Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 91

• 46 692
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
Е, забърсва се и какво? Майсторът ги почистваше накрая на работния ден, ама това как прави после фугирането трудно?
Аз съм за майсторите, не казвам, че е правилно да си фугираш сам, но лепенето особено на големи плочи е много по-трудно от фугирането.
Аз не бих се наела да си лепя плочки без опит, трудно е и скъпо, ако не се получи.
Не е като ламинат, да го вдигнеш за 1 час.

# 511
Ами значи са ползвали  обикновено лепило, не за широкоформатни плочи, защото то съхне за отцително време и не може да се чисти в края на работния ден.
Аз всичко това го знам от опит,  достатъчно и то опит. Няма нищо извънземно да си лепиш плочки сам, но да си чевръст трябва.

# 512
  • София
Нали ще има подово, не става без фуги трябва да има място за разширяване и свиване, да не им фръкнат плочите после. И лепилото трябва да е еластично.

# 513
И аз умувам подовете и се надявам някой да има обяснение по моите чуденки. Мразя фуги, направо ги ненавиждам. Престои ни да изберем настилка подходяща за подово. Преди време бяхме поканени на гости в голяма къща/разбирайте доста голяма квадратура/, където калиброван гранитогрес беше нареден без никаква фуга, съвсем плътно и изглеждаше прекрасно. Домакинята каза че не е фугиран, логично, то няма и какво и как да се фугира. Отопление с водно подово имат, което не е нискотемпературно освен това. Размерът на плочките, предвид това, че са слагани преди 15тина година години, беше по-скромен, 45/45см. Каква е тайната да няма никакви поражения, като навсякъде чета, че не се прави така и противоречи на всички правила?

# 514
Моето скромно мнение е, че нито е възможно гранитогрес да не се фугира (за редно да не говорим), нито подово да е високотемпературно.

# 515
  • София
По принцип е нискотемпературно подовото 30-40градуса стандартно.освен ако някой не си го нагласи на повече.
В началото го бяхме пуснали на 30. Между ламината и стената има 1см...някъде по-малко, редено е на 20градуса...е като го пуснахме почти долепи стената, някъде бяхме забравили спейсърите, едва ги извадихме... Сега плочките са малко по-друга бира, лепени са, не са плаващ под, но и при тях има леки разширения, колкото и малка да е температурата... А съм виждала плочки хвръкнали от подово.
Сега, дали е достатъчно само фуги към стените и делителни при голяма площ... Може би, но най-сигурно си е да си има фуги и между тях и то колкото си им е препоръката. Но всеки си решава.

# 516
Какво значи без фуги?
Без фуга е, ако е цяла настилката, ако са плочки с размер, все ще има някаква фуга, дори и минимална.
Не съм виждала такова нещо и не бих се съгласила да се сложат така, даже и без подово.
На моята приятелка и се навдигнаха плочките на десетата година, там където минават тръбите за парното.
Изведнъж, през нощта, с гръм и трясък.

# 517
  • София
Калиброваните по идея могат да се редят с минимална или без фуга, за красота.
Същото може без фуги да се получи и при нови сгради, където още има съхнене и слягане.

# 518
Абе, те могат, ама да няма изненади посред нощ?😆
Как се нивелират без фуги?
Моите са с 2мм фуга.

# 519
Нали горе-долу всяка събота или неделя ви потормозвам с разни клипчета та и тази... Да споделя едно инериорче, което е в синхрон с обзелите ме напоследък мераци за леки тук-таме акценти с вещи от миналото, комбинирани обаче с други съвсем съвременни.
Днес ми попадна точно такова нещо. Апартамент старо строителство. На пръв поглед никога не би привлякло вниманието ако човек гледа само най-масовите интериори в Инстаграм или Pinterest.

Винаги ме е привличала комбинацията между вехти предмети от далечното минало и ултра скъпи и модерни красла, лампи. В това клипче открих даже точно такава комбинация между старо радио (дето миналата седмица ви споделях) и култовото кресло Eames.

Като цяло ми се струва опасна материя  да съхраниш доста стари неща. Има риск жилището да придобие уморен ретро вид. Но когато го подсветиш с модернистични лампи, меки съвременни дивани... друго става. На мен например неговите комодчета тук-таме пари да ми дават няма да ги взема, но застанали до модерно кресло, лампа... другояче изглеждат.

Ами като цяло видя ми се с много собствен почерк. Приятно гледане на тези от вас, които не сте отвратени от руския език.

И доста други неща ме привлякоха в това жилище де.

Скрит текст:
На първо място изначалната настройка на човека да не  купи ново строителство, виждало му се скучно. "В старото има енергетика и своя душа" казва. Най-точната разлика между новото строителство със стъклените балкони и повяхналото старо.

После решението да не изравнява стени, а да ги остави с всичките им несъвършенства, само обработени  така че да са чисти и запечатани. Харесват ми видимите тухли в арките над прозореца.

Хареса ми  и силният ярък акцент с червения метален комод. Ако не се лъжа Икеа дори имаха такъв преди време. Никога не би ми хрумнало да си купя червен метален комод. Но тук ме грабна. Ама то аз съм си обикновен човек без въображение.

Хареса ми лампата в детската със множеството снимки, бележки... Не знам на кой дизайнер е, той човекът май каза, но не успях добре да чуя името.

Загледах също и някои неща, за които той не спомена нищо, но аз ги видях... нали съм си отдавнашен зяпач. Дъските в едната спалня бяха накриво спрямо станата. Удивително как хората правят умишлени неточности и това ми доапада. Но вкъщи не бих се осмелила. Единственото, за което съм се престрашавала, е да оставя и аз умишлено неизгладени стени с видимо замазване около новопоставени ключове за осветление. Впоследствие когато боядисахме всичко в един цвят се получиха видими различни текстури и супер много си ми харесва. Но като цяло рядко се осмелявам на подобни неща.

Предметите на изкуството в дома му не ми харесват. Но са някак толкова индивидуални. Изборът му да постави картина на спортистка в кухнята обясни с това, че го активиртала сутрин.

Кухнята, напук на всичко, пък е в актуалното от няколко години джапанди с типичните вратички. В същото време стои малко аскетично.

# 520
Всичко което пишете, съм го чела, слушала, знам че е така. Обаче знам и какво видях, къщата е строена и обзавеждана от собствениците, преди 15 години, написах го вече. Сега не съм обследвала целия под, но поражения нулеви никъде, фуга в обичайния и вид, нямаше. Трябва да се вгледаш, за да видиш линиите къде свършва една и започва съседната плочка. Към стените какво и колко е оставяно естествено няма как да знам, имаше цокъл от същите плочки вместо первази. Подовото се захранва от газово котле, предполагам 40 градуса +/- с трипътен вентил, защото по спалните са с радиатори.
Angel_Dust да разбирам, че според теб не е нещо чак нечувано?

# 521
  • София
Нечувано бе, фуги... Не, не е нечувано. Еисково, особено при подово - да, но всеки си преценява рисковете и си действа.
Ако са ти близки можеш да ги разпиташ по-подробно.

# 522
Рисково е и  без подово.
Не знам къде е строена въпросната къща,  но и върху гранитна скала да е, пак има естествено съхнене и слягане на материалите.  Не е казано,че задължително трябва да се пука нещо, но наместването на нова къща си е факт.

# 523
Аз не виждам неистовата красота , на липсата на фуги и огромният и плюс пред рискът . Може да се намери цвят с плочката , при мен са 60/60 и 1 мм фуга същият цвят

# 524
LordOzzy, съседи са ни през няколко улици, глинеста почва, скала няма със сигурност.
Разпитах аз, според тях нищо специално не са правили, замазката им се е наложило да е по-дебела, но това по други причини, промяна на ВиК непланирано в кухнята. Слагали са перлит в нея за олекотяване. Дали това е от значение, нямам идея. Очевидно, рисковано или не, проблеми при тях няма. Беше ми интересно, дали някой тук, покрай общуването си с майстори може да предположи защо при тях е сработило. Аз колкото майстори съм питала, всеки казва абсурд, така не може. Е, изглежда може.
Сега неистовата красота няма да я коментирам, знаем всички, че вкусовете са различни. За мен освен красиво, да, е и практично, мразя чистеното на фуги, а те имат свойството да се цапат и да изглеждат... мърляво. С домашни помощници, роботи и на фона, че мопът ми е най-добър приятел, не влизаме с обувки и да не изреждам още, на няколко месеца викам фирма за машинно почистване на подовете, точно заради омразните фуги.
Защо ме търсиш - този канал започнах да го следя покрай теб, интересни неща може да си открадне човек. Радиото е, доколкото мога да вярвам на детските си спомени, почти идентично на това на баба ми. Много обичах да си играя с него, хахах, тя не беше много ок с това. Но май и грамофон имаше нашето... Трябва да разпитам майка ми какво стана с него. Предполагам нищо добро.

Общи условия

Активация на акаунт