Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 831
  • 787
  •   1
Отговори
# 240
  • в пералнята
Аз тъкмо смених наемателите на един от малките апартаменти.
Ами, не отне много време, но повече от предишни пъти. И този път само някакви млади двойки с много нереалистични очаквания. И това, което страшно много ме учуди, е че поне 3 пъти ми казаха, че кухнята е много малка, те готвили всеки ден.
Кухнята ми вкъщи е със същия размер, аз също готвя всеки ден и то за 4 човека. (3 котлона били недостатъчно), работния плот - към 1,8 м също... А, и никой не иска ТЕЦ, то не че има, ама това беше основно условие за всички.
И за първи път ме питаха за кв. м. Иначе все за стаи, но едната девойка се опъна, че търсели над 60кв.м. Та отпаднаха по този показател, защото жилището е 59,65 😁

# 241
  • Бургас
Аз също мисля, че не е редно да се предоговаря наемът в действащ договор. teta е права - договорите са, за да се спазват. Да, не е честа практика да се сключват двугодишни договори, но ги има.
Не бих пипала наема. Ще си изчакам срока и тогава ще действам.

За големия в "Дружба" - ако се отдаде на съквартиранти, може да постигне по-висок наем. Но като цяло отдаването на такива апартаменти е неизгодно - има една психологическа граница на наемите и тези, които са склонни да я преминат, ще гледат и околния ландшафт, а той е... "Дружба".

Бих помислила за вариант съквартиранти. Другият вариант е да се отдаде на малко по-висока цена от двустаен, с голям риск от текучество.

# 242
Благодаря за полезните съвети! Няма да пипам наема докато не изтече договора. Така е редно и правилно.
Относно ТЕЦа, да, вече не е желана опция, заради зависимостта от потреблението на топлинна енергия през предходната година и много дългия срок до излизане на изравнителната сметка. Повечето наематели, особено по-младите предпочитат климатици, даже понякога са задължително условие.
За големия в Дружба мисля, че 2000 е реалистична цена, въпреки че, както се разбра не съм по добрите сделки 😂😂😂

# 243
  • Бургас
Преди няколко дни в групата на ЕС в едната ми сграда се развихри драма за куче, оставено само от наемател. Съседите на няколко околни етажа не можели да спят заради денонощен лай. Пред вратата изтекла урина. Собственичката звъняла на наемателя - бил на почивка, ама уж осигурил гледач за кучето. Което три дни не беше напускало апартамента.
След тази дискусия и множество обаждания къде ли не, най-накрая "гледачът" дошъл да освободи животното.
Домоуправителят призова собствениците да не отдават повече жилищата си на наематели с домашни любимци.
Представям си в какво състояние е апартаментът на жената. Сградата е нова, вероятно жилището е било след ремонт...

# 244
  • София
Аз не съм се интересувала за Дружба, но 2000 без паркомясто не е ли много?

Ние скоро ще пуснем 3-стаен във Витоша и мислим да искаме 1600. Някак по-реалистично ми се вижда. Особено търсейки дългосрочен анемател.

# 245
Ако комплексът е този, за който се сещам, може да пробва на 2000 лв. На комуникативно място е. Освен това сградите на Артекс са добре пипнати и нямат общо със завършените набързо кооперацийки.

# 246
Случайна обява във Фейсбук. Малко много са снимките, ама така ги е подал авторът.
Някаква 2стайна панелка искат ѝ 660 евро наем.
Сложили са някакви перденца и са отделили 2ра спалня в хола.
Кварталът не ми звучи да е от търсените.
Скрит текст:

Вече поне месец гледам една обява за двустаен за 1300 там, още си стои, а е хубав на снимките.
Стискам палци да си намерите добри наематели и да си максимизирате печабата.
Това, какви обяви се "гледат" изобщо не е критерий за пазара и какво се наема.
Аз в обявите виждам мои апартаменти, дето от половин година не се дават под наем. А като са били на пазара е било за 2 дена.

На мен след месец ще ми се освобождава 2стаен и започвам и аз да хвърлям по 1 око.
Мисля си от 1200 да го правя 1300.

# 247
  • София
Вярно, че Артекс е Артекс, но и вярно, че Дружба е Дружба.
И за мен идва високо, но не изключвам. Там името ще натежи и въпреки, че не мога да преценя, ще ми е много интересно да напишеш за развитието на процеса.

# 248
Аз не съм съгласна, че няма нужда. Със семейните имоти, от които очаквам пари за моето семейство, не се разполагам като с джобните си. Неглежирането, всъщност , ощетява моите деца. Сега трябва да им платя лагера за лятото. 1200 лв. Значи, три месеца под пазарен наем в твоя случай, би коствал морския лагер на моите деца. Това не ме устройва просто.
Иначе, генерално за въпроса. При сегашните ценови въпросителни, подписването на договорите -1 година. Ако си наемател, искаш 2. Ама ако си хазяин, искаш за 1.

Лорени, аз взимам 800 лева, при средна цена за района 1200. И не го мисля. Няма нужда да се напрягаме от такива неща.

# 249
  • София
За това пуснах питането. Да получа идея какъв е реалистичния наем според хора, даващи квартири  Благодаря за всяко мнение!

# 250
Някой ако реши да ми продава подпазарно апартамент на цена 2/3 да се обажда.
Цените са за всички и за всички браншове.
Като ида на лекар или да ми сменят гумите ми дават цени от 2025.

На 2стаен вече цената е 500к лв (обзаведен и с акт 16, както го получава един наемател). Те може и за наем 500лв да го искат, ама това просто не е цената.

# 251
И аз искам да пусна запитване, понеже виждам, че има доста хора на ТИ с отдаването на жилища под наем.
Според вас, каква е реалистичната цена за:
- двустаен 55кв.м. на първи етаж с дворче озеленено в кв. Малинова долина?
- едностаен 35 кв.м. пак на първи етаж, с дворна част без озеленяване, кв. "Малинова долина"?
Обзаведени са напълно нормално с всичко необходимо. Не е лукс, но всичко е ново и съвременно.
Редактирам за да не спамя.
Има паркоместа към апартаментите, които ще се дават отделно. Кухните са поръчкови едната е мат, другата бял гланц. Всичкото обзавеждане е ново - Виденов, ИКЕА. Сградите са нови, в непосредствена близост до игрищата на НСА. Няма и 10мин. пеш до спирката на Арката. С климатици е отоплението, а лятото е достатъчно хладно и климатици почти няма да се ползват.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 11:16 от Лиана

# 252
Няма как да се каже директно така, без снимки, локация.
А и колкото и да познаваме пазара, той е динамичен и всеки месец е различно.
Ако е ново, поръчкови кухни и тн може да пробваш 2стайния 1200. Като съображенията ми са, че заради 1ет е -10%. Дворчето не помага много. 1ст може би около 800.
Може и, разбира се, да бъркам. При хиляден и милионен пазар, хора всякакви. И да иска точно това за повече пари.
То и затова и хора с много опит слагат една цена, пробват, после намалят с 5%, пробват пак 1 седмица и тн.

Изложението има значение, къде в Мал Дол има значение.
Има ли места за паркиране, колко се върви пеш до ГТ, до магазини.

# 253
В Дружба Артекс е с 3 спални, т.е. многостаен, доколкото четох, а там пазарът не е много развит. Румка май наемаха многостаен в Стрелбище и по спомен беше няколко стотака надолу от цитираната сума 2000. Доста е трудно сравнението, защото ако двустаен в същата сграда е 1300, а многостайният е двоен като площ, 2000 идва малко. Ама има ли кой да плати над 2000? Там има доста нови бизнес сгради и евентуално семейство, работещи от вкъщи или двама съквартиранти хоум офис биха били добър фит.
Относно панелния апартамент - той не е ли общо три стаи - кухня около 9-10 кв.м., хол с перде със спалня и втора отделна спалня? Ако е така, и е хубаво мястото, 660 евро е съпоставима цена с нов тристаен със същите размери, не мисля, че е крайно надценен.

# 254
Там освен нови бизнес сгради, има и МНОГО нови жилищни.
За многостайния се повтарям, но не очаквам много по-висок наем над двустайния.

Общи условия

Активация на акаунт