Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 724
  • 787
  •   1
Отговори
# 150
При нас само ВиК пломбира, проверява, подменя. Няма фирмички посредници.

2027 я камилата я камиларя... може и да удължат срока, да променят там нещо си..доста време има.

Пак казвам - нашето ВиК не разполага със софтуер с който да отчита дистанционни водомери. Смисъл от монтирането на такъв, в момента, в нашия град...няма.

# 151
за Глория - трябва уговорката ви да е: отписва се, и тогава й връщаш депозитите. Инак - какво ще я дириш? Трябва тя да има стимул да те преследва да й върнеш парите, а не ти да трява да я гониш, че да си ги вземеш.

# 152
  • София
Хм. Оставили са номера на 3 лицензирани  фирми. Звъннах на едната, да питам за цена. Не споменаха нищо за опция тестване. Да звънна на някоя от останалите фирми и да питам ли?
Те, че могат да минават през тест в лаборатория - могат, НО трябва да се плати на някого да свали водомера, да монтира нещо временно, после да платиш тестовете, после да платиш за монтаж и демонтаж на водомера като мине през лабораторията АКО е в норма....
Това упражнение е удачно ако имаш още няколко стари водомера и ги завъртиш, т.е. няма да ти се налага за 2 седмици да правиш врътки! И отделно кой ще отчете уреда стоял 2 седмици да речем или 2 дни или ще мине тази вода към общата за сградата.... И пак трябва да платиш пломбиране.
В София последно ми взеха за електронен водомер 140 или 160 лв,  не помня с точност. В това влизаше и демонтаж-монтаж, и пломбиране.
Драго, знаеш ли коя фирма е била, защото сега ми казват цена 600 за два водомера

# 153
Хм. Оставили са номера на 3 лицензирани  фирми. Звъннах на едната, да питам за цена. Не споменаха нищо за опция тестване. Да звънна на някоя от останалите фирми и да питам ли?
Те, че могат да минават през тест в лаборатория - могат, НО трябва да се плати на някого да свали водомера, да монтира нещо временно, после да платиш тестовете, после да платиш за монтаж и демонтаж на водомера като мине през лабораторията АКО е в норма....
Това упражнение е удачно ако имаш още няколко стари водомера и ги завъртиш, т.е. няма да ти се налага за 2 седмици да правиш врътки! И отделно кой ще отчете уреда стоял 2 седмици да речем или 2 дни или ще мине тази вода към общата за сградата.... И пак трябва да платиш пломбиране.
В София последно ми взеха за електронен водомер 140 или 160 лв,  не помня с точност. В това влизаше и демонтаж-монтаж, и пломбиране.
Драго, знаеш ли коя фирма е била, защото сега ми казват цена 600 за два водомера
Където сме с ТЕЦ и Бруната е Хидростарт ако не бъркам, но помня, че ми казаха, че ще вдигат цените. Другите са ни само студени и там сме към Юроком. Те сменяха, пломбираха и отчитат.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 20:36 от drago_2008

# 154
Ние когато ги сменяхме казаха, че от 2027 ще е задължително да са дистанционни. От сменящата фирма казаха, че тогава не се знае какви ще са цените (високи) и колко ще се чака за подмяна. Инкасаторът каза, че от тогава вече топл.счетоводител няма да има задължение да минава и да засича и един вид който не си го смени, ще е на база.
В единият имот почти всички смениха уредите (топломери и водомери), защото бяха заплашили, че който не ги смени, ще му начисляват на макс. Е, изравнителната сметка е същата като миналата година, т.е. на несменилите не са им начислявали на макс. Та всеки прави каквото си иска в общи линии.

# 155
За София дистанционният - за студената вода поне - е към 300 лв. Даже 320. В началото на януари ми казаха 270, седмица по-късно вече цената беше по-висока. Аз понеже много не мога да прогнозирам кой, какво, кога ще си измислят за тези водомери, си го смених. За да знам че поне 10 г няма да ме закачат. Преди 7-8 когато сменихме на парното отчетните термометри ни казваха, че харчим излишно. Ама сега - гледам оплакват се комшиите че им надписали сметките. Аз подобни проблеми нямам.

# 156
  • в пералнята
Сменях водомери и аз миналия месец, 650 за 2 ми излезе. Ама поне пък няма да се занимавам с отчети, снимки и чакане.

# 157
За да се осъществи на практика дистанционното отчитане ( срещу месечно заплащане съответно) 100% от етажната собственост трябва да си е подменени уредите и сключила договор за дистанционно отчитане със съответното дружество.
И от личен опит: веднъж годишно задължително трябва веднъж годишно присъствието да отчетат уредите и ако има неотчетени присъствено пак разпределят от общия - миналия месец имах казус в къщи.

# 158
  • Пловдив
Не зная за ВиК, но за ТЕЦа не е нужно осигуряване на присъствие веднъж годишно.
От шест години сме с водомер и топломер с дистанционно отчитане. На шестата година се обадиха от ЕВН и ни го подмениха, че  изтекъл експлоатационния му срок. А водомерът за топла вода - не, неговият експлоатационен срок е 10г. И това беше.
Става въпрос за Пловдив.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 07:39 от Джи

# 159
E как присъствие, като са дистанционни? Моите наематели изобщо не са ги безпокояли, откакто сложихме дист.топли за Топлофикация.

# 160
  • Варна
Пишете за кой град говорите. Нищо от казаното от вас не е вярно за Варна.

# 161
Така е..но няма смисъл да го пишем повече..хората продължават да си вярват че като са сменили техния..и финито...
За да се осъществи на практика дистанционното отчитане ( срещу месечно заплащане съответно) 100% от етажната собственост трябва да си е подменени уредите и сключила договор за дистанционно отчитане със съответното дружество.
И от личен опит: веднъж годишно задължително трябва веднъж годишно присъствието да отчетат уредите и ако има неотчетени присъствено пак разпределят от общия - миналия месец имах казус в къщи.

И темата се измести доста.
Има тема и за ТЕЦ..и за водата...

# 162
За някои може да е офф, но за мен това ми е основна тема, защото:
1. Наемателите рядко се ангажират с дати за отчитане. Или са на работа, или не отварят.
2. Обичайно на известен период има бау - никой не се оплаква, че е плащал 6 месеца по-малко вода, ама като дойде голямата сметка, наемодателят е виновен.
3. Депозитът рядко стига за щети и големи сметки
4. Високи сметки водят до текучество при мен. Нищо, че те са ги изхабили. Предполагам,ако се получават навреме,наемателят ще вземе мерки да пести.
Болна тема ми е това, наистина.

# 163
  • Варна
Неслучайно попитах в тази тема, защото става въпрос за водомери именно в жилище, отдадено под наем. В имотите ни за лично ползване навсякъде сме с дистанционни, там не е имало дилема. Но за квартира е по-различно и исках да прочета плюсове и минуси.
Теми за обзавеждане и техника също има доволно много, но тук обсъдаме неща, пряко свързани с наемателите.

# 164
  • София
Всички говорят за 27 година, но аз прочетох в закона и се оказа, че до 2027г трябва да са дистанционни само тези за топла вода. За водомерите за студена вода няма такова изискване. И аз искам дистанционни, но няма кой да ги отчита и не всички ще си сложат и се оказва май, че няма смисъл, защото при нас има парно, но няма топла вода. И при това положение първо няма смисъл, а второ може и наистина да няма кой да го отчита.

Общи условия

Активация на акаунт