Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 764
  • 787
  •   1
Отговори
# 165
За последно по темата, защото нали си споделяме полезни неща и наистина за квартирите за мен е голямо удобство...
Ако сте се обърнали директно към СВ от там получавате оферта 300 лв или 320 лв, много хора не знаят, че СВ далеч не са единствените и някак се шири масова заблуда, че те като доставчик са тези, които подменят студените водомери. Ами не е изгодно при тях! Написах фирмите, с които имам опит. Има и доста други. Освен това не се налага винаги подмяна на водомера, а ако е сравнително нов се слага само модула.
Моите съседи ги подхванах в новата сграда и не ги оставих на мира докато не реши ОС всички да монтират електронни уреди. Единият съсед имаш водомер от една година, защото беше живял преди акт 16 в блока, на него му сложиха само друг вид модул, но фирмата, с която ЕС сключи договор каза, че поддържа и този вид устройства.

Аз пак не разбирам какво означава няма смисъл? Нали не е нужно да подаваш самоотчет или да отваряш, как да няма смисъл?!

Между другото в СВ, когато подавахме да сменят и общия водомер ни обяснявах, че макар и да сме вече 100% електронни можело да има до 20% обща вода за разпределяне, защото електронно или механично винаги отчитат само кубиците без литрите. Предстои да разберем... за мен по-важното е, че няма да плащам другата неотчетена вода.

# 166
  • София
Ами половината съседи не искат дистанционни, защото в нашия блок си проверяват само студените, а за топла вода нямаме. А и силно се съмнявам, че тази от ВИК има устройство да засича само моя - тя и без това иска данните по вайбър. А и аз най много искам да не се разправям повече с отчитане, но при това положение...

# 167
20% е ужасно много.
Според НАРЕДБА № Е-РД-04-1 ОТ 12 МАРТ 2020 Г. ЗА ТОПЛОСНАБДЯВАНЕТО - реалният достъп веднъж годишно до дистанционните уреди е задължителен.
За Софийска вода е същото, поне веднъж годишно трябва реален отчет.
Това, че не се спазва е друг въпрос.

# 168
  • Варна
Моят казус, както два пъти написах, е само за студена вода. Няма такова изискване за присъствено отчитане веднъж годишно.

# 169
Аз ползвах услугите на Софийска вода за смяната. След това се появиха проблеми. Ако искате вярвайте, но още не са оправени както трябва. Продължиха да начисляват вода на вече откачени водомери, без дори да знаят. После се оказа че има грешка в номерата на водомерите. След това ми написаха 40 кубика все едно съм дала самоотчет??? При всяко обаждане по телефона, първата им реплика беше " Кой ви сменя водомерите? Нашите техници, или някакво други?". Като им кажа - "Вашите ми ги сменяха, те ги сгрешиха" и чак тогава почват да те слушат. Много неприятно, наистина, вече поне 10 пъти в разговори, и две жалби, и поочти сме готови.

# 170
Преди време техник от Топлофикация смени водомера за топлата вода. След 2-3 дена дойде техник от Соф.вода и смени водомера за студената вода, и когато си свърши работата ми каза, че водомерът за топлата вода е монтиран наобратно и да се обадя на Топлофикация да си го оправят.  Обадих им се - не ми повярваха и казаха, че това е невъзможно. Тъй като настоявах, все пак се съгласиха да изпратят техен човек да провери. Дойдоха двама и наистина се оказа , че водомерът за топлата вода е монтиран наобратно.
Оправиха го и издадоха нов документ, на който написаха, че е имало теч  (пълна лъжа).

# 171
  • here and now
Не се сменят през 10 години, а се тестват през 10 години от лицензирана фирма. Платена услуга е, разбира се, но пъти по евтино от нов.
Точно така е за водомерите за студена вода. От Вик ще ви кажат лицензираните за вашия град фирми.
Моя го тестваха на място и трябваше след това да дойде някой от ВиК да сложи нова пломба(не беше веднага, при мен се проточи малко).

# 172
Има ли някъде разписание, за кой квартал, в кой ден, камионите за боклук вземат стари матраци и шкафове? Благодаря

# 173
Моят казус, както два пъти написах, е само за студена вода. Няма такова изискване за присъствено отчитане веднъж годишно.
Има по закон. Това казвам по-горе. Не го правят, което е нарушение, но е задължително.
Ето и от сайта на Софийска вода:
Отчитането на водомерите от проверител се осъществява само веднъж в годината, каквито са законовите изисквания;
•    Защо ме посещава проверител, при положение че водомерите ми са дистанционни?
Независимо от  дистанционно отчитане на консумацията по водомерите, е необходимо веднъж годишно да се осигурява достъп на длъжностно лице „Софийска вода“ АД  до помещенията, в които са монтирани водомерите.

Линкhttps://www.sofiyskavoda.bg/za-nas/kakvo-tryabva-da-znam-kato-no … -na-sofiyska-voda
Вижте карето : Водомери с дистанционно отчитане

# 174
Има ли някъде разписание, за кой квартал, в кой ден, камионите за боклук вземат стари матраци и шкафове? Благодаря
Има, аз се възползвах сега при ремонта след момичетата, че къртихме плочките по стените в банята и изхвърляхме шкафчета.
https://inspectorat-so.org/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%86% … D1%8A%D1%86%D0%B8

# 175
О

Отделно от графика, от съответната почистваща фирма, която по принцип събира боклука, трябва да се обаждат и да казват до кои кофи има едрогабаритни боклуци и да мине отделен камион да ги събере.
При мен до едните кофи редовно изхвърлят парчетии от стари мебели и покъшнина. В рамките на 2-3 дни максимум минава камионче и ги вдига.
Но наблюдавах и друго - една камионетка за събиране точно на такива боклуци, една сутрин спря до кофите с няколко чувала от сезал със строителни отпадъци от къртене, много чевръсто двама дребни представители на малцинствата метнаха чувалите в кофите и си продължиха. В камионетката го имаха само дървении тип старо дюшеме. Обадих се веднага на столичния инспекторат, дали нещо са направили - нямам представа.

# 176

Има. В наредба 4 го пише. Веднъж годишно си длъжна да осиуриш достъп. Наредбата важи за цялата страна..не е местна.

# 177
  • Варна
Има. В наредба 4 го пише. Веднъж годишно си длъжна да осиуриш достъп. Наредбата важи за цялата страна..не е местна.
Наредба 4 от кое? Дай линк.

За всеки град е различно. Хора, пишете си градовете при такива специфични въпроси. Simple Smile
https://varna.bg/bg/1322

# 178

https://lex.bg/laws/ldoc/2135493123

# 179

За всеки град е различно. Хора, пишете си градовете при такива специфични въпроси. Simple Smile
https://varna.bg/bg/1322

Извинявай...https://www.nhif.bg/bg/online/answers/27828

Чл.30 и следващите..
Чл.35 - на 6 месеца отчитане

Общи условия

Активация на акаунт