Име за момче

• 1 681
  • 52
  •   1
Отговори
# 45
Не мога да гласувам, не ми харесват.
Ивайло отхвърлям заради 'й"
Момчил, не ми харесва значението, няма галено, детето ще стане мъж, а ще си "остане момче"... Една идея по-малко срещано сигурно от другите.
Васил е може би най- подходящо, но ако в рода няма подобно струва ли си?

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 19:13 от Pepina_n3

# 46
  • София/Севлиево
Ивайло,въпреки че е най-популярно от трите.

# 47
Гласувах за Ивайло, въпреки че също не съм привърженик на "й"-то в име, но самото име ми харесва. От трите е може би и най-популярно в момента - две съученички си кръстиха така момчетата (4г и 2г).
Момчил не е лошо, но не е моето, без ясна причина, въпреки че не познавам никого с това име.
Васил също ми харесва.
Като цяло при мен по-голям критерий е как някое име би стояло на зрял човек или поне на 20+, защото няма да е бебе с умалително вечно. А ако в последствие му е приятно и иска да се обръщат към него с някое по-кратко и неформално винаги може да си каже.
Една позната си кръсти детето Мити, защото не можела да си представи малко бебе да се казва Димитър. Мити вече е в гимназията, представя се като Димитър, защото много го е срам от Мити и Митко. Не са хора от малцинството.
Аз пък много обичам да се обръщат към мен с цялото ми име, а не на галено, та разни хора, разни предпочитания. За мен е по-важно да си дадеш на детето прилично име, от което няма да го е срам, а не някаква измишльотина от букви, а вече предпочитанията как иска да се обръщат към него са си индивидуални. И трите дадени имена за мен са в категория "хубави имена", независимо моите асоциации.

# 48
Гласувах за Васил - означава "царствен". Това ми е едно от любимите български мъжки имена.
Момчил също ми харесва, но не толкова. Ивайло ми харесва най-малко, а и толкова много се ползва от години, та чак стана тривиално.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 15:37 от StIvanova

# 49
Гласувах за Ивайло - но много често се среща, така че ако търсите по-рядко, изберете друго.
На второ място е Момчил, имам братовчед, казваме му Мони.
Васил също е хубаво, но е от класическите. Винаги мисля, че е кръстен на дядо си.

# 50
  • на последния етаж
И трите ми харесват. Може би Васил мъничко повече.

# 51
  • София
Не мога да избера между Момчил и Васил, може би Момчил все пак. И двете не са били сред вариантите за моите деца, но ми допадат, намирам ги за нормални и хубави имена в хармония с българските именни традиции.
Ивайло така да не ми харесва! Ама не защото имам лоши асоциации, напротив- познавам и симпатични, и не толкова, мъже с това име. Обаче от дете не го харесвам, нещо има в него, което ме дразни, несериозно ми звучи, не мога да опиша, но не, не ми харесва.

# 52
Васил ще има имен ден на Банговасил.

Васил празнува на 1ви Януари. Банго Васил е на 14ти Simple Smile Така че няма.

Напоследък не е много популярно сред българите, в миналото си е било често срещано.
Ако имах свекър/баща/близък Васил, не ми пречи да кръстя детето си така. Без “специален” повод, не бих се сетила, защото имам други фаворити.
Или пък ако се роди на 1ви януари, ето повод, дошло си с името.
Бих се радвала, ако видя българче Васко Heart
И Момчил и Ивайло не са лоши. Ако нямате фаворит, хвърляйте чоп Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт