. Какво значи да говоря ли, да го подкрепя ли, той е голям, какво значи, че някои имали лични финанси. Много бързате всички, рано си оставяте децата и стават страшни проблеми. Всичко с времето си са казали хората. Това е детски мозък все още, неориентиран, а вие сте длъжна да го насочвате, вие сте майката. Има нещо страшно сбъркано във всички - във вас, която се чудите дали да подкрепяте детето си, в неговото мислене също, щом се засяга от такива, а и в поведението на така наречените приятели. / То и затова някои мислят, че лъжете, отстрани не изглежда много нормално темата, та вие ако детето си не подкрепяте, кого да подкрепяте/ Какви са тези приятели първо, после какви са тези мисли за работа и бизнес, когато трябва да се готви за университет? Вие се държите незряло, според мен. Обяснете му да не гледа другите, да мисли самостоятелно и да учи още първо, а след това да мисли за пари, ако иска сбъднати мечти.

# 21
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&ur … 0ceWtigQHE6Pv2tNC
Това е за справка.

Негова "битка" е. Щом не сте на "ти" със сферата, в която се изявява освен морална подкрепа, най-вероятно и не очаква друга. Просто бъдете до него, както досега.

# 22
Програмисти се подиграват на програмист? Той си разработва сайт, а те какво програмират? И не се опитват да му откраднат идеята?

# 23
Моят съвет е да се опитате да внушите на сина си, който явно е много социален, че не всеки, който се пише приятел е истински приятел. Много детайли от личния живот, включително и идеи, бизнес планове, инвестиции, увлечения (по партньор/хоби/идеи) могат да останат тайна за околните и в това няма нищо лошо или срамно. Днес, благодарение на модата инфлуенсъри и соц. мрежи младите виждат как идва Х и споделя едва ли не всичко детайлно - например от това как ходи в тоалетната до това как е спечелил пари с идеята си в най-големи детайли. И при това получава яко одобрение на всеки свой детайл, колкото и странен/гнусен да изглежда... В такава атмосфера социалните типове искат да усетят същото, но не всички получават въпросното одобрение... Някои получават обиди и присмех, който ги навежда на мисълта, че нещо са сбъркани и се чудят как на другите никой нищо подобно не казва, въпреки че примерно говорят истински глупости... И тук започва влизането в дупката, която може да отрежи крилата на тийнейджъра...
Трябва да се научи че мнението на другите около него не струва и пет пари, дори когато са от неговият кръг на интереси/ситуации/хоби. Разбира се, има изключения, но той трябва да се научи да прави разлика - кой е достоен да чуе неговите думи и съответно дали мнението което същият ще изкаже ще е меродавно за вашия син.
Това мнение е важно само ако е на бизнес партньор/ментор/преподавател/родител, но отново трябва да се прилага сито...
Ако вие самата имате подобна история от вашето минало,разкажете му за да види как стоят нещата. Не е важно дали става дума за същата сфера на дейност, важен е принципът... Пример мога да дам за близка - реши да се омъжи, всички около нея бяха против и дори я критикуваха, но тя се омъжи и сега е щастлива с този избор на мъж и живот. Тя приложи сито и видя, че думите на близките ѝ нищо не означават. Същият е принципът, въпреки че хората за които става дума са над 25 г.
Затова се казва, че мълчанието е злато, че вълкът има дебел врат защото сам си върши работата и т.н...
Той може да си намери ментор който да му помага със съвети. В днешно време има изключително много инициативи, на които да срещне подходяща личност с която да комуникира. Важно е да отива подготвен, със самочувствие и в същото време да гледа, слуша и мисли внимателно преди да реши да се довери на някого.
Намерете му автобиографии - книги/интернет истории//филми с подобна тематика- и му предложете да  ги прочете или пък му ги преразкажете, да го стимулирате сам да потърси. 
Този период в момента е важен за него, защото в зависимост как реагира, така ще продължи целият му живот - ще търси отчаяна подкрепа от уж близки по дух, но няма да намери и накрая какво? Ще се откаже или?  Успех желая!

Дени-мени, има такива ситуации, за съжаление - аз бях влязла преди 5 години, в клуб за едно мое хоби, но вместо ползотворна (не положителна, а просто уместна) критика и внимание, получих отхвърляне. След време разбрах че не са били моят кръг...  Като тук говорим за възрастни хора. Така, че не ми се струва толкова странна историята на авторката.

# 24
Аз лично си мисля, че може да завиждат приятелите. И наистина може да се опитат да му откраднат идеята. Затова да не говори толкова за проекта си, нека го реализира и после да се хвали.

# 25
Може да е всичко. Завист или заяждане, подигравки заради неразбиране и дори да виждат като странен техния колега.
А той явно е характер, търсещ подкрепа/одобрение/разбиране, но във всички проекти са важни действията, а не думите... По-вероятно е да получи подкрепа, едва когато действията му дадат резултат. Но тогава, в зависимост от резултатите, може да се стигне и до изобилие от фалшиви приятели. При което пак стигаме до необходимостта да се научи че най-голямата ценност е самостоятелното му мислене и действие, както и да се научи да пресява приятелите и околните. Трудни уроци са, но много помагат в живота.

П.с. пък ако темата е просто упражнение, смятам, че моето и някои от другите мнения в началото на темата ще са полезни за някой друг, който търси отговор на подобни въпроси. Аз много подобни теми съм откривала тук във форума, чрез търсене в Гугъл търсачката...

# 26
Ами кажете му, че хората не се подиграват само на посредствените. С две думи - по пътя си към постигането на нещо значимо, трябва да знае и да започва да свиква отсега, че подигравките и залагане на динени кори е почти 100% гарантирано. Хич да не ги слуша! И след провал да не се отчайва, това е важно! Може ако желае да пише на някоя успяла личност в този сектор, защо не? Успешните хора биха се радвали да дадат съвет и кураж на младо момче, което има цели. Успех!

# 27
  • Варна
Откак прочетох темата не ми излиза от главата. Най-доброто, което можете да дадете като съвет на сина си е да се включи в състезателни формати за възрастта си и по темата. Да му внушавате макар и не вербално, че е страхотен или да четем, че сте отчаяна не помага на него. Нека се види къде е сред връстници с такива интереси. Там ще срещне и съмишленици. Вашата драма, че не знаете как да му помогнете той я усеща, не му помагате никак.

# 28
Аз не разбирам проблема нито на момчето, нито на родителите му. Да не би да се състои в реализацията, че той в действителност не е   „новият Марк Зукърбърг“. Ако е така бих казала, че имате голям плюс в ранната реализация на факта. Да се живее до по-сериозна възраст в заблуда може да не е много добре.
Другото, което мога да кажа е, че обикн. не само личноста прави от един проект печалившо бинго. По-скоро е констелация от свободна ниша и ако се добавят спсонсори , които искат да я запълнят порасподи някакви техни цели.
Т.е. сина ви може и да е   „новият Марк Зукърбърг“ , но да бъхта на неправилно бойно поле ?
Какво знаем ние ? Всеки от нас нещо прави без лаврови венци при големи паради. Стига ни щастливо семейство и осигуровка на спокоен живот.

# 29
...
Много съм притеснена за сина ми и не знам как да го подкрепя. Вече три години работи по своя бизнес идея – сайт, който развива с огромна страст. Постоянно мисли стратегии, бизнес планове, инвестиции, партньорства… Говори за това с ентусиазъм, но за жалост, не среща подкрепа.
Хората около него му се подиграват, наричат го „новият Марк Зукърбърг“ подигравателно. Виждам как това го наранява и как понякога започва да се съмнява в себе си. Казвам му, че вярвам в него, че не бива да се отказва, но не съм сигурна, че думите ми стигат.
Как мога да му помогна? Как да го подкрепя, без да се почувства още по-сам? Някоя от вас имала ли е подобен опит? Ще съм благодарна за всякакви съвети.
Всъщност, тази идея, която той има, не е непременно добра или печеливша. Може да е, може да не е и това не зависи от подкрепата на приятелите му (или на мнимите му приятели), а зависи от самата идея и от това, доколко може да се реализира. Не знам дали ме разбираш: ако идеята не се окаже сполучлива, това не е краят на живота, нито провал. Всяко начинание носи полза, даже ако то не бъде реализирано успешно, защото носи опитност.

Мисълта ми е да не се опитваш да го накараш никога да не се отказва от идеята си, ако той самият прецени, че трябва да продължи с нещо друго. Може пък да е надрастнал вече този проект, може да е дошъл моментът да започне нов проект. Не се вкпочвай ти в нещо, което смяташ (примерно) за гениално, ако той вече не го желае. И ако не го желае, то няма да е, защото приятелите му не го подкрепят, а защото сам преценява, че в това начинание няма потенциал.

Подкрепи го, като вярваш в него и в неговите решения, каквито и да са тези решения. Показвай му колко се гордееш с него и с неговите преценки. И категорично отхвърляй всякакви такива мераци да се самоиздържа, вместо да се занимава с образованието и развитието си, както и подхожда на толкова младо момче.

Общи условия

Активация на акаунт