Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 823
  • 787
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Не е редно да се прави каквото и да е извън договора. Изтича и тогава вече както и каквото решите.

# 226
  • София
Дайте параметри, за да ви посъветваме. Колко кв.м. , къде, за какви пари ? То
Колко да са се вдигнали наемите за няма 1 год.  ?? Един вид, да не се окажат сънища на хазяи ? С добро ви казвам, не друго...Ако сте доволни от хората и ако имате фиксирани 2 год, не разваляйте добрите отношения...това според мен, Отделно разправията да търсите нови наематели баш сега преди лятото, също струва пари и нерви. Не бих се занимавала , ако е за едни плюс 100 лева...

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 14:49 от Cabo San Lucas 40

# 227
Срокът си е за да се спазва.
Той дава сигурност на двете страни - на едната че 2г ще има къде да живее..на другата че ще има сигурен доход 2г.

Има разбира се и предсочно прекратяване..но следва да е след като неизправната страна плати неустойка.

Освен ако не направиш като мобилните оператори - едностранно и без съгласие да измениш параметрите на срочен договор. Но всички са наясно че това беше калташки и долен номер.

# 228
  • София
Ние също даваме апартамент на доста под пазарната цена, но през ум не ми минава да вдигам наема. Всяка смяна на наемател води със себе си допълнителни разходи, плюс времето, което апартаментът ще е свободен. По тази причина предпочитаме да взимаме по-нисък наем за известно време.

# 229
Не е за едни +100 лв., а за +300, но да, прави сте, не е редно да се нарушава договора. Може би, просто следващия път ще подписваме договора за 1 година.
Интересуваше ме, има ли практика да се подписват договори за 2 години.

# 230
  • София
Лорени, аз взимам 800 лева, при средна цена за района 1200. И не го мисля. Няма нужда да се напрягаме от такива неща.

# 231
Етомира, да същото, 700 лв. при пазарна цена в момента 1100 лв. за района.

# 232
  • София
Търся мнение на каква цена да даваме под наем апартамент строен от Артекс в Дружба 2. 3 спални, хол с кухня, две бани, две тераси, добре обзаведен, с хубава гледка, на висок етаж. Нов е, в смисъл никой не е живял в него до момента. Не сме решили още какъв да е таргета за наематели. Мислим за около 2000 лв/месец, като има опция за гараж на допълнителна цена. Знам, че двустайни там се дават за 1500 лв. Но не съм сигурна колко хора биха търсили под наем голям апартамент, а не биха теглили кредит за да си купят.

# 233
Търся мнение на каква цена да даваме под наем апартамент строен от Артекс в Дружба 2. 3 спални, хол с кухня, две бани, две тераси, добре обзаведен, с хубава гледка, на висок етаж. Нов е, в смисъл никой не е живял в него до момента. Не сме решили още какъв да е таргета за наематели. Мислим за около 2000 лв/месец, като има опция за гараж на допълнителна цена. Знам, че двустайни там се дават за 1500 лв. Но не съм сигурна колко хора биха търсили под наем голям апартамент, а не биха теглили кредит за да си купят.

Опитът ми с Артекс от Младост-4: полуобзаведен (само с кухня) 850 евро.

Другото не го мисли - доста пари трябва да налее за първоначална вноска, за да може да му е ипотеката само 2000 лв. на месец за апартамент в сграда на Артекс.

Другото е, че докато си купят тяхно жилище, все пак някои двойки предпочитат да поживеят заедно година-две.

# 234
  • в пералнята
Вече поне месец гледам една обява за двустаен за 1300 там, още си стои, а е хубав на снимките.
Стискам палци да си намерите добри наематели и да си максимизирате печабата.

# 235
Според мен тук в темата малко се преекспонира повишението на наемните нива. Да, има някои много хубави апартаменти или такива много хубави+невероятна локация, но малко се получава "чула жабата, че подковават коня, и вдигнала крак". Не мисля, че търсенето е чак такова огромно, че ако всички си вдигнем наемите, да имаме безпроблемно и бързо отдаване.

# 236
Пазара на големите имоти е много странен. Има хора готови да дават мн пари за голям апартамент, но фокуса им според мен е в центъра, в резиденшъл.. а не в дружба.
И лично за мен няма да е твърде по-висока от цената за по-малък нов имот

# 237
Според мен тук в темата малко се преекспонира повишението на наемните нива. Да, има някои много хубави апартаменти или такива много хубави+невероятна локация, но малко се получава "чула жабата, че подковават коня, и вдигнала крак". Не мисля, че търсенето е чак такова огромно, че ако всички си вдигнем наемите, да имаме безпроблемно и бързо отдаване.

Да, права си. Но е и факт, че в момента не можеш да намериш 65 кв. за 700 лв., освен ако не е някаква страшна дупка. Докато преди година имаше такива обяви в някои квартали. Сега тръгват от 1000 и нагоре.

# 238
Обявите не обхващат целият пазар.
В сградата в която аз отдавам, има двойно на моето като кв на цена наполовина.
Познат отдава в центъра на града ми..добре направено, не е дупка..отново на половина на моя наем .
И двата примера не са качени на сайтове и в социалките.
Просто тези жилища не стигат до всички, скрити са....но си ги има.
И променят статистиката.

# 239
Казвала съм ви, че в блока, в който живея, половината апартаменти поне се дават под наем. Още преди година и половина двустайните се даваха за 1200 лв. Вчера споделих в групата на блока, че се освобождава в Младост двустаен. Двама наемодатели се свързаха с мен да питат за цената. Единият от 5 години не е актуализирал наема на тристаен - 800 лв., а на другия двустайният, нает преди 3 години, е с наем 850 лв. Т.е. има, ме е като да няма на по-ниски цени, но реално тия жилища сега ме са на пазара. Някой съсед ако се посъветва с тях, може и да обяви подобни цени към момента. Повечето, обаче, ще си проучат по-обстойно. Особено ново ремонтираните не вярвам някой да ги даде с наем като преди 3 години.

Относно казуса с двустайния: сключили сте лоша сделка. Договорите са за това, за да се спазват. Ако се чувствате много прецакани, обаче, може да опитате да предоговорите наема. Много зависи какви са дългосрочните намерения на сегашните наематели - ако искат да останат и след втората година, има вероятност да се съгласят.

Част от професионалните ми задължения е договарянето на цени. Случвало се е клиенти да искат намаляване на цената, случвало се е и ние да поискаме увеличение, ако пазарът драстично се промени. Двете страни преценяват в дългосрочен план какво ще донесе тази промяна и си действат.

Общи условия

Активация на акаунт