Име за момче

• 1 682
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
Гласувах за Ивайло, много харесвам това име.
Момчил не ми харесва, заради галеното Момчи, което ми звучи ужасно.
Васил е хубаво име, но не ми е чак любимо.

# 16
Гласувах за Ивайло
Съдейки по децата в градината, популярно е в момента

Васил е хубаво също, но не ми чак по вкус.

На трето място ми е Момчил

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 14:10 от Щефи

# 17
  • София
Васил ще има имен ден на Банговасил.

Не, ще има имен ден на 01.01. Васильовден.
Банго Васили е на 14.01. (на 13-ти срещу 14-ти е ромската Нова година). Те празнуват по стар стил.

# 18
Зависи в кой край на страната ще е популярно сред малцинство името Васил.
Не може да е категорично навсякъде, в моя край всичко през човек беше Васка.

Тук на юг често срещани са Асен и Янко. Сред децата има доста Божидара и съответно Божидар.

Това не прави имената етнически, просто има райони където са популярни

# 19
Гласувах за Ивайло. Идва от Въло, което означава „вълк".

Момчил също ми харесва. Означава „момче", „мъжка рожба".

Васил ми звучи много грубо. Не ми харесва като име, макар и да е с хубаво значение - означава „царствен". Името идва от гръцки. Моя позната - българка, беше омъжена за грък, който се казва Василис.

Успех!

# 20
Като галено на Момчил съм чувала и Чико.

# 21
То наистина хората сме свикнали да правим асоциации с някои имена, което не означава, че дадено име звучи лошо или е с кофти значение. Просто гледаме нещата от някаква емоционална гледна точка. Например като чуем Преслава, Анелия, Камелия и тем подобни се сещаме за чалга певици, а всъщност имената сами по себе си не са никак лоши. Аз също като чуя някои имена ми става зле, защото съм имала кофти преживявания с хора с конкретни имена... и съответно като чуя това име някъде веднага се сещам за неприятностите. Всичко е в основата на емоцията, която ни носи. Но все пак всички знаем, че човека прави името, а не обратното.

# 22
За съжаление Камелия, Преслава, Глория  и Сие са все красиви женски имена, будейки у мен гадни асоциации.
Аз много харесвам женските цветни имена… ама..

# 23
За съжаление Камелия, Преслава, Глория  и Сие са все красиви женски имена, будейки у мен гадни асоциации.
Аз много харесвам женските цветни имена… ама..
Защо ама!?! След 10 години малко ще си спомнят за тях. Ивана вече никой не я споменава. Нищо лично! Добри певици са и са си намерили нишата, но са преходни.

# 24
Защото Камелия е едно разкошно цвете, а името като лично такова веднага у мен буди асоциация на груб глас, вулгарно поведение и визия. Затова.

# 25
И трите имена ми харесват, но Момчил ми е топ. Благозвучно ми е, познавам няколко страхотни мъже, кръстени така, и това също допринася за предпочитанието ми.

Харесва ми и, че предполага повече да се обръщат и да реферират към човека с цяло име. Липсата или наличието на подходящи галени имена мен грам не ме интересува и не ми е никакъв фактор. Харесва ми да се обръщам към хората с името, което са им дали родителите им. Ако родителите са искали да кръстят детето си примерно Сашо/Сашко/Алекс/Алек са щели да го кръстят така, а не Александър. Имах колега Ивайло, към когото всички се обръщаха с Ивчо. Ивчо обаче е на 50+ години, а не на 5 и не му беше особено приятно.

Иначе галени за Момчил съм срещала Момчи, Момо, Чино.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 17:50 от Rebel Rebel

# 26
Хубаво, ти ще се обръщаш към хората с името, което са им дали родиелите, ами ако човека отсреща не го харесва? Ако, като мен, предпочита да му викат на галено, иначе все едно му се карат? Не е ли по-умесно да уважиш предпочитанията на конкретния човек, а не какво ти харесва или не ти харесва на теб?

# 27
На мен не ми е приятно да се обръщат към мен с цяло име. Някак си ми е много официално за ежедневието.

# 28
Аз също харесвам да наричам хората с целите им имена, но винаги се съобразявам и с това как ги наричат.
Пример - имам много близка приятелка Анна, винаги я наричам Анна, друга е Константина, всички, включително и аз я наричаме Ина.
Моето име е кратко и обичам да ме наричат с цялото ми име, ако ми измислят някакво галено - поправям и обяснявам, че бих искала да ме наричат с цяло име. Може би така е с кратките имена, докато дългите често са трудни за цяло изговаряне, макар че на мен не ми пречи, но се съобразявам с човека, който го носи и неговите предпочитания.

# 29
От трите - Ивайло.

Общи условия

Активация на акаунт