Да строиш къща или да купиш нова - вечната дилема

• 3 404
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
Ние сме малко частен случай - купихме си къща, но стара и за момента сме много доволни от избора си.

Израсла съм на къща и винаги съм искала да живея в такава, затова веднага щом отидох да следвам и реших че ще остана в София или наблизо, започнах да мисля варианти. Първата ми идея беше парцел и строеж, запознах се отблизо с всички изисквания, регулации, от мои познати разбрах че разрешителните могат да се точат с години, а сред строителите и архитектите има много които не си разбират от работата. Разбрах и че за сглобяема къща изискванията са много подобни, а никой от познатите ми няма такава къща от 20г да речем, за да може да каже колко е здрава. И се отказах от строеж.

Като завърших и започнах хубава работа, с приятеля ми почнахме да търсим нещо готово или за ремонт, обиколихме почти всички населени места около София, гледахме стари и нови къщи няколко години. Каквото излизаше ходехме да го видим. Направи ни впечатление, че старите са много неподдържани и повечето за събаряне и или твърде малки, или огромни, а новите повечето бяха красавици, но с некачествени материали, криви и тънки стени и меко казано странни дизайнерски решения като например френски прозорци от север или кърваво червена кухня. Имахме си списък с няколко критерии с които не бихме направили компромис и се водехме по него. В един момент близък на брокера с който работехме каза, че продава стара реновирана къща, да я видим преди да е официално пусната на пазара. Взехме я веднага, беше луд късмет. Строена е по същия план като тази, в която аз съм израсла и разпределението вътре е абсолютно същото. Има си минуси, като например че вътре е студено до април и ако решиш да дупчиш стената е много вероятно да попаднеш на някоя дебела арматура, но плюсовете са много повече.

# 16
Ние сме малко частен случай - купихме си къща, но стара и за момента сме много доволни от избора си.

Израсла съм на къща и винаги съм искала да живея в такава, затова веднага щом отидох да следвам и реших че ще остана в София или наблизо, започнах да мисля варианти. Първата ми идея беше парцел и строеж, запознах се отблизо с всички изисквания, регулации, от мои познати разбрах че разрешителните могат да се точат с години, а сред строителите и архитектите има много които не си разбират от работата. Разбрах и че за сглобяема къща изискванията са много подобни, а никой от познатите ми няма такава къща от 20г да речем, за да може да каже колко е здрава. И се отказах от строеж.

Като завърших и започнах хубава работа, с приятеля ми почнахме да търсим нещо готово или за ремонт, обиколихме почти всички населени места около София, гледахме стари и нови къщи няколко години. Каквото излизаше ходехме да го видим. Направи ни впечатление, че старите са много неподдържани и повечето за събаряне и или твърде малки, или огромни, а новите повечето бяха красавици, но с некачествени материали, криви и тънки стени и меко казано странни дизайнерски решения като например френски прозорци от север или кърваво червена кухня. Имахме си списък с няколко критерии с които не бихме направили компромис и се водехме по него. В един момент близък на брокера с който работехме каза, че продава стара реновирана къща, да я видим преди да е официално пусната на пазара. Взехме я веднага, беше луд късмет. Строена е по същия план като тази, в която аз съм израсла и разпределението вътре е абсолютно същото. Има си минуси, като например че вътре е студено до април и ако решиш да дупчиш стената е много вероятно да попаднеш на някоя дебела арматура, но плюсовете са много повече.
А къде е? В София ли е или извън? Ние искахме извън , заради бюджета, но пък с дете е мега трудно, да го караш всеки ден до училище? Чувала съм че ремонти на стари къщи често надхвърлят сумите за строеж, защото реално постоянно е бездна с проблеми(заради времето)....

# 17
В Костинброд се намира. Беше реновирана, отвътре на шпакловка и замазка, с нов покрив. Зависи как е направена къщата, старите често са правени от самодейци и нямат дори строителни книжа - тогава да, наистина са бездна за пари.

Ако вземете нещо извън София, може би ще е по-добре поне до седми клас детето да ходи на местна градина и училище. Иначе с транспорта ще е приключение.

# 18
  • София

Споделете моля, вашите истории, колебалили сте се, какво решение сте взели, има удволетворение за тези, които вече са завършили къщите си? Flowers Hibiscus

Купихме готова къща в крайна сметка ние.
Като вас - мечта голяма за къща! Придобихме прекрасен парцел в страхотно "луксозно" село на 60 км. от София, оправихме граници, регулации, ПУП (там беше чакане, защото от едната страна десетки наследници трябваше да ги издирват и да ги уведомяват). Познат архитект направи прекрасен проект, в който успя да вмести максимално мечтаната от нас къща в условията на парцела и проекта беше веднага приет.
При нас препъни камъка се оказа намирането на изпълнител на проекта. Уж почти се бяхме разбрали с един, после нещо се отметна, но обеща да ни съдейства с актуване, ако си намерим бригади за различните етапи. Не ни се искаше много да влизаме в този филм и взехме няколко други оферти от препоръчани фирми, но сумите бяха абсурдно високи.
Тръгнахме да търсим читави бригади - ми то няма! Ако нямаш познат, забрави! Срещи с едни, втори, трети, приказки от хиляда и една нощ... Страшно! Уговорки с технически, с надзор...
Варианта нещо да осъществим беше един от нас със съпруга ми да напусне работа и да стои нон-стоп на обекта, което не ни е приемливо.
Преценихме, че като така и така няма да минем без кредит, по-добре да е за готова къща, отколкото за нещо, дето  започва да ни взима здравето, още преди първа копка Simple Smile
Извадихме късмет, че сравнително бързо намерихме! Тя, нашата, явно си ни е чакала, да ни дойде акъла, защото буквално часове, след като продавача я беше пуснал в една група я видях и по снимките си я познахме.
Няколко месеца се проточи пазарлъка, ухажването и проучването на имота, има и някои неща за поправка, но не е като влезем във филма със строежа.

Вие вече сте се хванали на хорото и от сърце ви пожелавам минимум проблеми и неприятни изненади, но сроковете се настройте, че ще са поне два пъти, ако не и повече по-дълги. Акт 14 е "лесната" и бърза част, после е голямото размотаване, а ако са ви балтавили толкова само за РС, представям си какво ще ви се стовари за получаване на УВЕ.

# 19

Преценихме, че като така и така няма да минем без кредит, по-добре да е за готова къща, отколкото за нещо, дето  започва да ни взима здравето, още преди първа копка Simple Smile
[/quote]

Точно. Не стига че толкова пари, незнайно къде отиват, а здравето, нервите, напрежението...но сме се хванали, вече няма как назад, защото не може да получим парите които досега сме вложили на този етпа. Трябва да се довърши

Днес ни оферираха фасадата 100К?!?

# 20
Изобщо не ме изненадват тия цени, щом за боядисване на стените на 60 квадрата магазин ни поискаха 5000лв, при положение че две от общо четирите стени са витрини, т.е. 90% от тях е стъкло.

# 21
Да, и при нас е така, дограмата си знаехме че ще е скъпа защото е 85% от къщата, но викаме за сметка на фасадата тя ще е по евтина. Но не - 150К дограма , 100К фасада.

# 22
150к дограма? За колко прозореца става въпрос?

# 23
  • Банско
Защо в България, всички искат да строят замъци по два, три етажа? Тромави сгради с тухли, бетон, куфражи, покриви за като 200 години ще се живее там!!
Ние тотално още отначало сме на по леки постройки. Имаме си апартамент и сега виличка, я на колела фургончета две, я алпийска преместваема за 50к, или пък други малки къщички, които ще пуснем за нощувки.

Отначало и ние питахме колко ще ни излезне замък, че и със стени от пресована слама, ами отговора беше над 100 К!!!!
Ами не мерси, аз бункери няма да строя цял живот!
Сега сме се пренесли в Банско, а децата ми есин ден ще кажат искам в голям град. За какво са ми замъци!?
Е там една виличка преместваема, пък така и в общината по лесно минават нещата...

# 24
Изборът зависи от много неща. Ние наскоро имаме завършена нова къща и то не напълно, но вече е обитаема. При нас беше мечта, правихме и разглеждахме много снимки обсъждахме, рисува хме. Отне ни много, наистина много време, но основно по причини, които не са свързани със самото строителство.

В нашия случай, предимствата, за да вземем това решение:
Имахме собствен( т е, на майка ми) парцел, запустяла овощна градина, много запустяла, направо джунгла, без да преувеличавам.
Имахме жилище, в което да живеем, не ни пречеше, че става бавно. Макар че като на всички, искаше ми се да е по-бързо.
Мъжът ми разбира от много неща, огромна част прави сам, а друга-за която нямаше време, умееш да подбира и контролира специалисти.
Архитектката и строителният инженер ни бяха съседи(съпрузи) . Тя е много успешна, проектирала е жилищната сграда, в която живеем, жилищна кооперация по стандарт, но с нейни изменения. Макар и соц строителство, никъде не съм видяла такова удобно разпределение, т е имах и доверие. За проекта иначе ни взе възможно най-висока цена към момента.

Когато започнахме строителството, тук, във форума четох мнение на съфорумка и съм го запомнила, как първата вечер като спала в новата си къща през миризмата на хоросан усещала нещо свое, нещо много лично. И това си спомних години след това, когато аз спах в новата си къща за първи път.

Няма да пиша за колко време се случи, за да не звучи отчайва що. Но при нас имаше и други фактори, които повлияна, а освен това мъжът ми е вманиачен перфекционист, докато аз бих направила повече компромиси.Всъщност самата постройка(груб строеж) се изгради за два, три месеца, не помня точно, но за едно лято. После забуксуваха нещата, а и преди това-имахме вода в парцела, но не и ток, изградихме масивна ограда, чакахме добра оферта и тн.
Сега в същото населено място, а и на други места гледам комплекси от къщички, дворове, ами не ми харесва. За някого може да е удобно, за мен не е красиво това стандартизиране, все едно съм в луксозен затвор.

Върху решението влияят много фактори, които обективно трябва да се преценят. При нас водещо беше наличие на парцел и желание да вложим нещо много лично в дома, в който живеем.

# 25
Да познаваш добри специалисти и да можеш да си направиш сам някои неща е огромен плюс. И особено ако имаш и парцел и къде да живееш докато стане - в такава ситуация всеки би строил според мен. Повечето хора нямат такива контакти, а често нямат и терен, затова търсят нещо готово - притесняват се някой да не ги излъже и да ги остави съвсем без нищо.

# 26
Има, разбира се и отрицателни неща, ако строиш - никога не си/не можеш да бъдеш наясно с крайната цена, не могат да се предвидят ситуации, при които строежът се забавя, освен това, винаги излиза по-скъпо, дори и да си правиш сам много от нещата, така ми се струва.

Ние също обмисляхме да си купим готова къща като ваканционен имот. По онова време нямаше чак толкова много хотели и къщи за гости и винаги имахме някакви затруднения с почивките. Много обичаме Родопите и търсихме там. Но решихме, че е авантюра, защото е далече, ние работим и трудно се поддържа такъв имот. После решихме някъде около Елена, за по-близко. Имаше един период на много ниски цени, разбира се на къщи, нуждаещи се от ремонт. Но с много поносими средства. И накрая решихме на празния парцел, който беше запустял, но близо мястото, в което живеем. И обърнахме идеята от място за ваканция в място за постоянно живеене.

# 27
Да стопанисваш имот дистанционно е голяма занимавка, имам близки с три апартамента в различни курортни градове в България и почти всеки уикенд ходят до някой от тях да чистят или ремонтират и това им е почивката. През останалото време като стане проблем или трябва да се решава нещо - оправят се по телефона и следващия уикенд са там.

# 28
Винаги съм се чудил как проджект мениджърите менажират нещо от което не разбират? В случая щом дори нямате акт 14, може спокойно да си заделите 1 до 1.5 години до нанасяне и още толкова пари а довършване.
Строеж на къща не е детска игра и не трябва да се гледа като мечта, защото реалността удря много бързо и силно и ентусиазма се изпарява много бързо. Малко са хората, които успяват да добутат до чехлички при липса на мотивация и безсилие пред огромното количество проблеми, особено ако и парите свършат. Именно заради това се наблюдават много изоставени обекти. Не се предавайте и гледайте по-прагматично на нещата, но ви съветвам да си отделите поне до края на годината за нанасяне.

Не знам каква е тази фасада за 100к? На кое казвате фасада?
Как така 85% от къщата е дограмата? Тази дограма 150к, вие някаква стъклена къща ли строите? Или е огромна или е адски разчупена. Вероятно и дограмата е някаква супер висок клас. Аз друго обяснение за тези абсурдни цени нямам.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 09:14 от Gogo1979

# 29
Защо в България, всички искат да строят замъци по два, три етажа? Тромави сгради с тухли, бетон, куфражи, покриви за като 200 години ще се живее там!!
Ние тотално още отначало сме на по леки постройки. Имаме си апартамент и сега виличка, я на колела фургончета две, я алпийска преместваема за 50к, или пък други малки къщички, които ще пуснем за нощувки.

Отначало и ние питахме колко ще ни излезне замък, че и със стени от пресована слама, ами отговора беше над 100 К!!!!
Ами не мерси, аз бункери няма да строя цял живот!
Сега сме се пренесли в Банско, а децата ми есин ден ще кажат искам в голям град. За какво са ми замъци!?
Е там една виличка преместваема, пък така и в общината по лесно минават нещата...

Не знам какво имате предвид под замъци... Нашата къща е да кажем на 3 етажа (под покрива се получи страхотно пространство и за това включвам и него). Ами бих казала, че ни е тамън! Тези дни се наложи майка ми и баща ми да са ни на гости, ами всеки си имаше неговото пространство и беше комфортно за всички. Аз искам къща, за да ми е просторно и комфортно. Ако нямах нужда от този простор, можеш и в апартамента да си живеем, той също ни е много удобен.

Вила не искам. Ако ще имам вила, ще е на морето. Няма да имам сила на друго място освен морето да обсулжвам още едно място с чистене и ремонти Laughing , но на морето е друга работа.

Преди да започнем да строим и ние се чудехме дали не е по-добре да е дървена конструкция. Ходихме на едно изложение с къщи в Германия. Там имаше различни къщи с различни типове строителство. Тези с дървената конструкция ми се виждаха, като технология от друго измерение. Не бях убедена, че в България ще има фирма, която може да го направи със всичките слоеве, които те ни показаха. С коректния дървен материал, разрези и т.н. Дадохме си сметка, че добрата дървена къща ще струва не по-малко от стоманобетонната. Някои неща, на които държах, като подово отопление навсякъде, е по-скъпо за изпълнение в дървената, заради ползването на различна технология ( и пак не бях сигурна, че в България ще намеря подходящите изпълнителни). За дървените къщи е по-трудно и за заеми. Накрая теглихме чертата и си казахме, че искаме бетон и тухли Simple Smile. Нямам проблем с това. Ако на децата не им се живее в "замъка" Laughing, съм сигурна, че винаги могат да намерят, някой мераклия на който да я продадат. Едното дете за сега казва, че цял живот иска да си живее в къщата и много й се радва. Другото преди да се пренесем много мънкаше, колко е по-далеч от училище, но сега също е щастлива, защото си има нейното пространство. За сега всички сме доволни, дори и мъжа ми, който винаги е казвал, че и една стая му стига за живеене Simple Smile. Добре му се отразява да не търси половин час място къде да паркира Simple Smile.

Gogo1979 и аз нищо не разбирах от строителство и проектиране. Ама успях да ги изменажирам. Явно ставам за как беше "меринджей" Simple Smile. Сложно е, но не е невъзможно. Изисква и време. Сега всичките ми приятели ме съветват да стана консултант по строителство - хахаха. Даже една от приятелките ми се възползва от натрупания ми опит Simple Smile.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 12:45 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт