Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 91

• 46 696
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Риск, не значи обезателно... 😜
Опитвах се да намеря снимка на надигнати плочки, та излезе някакъв форум, в който потребители спореха как в испания само така без фуги си редели, а пък тук било рисково, как така... Те в Испания и сифони не си слагали в баните, за какво са им... Това и за щатите съм го чувала от познат, беше му харесало тук и си сложил и там, само за душа(ваната) имали иначе. Та случаи и традиции разни. 🤷‍♀️
Аз лично не харесвам риск, чиято поправка ако не сработи би ми излязла през носа.

# 526
Като каза перлит... не знам, дали има значение, но в предишното жилище и ние имахме под гранитогреса. А той беше в цялото много голямо жилище без прекъсване и без дилатационна фуга. Сегашният ни майстор, като го видя за първи път, много се чудеше, как така са направили почти 20 метра плочки и няма проблем. Плочките бяха 50/50 с много малка фуга, но не сме имали подово, живяхме там 15г. и всичко беше наред.

# 527
  • София
Сега чета за перлита, за изолация и изравняване се ползва.
Нищо спец не виждам по нашия въпрос

# 528
Дам, и дилатационна фуга нямат, умишлено не го споменах, че и това от must have точките, а въпросът си е достатъчно спорен и без тази подробност. Голяма площ е, около 80кв.м. може би 10х8м. Приблизително естествено, доколкото мога да преценя на око, архитектурата не съм им искала Wink. Имат и два дълги коридора и по стъпалата, все така беше нареден. Хмм, тъкмо реших, че може пък и да е това, но Ангелчето изглежда го изключва.
Не знам ще ми стигне ли куража да експериментирам и аз така, пък и дали майстор би се навил.
Все пак благодаря, че поразсъждавахме заедно по въпроса.

# 529
Защо ме търсиш - този канал започнах да го следя покрай теб, интересни неща може да си открадне човек. Радиото е, доколкото мога да вярвам на детските си спомени, почти идентично на това на баба ми. Много обичах да си играя с него, хахах, тя не беше много ок с това. Но май и грамофон имаше нашето... Трябва да разпитам майка ми какво стана с него. Предполагам нищо добро.
Радвам се, че на някой му харесва. Инак под капака отгоре е грамофонът. Ние пък цели два броя имаме запазени. Ще си ги поделим с брат ми.
И още едно жилище в сграда старо строителство. Днес съм на тая вълна май. Няма запазени старини тук. Просто съвременна класика, игра с шарки, текстура. Мен лично ме впечатли най-вече замахът, с който клиентът поискал и осъвременяване на общите части в блока (фоайето при асансьора). Чат-пат и много богатите имат проблясъци. Simple Smile

# 530
В холокухнята съм с три прозореца и не знам как да постигна уют. В частта кухня прозорецът е много красив, но аз идея нямам , дали е възможно да се сложи перде  защото е скосен, а и не знам дали ще стане грозно. Втория прозорец е по - малък,- но с красива гледка и накрая съм с трети нормален. Ако нищо не измисля, ще се слагат щори.

# 531
  • София
Бих сложила пердетата от най - горния край на стената до пода навсякъде. Мисля, че по права линия ще се скрие и най - високото връхче на прозореца и като са пуснати ще са еднакви от тавана до пода.

# 532
За трудностите при скосяване и релси за пердета май и друг път съм чела тук. Финално някой откри ли решение?

Maitrix, от снимките изглежда сякаш има още неща за разопаковане. Според мен е най-добре всичко да си иде по местата, да видиш кое как стои. И едва тогава да помислиш какво усещане искаш да носи текстилното оформление (защото то създава уюта най-често) - дали да е етно с пъстри шарки, дали в по-спокойни преливащи се цветове, дали искаш всичко да почива на принципа на контраст или на мекото допълване между близки тонове.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 17:49 от Защо ме търсиш?

# 533
LordOzzy, съседи са ни през няколко улици, глинеста почва, скала няма със сигурност.
Разпитах аз, според тях нищо специално не са правили, замазката им се е наложило да е по-дебела, но това по други причини, промяна на ВиК непланирано в кухнята. Слагали са перлит в нея за олекотяване. Дали това е от значение, нямам идея. Очевидно, рисковано или не, проблеми при тях няма. Беше ми интересно, дали някой тук, покрай общуването си с майстори може да предположи защо при тях е сработило. Аз колкото майстори съм питала, всеки казва абсурд, така не може. Е, изглежда може.
Сега неистовата красота няма да я коментирам, знаем всички, че вкусовете са различни. За мен освен красиво, да, е и практично, мразя чистеното на фуги, а те имат свойството да се цапат и да изглеждат... мърляво. С домашни помощници, роботи и на фона, че мопът ми е най-добър приятел, не влизаме с обувки и да не изреждам още, на няколко месеца викам фирма за машинно почистване на подовете, точно заради омразните фуги.
Защо ме търсиш - този канал започнах да го следя покрай теб, интересни неща може да си открадне човек. Радиото е, доколкото мога да вярвам на детските си спомени, почти идентично на това на баба ми. Много обичах да си играя с него, хахах, тя не беше много ок с това. Но май и грамофон имаше нашето... Трябва да разпитам майка ми какво стана с него. Предполагам нищо добро.
Добре  де, а боклуците,които  ще влязат така или иначе , в почти несъществуващата фуга?!

# 534
  • Майничка
Matrix, гледката е разкошна, а по това, което се вижда, май няма необходимост от закриване от съседи. За просто засенчване може би ще е по-удачна тента на цялата тераса. В краен случай, може да помислиш за частично перденце отдолу нагоре, на еднаква височина за всичките прозорци. Малко е старомодно, но е ефектно.
Във Франция съм виждала едни алуминиеви капаци за прозорци, които се сгъват на няколко сегмента от по ок.25!-40 см., може само един, на по-тесен прозорец, или два - в двата края, такива биха били удачни за зимата, евентуално.
Нещо такова:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 13:12 от gargamela

# 535
Здравейте!
Надявам се, че пиша в подходящата тема – ако не е, моля да ме насочите.
Решил съм сам да си направя два шкафа – хем да се науча, хем и да си ги сглобя по-бързо, понеже сроковете в повечето фирми са много дълги.
Имам вече изготвени размери и скица на мебелите, избрал съм и материала (МДФ), и искам да поръчам разкрояване и кантиране.
След това възнамерявам сам да си ги сглобя.
Въпросът ми е:
Какво точно трябва да подготвя, за да подам проекта към фирма за разкрой и кантиране?
Каква информация трябва да съдържа чертежът/поръчката (освен размери)?
Най-вече се чудя как да отбележа къде трябва да се направят отвори за минификсове и панти – има ли стандарт или шаблон, който се използва?

Размерите на шкафовете са:

600x700x2000 мм

1100x700x1000 мм

Ще съм благодарен за всякакви насоки, примери или дори образци на как трябва да изглежда такъв проект.

# 536
Най-добре върви да попиташ направо във фирмата, от която си избрал да закупиш плоскостите - възможно е тази твоя рисунка да им е напълно достатъчна, а е възможно и да ти искат чертеж в специален формат, четим от CNC машината им - няма как да знаеш.

# 537
Предвиди си пантите , които искаш. Виж в каталога на Блум има с различно отваряне и прибиране на вратичките

# 538
Matrix, гледката е разкошна, а по това, което се вижда, май няма необходимост от закриване от съседи. За просто засенчване може би ще е по-удачна тента на цялата тераса. В краен случай, може да помислиш за частично перденце отдолу нагоре, на еднаква височина за всичките прозорци. Малко е старомодно, но е ефектно.
Във Франция съм виждала едни алуминиеви капаци за прозорци, които се сгъват на няколко сегмента от по ок.25!-40 см., може само един, на по-тесен прозорец, или два - в двата края, такива биха били удачни за зимата, евентуално.
Нещо такова:
Скрит текст:
Много благодаря. Страхотна идея. Не се бях сетила. Да само за телевизор е засенчването. Иначе и аз не искам да се губи гледката и да се осакатява прозореца.

# 539
Ей тези алуминиеви жалузи много ги издирвах преди няколко години. Продаваха само с фиксирани осмели, което ме отказа. Пък в Гърция има всякакви

Общи условия

Активация на акаунт