Детската библиотека

• 1 812
  • 59
  •   1
Отговори
# 45
Искам да споделя и възмущението си от факта, че продажбата на стари детски книги се превърна в бизнес, ужасно е.

Мен това не ме възмущава, намирам го в реда на нещата в контекста на пазарна икономика и е така навсякъде. Има ниша, има търсене, има и предлагане, нормално е продавачът да търси възможност за максимална печалба. Дори бих казала, че у нас нещата са доста въздържани в това отношение, на такива търгове съм попадала в ибей за редки издания на детски книжки, че нашето нищо не е в сравнение. Има си и книжарнички - малки бизнеси, които с това се издържат.

Иначе съм съгласна, че в голяма степен родителите са двигатели на търсенето. Например от шестте книги, които търся в момента, три иска детето (Лилифее), другите три по-скоро искам аз. Коледните ги взимаме две поредни години от библиотеката през декември и станаха част от коледните ни традиции, а тази за пералнята звучи интересно. Също намирам за нормално родителите също да търсят определени книжки за малки деца, четенето е споделено преживяване и искам историята и на мен да допада. Та цената не ме притеснява, стига да ги намеря, ако ми е скъпо, ще подмина обявата просто, но няма да помисля нещо лошо за продавачите, те така или иначе ще намалят цената, ако не я продадат на първоначалната.

# 46
Moeто дете е на 3 години и половина. Фен е на всичко на Джулия Доналдсън, което имаме (разширяваме колекцията постепенно). Освен това четем за Барбароните, Франклин, приказки ( най-вече събраните в 2та тома на Фют с илюстрациите на Тони Улф), имаме няколко книжки от поредицата "Какво? Как? Защо?", "Приказки за гугулета" също е от фаворитите (а нея му я чета от съвсем мъничък) и много други, сред които "Зайчето ме изслуша", "Няма дракон в тази приказка"/"Няма голям лош вълк в тази приказка", "Добър ден, лош ден", "Приказалки" на Мая Дългачева, няколко книжки от поредицата "Във вълшебната гора" и още, и още. От време на време четем и преиздадените приказки от цял свят на изд. Миранда.

Като беше по-малък пак четяхме Доналдсън, но поредицата с капачета "Приказки от Стария Дъб", поредиците с кратки римувани приказки ("Приказки незабравими в рими" на изд. Златното пате, "Бабо, прочети ми приказката в рими" на изд. Посоки), книжките на Сутеев.

А хубава ли е тази книжка "Приказки за гугулета"?  

Аз се сетих за още 3 книжки, които децата много харесваха:
 "Малката благородна лъжа на Еди", "Позитивно мислене за прасенца" и "Най-късметлийското листо".
Бях взимала и поредицата за вълка Вък, овчицата Яхнийка и крокодила Омлет ("Овчицата, която дойде за вечеря" и другите от поредицата). Сладурски книжки са и героите отново станаха най-любими за някакъв период от време.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:38 от dimi_

# 47
Всички вкъщи много я харесваме (детето, аз и мъжа ми). Сравнително кратки са историите и са забавни. Подарявала съм я на няколко приятелски дечица и всички много я харесват.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 15:21 от 2402

# 48
Здравейте,

Повдигам темата с информация за няколко нови издания и няколко скоро прочетени книжки, на които явно сега чак им е дошло времето. 

Много приятна книжка, няколко пъти я прочетохме. Илюстрациите са нежни и пролетни, историята е трогателна и детето много си хареса нова дума от нея - "тъждосана", сиреч силна емоция, смесица от тъга и яд. Използваме я вече редовно.

Чудесно ново попълнение в колекцията за Уини и Уилбър, тематична за лятото и идеална за млада шнорхелистка (такава дума има ли? Grinning), в характерния за поредицата стил, който обожавам. Не на последно място и защото ми дават почивка от напудрените принцеси на Ана Григориев и ко.
---
Тези двете още не сме ги чели, купих ги и ги заделих за есента и зимата. Миналата година купихме Пролетна и Лятна история, но дъщеря ми, току що навършила 3 години, не се впечатли, идваха й една идея по-сложни. На 4 години вече са й тамън и прочетохме с интерес Пролетната история, тази седмица предполагам ще прочетем и Лятната. Илюстрациите са много детайлни и подробни, малко като Вимелбух.

---
И последно, за да не прекалявам. Тази прочетохме снощи за първи път, въпреки че я има у дома от година. Идваше й в повече текста и й беше трудно да следи историята, но вчера леко изненадващо посегна към нея и надали ще е за последно. Даде повод за доста дискусии и не съжалявам, въпреки че заспа час и половина след обичайното за нея време. Илюстрациите са абсолютно великолепни и има няколко странички, които са истински картини.

# 49
Искам да ви запозная с моята книжка - много топла история за приятелство, мечти, преодоляване на страхове. Богато илюстрирана и с леки нотки на енциклопедия. Книжката освен приказната история има и занимателна част със идеи за игри, речник за най-любознателните и място за детски рисунки.
Книжката се казва Звездна одисея и е изпълнена с малки факти за Космоса, както и засяга теми за космическия боклук и търпението. Прикачвам ви малко снимки Heart

# 50
Ще бъдете ли на панаира на книгата?

# 51
Ще бъдете ли на панаира на книгата?
Да. В шатра 47, заедно с Marchella's art.
Ще ви очаквам да я разлистим заедно.

# 52
Здравейте, можете ли да ми препоръчате музикални книжки и книжки с капачета, които да са подходящи и за бебчета под 1 годинка 🤗

# 53
Кактус, за интерактивни книжки много ни допаднаха "Първи срещи с природата", не са с капачета (да ги къса), а са с много добре направени плъзгащи се елементи:

Най-силният период на музикалните книжки е към 1, 1 и нещо и има много голям избор, за по-малко бебе може да вземеш нещо с приспивни мелодии да му пускаш, примерно:

# 54
Одри, много ти благодаря 🤗❤️ Веднага си ги запазвам 🌷

# 55
При избора на музикални книжки, съветвам ви да изберете такива, чиито бутони се натискат лесно и не изискват сила/прецизност. Ако имах малко дете, бих избрала от тези на издателство Емас:

Вивалди го давам само за пример, от тази серия има разнообразие от класическа, джаз и друга музика.

Много харесвам също серията "Приказките на стария дъб" на Аксел Шефлър и Джулия Доналдсън. Пип и Поузи също ги препоръчвам, дъщеря ми горе-долу тогава започна да ги харесва.

Препоръчаната по-горе серия "Първи срещи с природата" също много се харесваше на дъщеря ми.

Вижте и поредицата "Точната книжка".

На Панаира на книгата обикновено може да се намерят книжките на добра цена, винаги сме си тръгвали с подаръци при голяма покупка.

# 56
Здравейте отново, както знаете работя с деца и вече от няколко месеца активно вкарвам в работата различни книжки. Децата, с които работя се докосват до книги само при нас, т.е. у дома книги няма. Пояснявам това, защото искам да направя кратко обобщение на любимите им детски книжки, става дума за възраст 5-7 години.
- "Тролът Сърдитко", имаме 3 от книгите и са абсолютен фаворит. Малко текст, красиви илюстрации, повтарящо се начало. Знаят и преразказват историите.
- "Вкусна бъркотия" и "Цветна бъркотия", за следващата година ще взема и "Нощна бъркотия". Въобще книгите на Евгения Войнова са прекрасни. Рими, илюстрации, оформление...нямам забележки.
- "Дърветата" и "Пчелите" на издателство "Дакелче". Не знам дали заради големия формат или заради илюстрациите, но с тези книги децата научиха много факти. Не им чета дословно текста, просто разказвам и показвам. Много ми помагат тези книги. Ще се радвам ако споделите мнение за "Голяма книга за..." на издателството "Ракета", мисля, че също биха ми вършили работа.
Има и други любими книги, ако смятате, че е полезен поста, бих добавила още. #BGMammaЧете
Накрая искам да споделя разочарованието си от една детска книга, по-точно от цената и. Взеха "Планетата в буркан"/хубава книжка, би се получила интересна беседа с децата/, която купих с голямо намаление и чиято цена е просто безумна. Корицата и илюстрациите са супер, но това е тъничко книжле и в никакъв случай цена от 25лв. не е адекватна - лично лирическо отклонение!✌️

# 57
Ако искате да попълните библиотеката си на добра цена Simple Smile
За деня на детето ОББ подарява 20% отстъпка  в магазини Комсед при плащане с карта обб. За онлайн поръчки използвайте код UBBANK20.

#BGMammaЧете

# 58
  • Най-красивата страна
,,Алиса в страната на чудесата,,
,,Приключенията на Лукчо,,
,,Мечо Пух,,
,,Карлсон,който живее на покрива,,
,,Емил от Льонеберя,,
,,Малкият принц,,
,,Мери Попинз,,

,,Матилда,,
,,Последните деца на Земята,,
,,Семейсто Тъпашки,,
,,Бабата бандит,,

,,Писма на един дакел,,-любима на дъщеря ми#BGMammaЧете

# 59
Здравейте, от коментарите ви реших да запозная дъщеря си с книжките на Джулия Доналдсън. Ако някой е решил да се раздели с тях с радост ще ги приюта или ако няма в Озон има 4 за 3.
Също съм в издирване на тези книжки и ще се радвам да ги открия:

Общи условия

Активация на акаунт