Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 866
  • 787
  •   1
Отговори
# 330
Лиана, първия пост не беше такъв. “Редактирам за да не спамя” е добавката с мястото, която аз не съм чела, защото съм ви прочела без редакция! Затова и веднага има отговор под вашия пост, който също казва че е нужна локация, от dany. Който е предложил и цени също.
Хайде да не спамим повече.

# 331
Всеки да постъпва както желае, но предплатена карта препоръчвам с две ръце. Дани притежава няколко имота и доколкото съм чела работи с доста брокери. Но да ти звънят и след 5-6 години /независимо в кое време на деня брокери за даже отдавна продаден имот/ и това ми се случи вчера просто не е нормално.

# 332
Отсам околовръстното ли, или оттам?
Тя, малинова долина има доста зони.
Строежите масово са "отсам".

Колкото и да се облагородява, по-голямата част от мал дол си остава "спалня". Ни магазини, ни заведения, ни аптеки и поликлиники, ни гт.
А така строят по модерному, че паркоместа няма ни 1, освен ако не си купиш (или наемеш).
1200 може и да станат.
В това време във вътрешната зона на Ст Град ще са по 1800.
До Ринг мола, но много по- надолу по един черен път. Имах чувството , че кацнах на Луната, беше кал и кратери. Изкочиха едни кучета, брокера тръгна да вади някаква консерва, те като я помирисаха избягаха😂.
До колкото разбрах всяка сграда си прави пътя на нейният парцел и дарява на общината и така ще има път да ги свърже с околовръстното. Аз преброих 1,5 направени от около 28-30 оставащи. Това беше за около 1800 кв/м , партер , с куца схема на плащане.

# 333
Зарежи го там.
Не знам какво ти трябва, то всеки има предпочитания.
Според мен, по-хубавата част на мал дол е до НСА и Кауфланд. А и там ще има и метро, а има и автобуси.

Може да има някакво конкретно предпочитание за някой, за живеене, с 1-2 паркоместа и предпочитание за лесен достъп до околовръстното, само в такъв случай ми се струва обосновано да е в горната част.
Надявам се, че за около 1800 все може да се намери нещо и по-надолу. А и ако е за повече пари, според мен ще си струва разликата.

# 334
Ще използвам темата, за да попитам нещо. Отдавам едностаен апартамент 50 кв. м. в отлично състояние в южен квартал. Няма парко място, затова пък има страхотно партерно дворче вместо балкон. На 5 мин е от градски транспорт, до магазини, аптеки и заведения. Наскоро наемателят завърши и се изнесе и го ремонтирах. Отдавна не се е налагало да пускам обява за отдаване под наем, така че не съм в течение на цените.

Така или иначе, пуснах обява и ме налазиха брокери, които ми предлагат да ми намерят наемател. Нито един нямаше клиент, и нито един частен клиент не ми се е обадил. Още на другия ден си видях апартамента в един куп сайтове на агенции, с които нито съм разговаряла, нито упълномощила да го предлагат. За щастие, си написах домашното и ви прочетох, така че използвам предплатена карта, иначе щяха да ме побъркат. Вече не смея и да го дигна тоя телефон, че ми писна да режа поредния брокер-тарикат.

Исках да си сверя часовника каква е реалната наемна цена и да почерпя от вашия опит как да намеря читав наемател. Благодаря предварително.

# 335
  • София
Повече информация трябва и по-точна локация.
Периодично се търси мнение с информация на час по лъжичка. От което няма никакъв смисъл и е загуба на енергия за всички ни.
На 5 мин от транспорт също нищо не означава. На 5 мин от трамвай 5 или 7/27 е едно, от автобус 801 - друго.

# 336
Някоя снимка нямаш ли под ръка? Поне издай кой е кварталът Simple Smile Че то ... И южните не са това, което бяха

# 337
Периодично се търси мнение с информация на час по лъжичка. От което няма никакъв смисъл и е загуба на енергия за всички ни.
На 5 мин от транспорт също нищо не означава. На 5 мин от трамвай 5 или 7/27 е едно, от автобус 801 - друго.

Уцели Simple Smile

На 5 мин от трамвай 7/27 е.

# 338

Уцели Simple Smile

На 5 мин от трамвай 7/27 е.
1000 лв според мен, вече в зависимост от визията на имота и 1100 лв.  Двустаен добре направен с аналогична локация се даде за 1250 лв съвсем скоро.

# 339
МанЛи значи Simple Smile

# 340
Търся мнение на каква цена да даваме под наем апартамент строен от Артекс в Дружба 2. 3 спални, хол с кухня, две бани, две тераси, добре обзаведен, с хубава гледка, на висок етаж. Нов е, в смисъл никой не е живял в него до момента. Не сме решили още какъв да е таргета за наематели. Мислим за около 2000 лв/месец, като има опция за гараж на допълнителна цена. Знам, че двустайни там се дават за 1500 лв. Но не съм сигурна колко хора биха търсили под наем голям апартамент, а не биха теглили кредит за да си купят.
Артекс та Артекс. На Артекс не са златни тухлите и бетона, само таксите за поддръжка са златни.
Търсете си цената и чакайте платежоспособни наематели. Имате предимство, че е нов и потенциалните наематели ще е семейство с деца ( доста амортизации) или фирма, която настанява служители или служител със семейство. Ще е нужно да изчакате повече време в сравнение с двустайките. За всеки има място под слънцето.
Другия вариант е да пуснете в Airbnb, ще има по-голяма доходност, по-малки амортизация, но ангажимента е 100% всеки ден денонощно.

# 341
  • в пералнята
Airbnb e с много по-голяма амортизация.
Отделно Дружба не е атрактивен квартал за това.
За мен идеята на Тинтина е оптимална - няколко съквартиранта. Даже онзи ден мернах в една от групите момичета търсеха тристаен апартамент. Но бюджетът беше до 1600 лв.

# 342
Голям апартамент в Дружба за Airbnb е трагедия. Ужасна доходност ще носи.

# 343
Airbnb e с много по-голяма амортизация.
Отделно Дружба не е атрактивен квартал за това.
За мен идеята на Тинтина е оптимална - няколко съквартиранта. Даже онзи ден мернах в една от групите момичета търсеха тристаен апартамент. Но бюджетът беше до 1600 лв.
напротив - тази локация е атрактивна заради близостта си до летището и метрото. Това също е важно и за хора идващи от провинцията. Амортизация са малки, защото обикновено са нощувки и почти никой не се хвърля да готви и плеска.
Изискванията са да има топло/студено, Интернет телевизия, чисти чаршафи.
ТЕЦ може да го направят smart  control -  евтино и ефективно или само климатици.
Може да се отдава, като двустаен, тристаен, четиристотин, различен брой места за настаняване.
Отделно, че след всеки прибиващ се прави оглед и почистване, може да има допълнителна такса почистване, има депозит за щети. Едно е да се оглежда и почиства апартамента на 1-2-3....дни, друго е някой да се изнесе след година две и установш, че банята и кухнята, прозорците, пердета и т.н. са леш, защото ме си е мръдна пръста Ганчо да поддържа, че е под наем и си плаща. Въпроса е да се разработи и след година сам ще работи за теб.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 21:08 от mauigirl

# 344
  • Бургас
За да се разработи, трябва регистрация в НАП, категоризация в общината, регистрация по ЗДДС по специфичния член за плащанията от чужбина.
Трябва рейтинг, трябва да си нон стоп в платформата и вечно на разположение.
Ако не го управляваш сам, доходът ти ще е по-малък, отколкото при дългосрочен наем.

Не бих стояла да чакам "подходящите" на висока цена. Това са пропуснати месеци и неработеща стратегия поне за мен. Накрая като теглиш чертата, ще излезе, че ако го отдадеш на леко подпазарен наем, ще спечелиш повече. А не да чакаш "достойния" за бранда Артекс.
Всеки наемател ще се натиска да остане.
А после плавно ще повишаваш.

Общи условия

Активация на акаунт