Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 703
  • 787
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не се сменят през 10 години, а се тестват през 10 години от лицензирана фирма. Платена услуга е, разбира се, но пъти по евтино от нов.

# 121
  • София
Mauligirl, съгласна съм с теб. Но има и нещо друго. Много хора не плащат данъци върху доходите от наем. И по този начин се лишават от възможността да търсят законово компенсация при нанесени щети.

В нашите апартаменти уредите са среден клас - Gorenje, но те са правени за нас.  А и тогава Gorenje си бяха качествени. Едните работят без проблем от 2007, а другите от 2011. Пералните и сушилните са Bosch.

# 122
  • Варна
Хм. Оставили са номера на 3 лицензирани  фирми. Звъннах на едната, да питам за цена. Не споменаха нищо за опция тестване. Да звънна на някоя от останалите фирми и да питам ли?

# 123
Хм. Оставили са номера на 3 лицензирани  фирми. Звъннах на едната, да питам за цена. Не споменаха нищо за опция тестване. Да звънна на някоя от останалите фирми и да питам ли?
Те, че могат да минават през тест в лаборатория - могат, НО трябва да се плати на някого да свали водомера, да монтира нещо временно, после да платиш тестовете, после да платиш за монтаж и демонтаж на водомера като мине през лабораторията АКО е в норма....
Това упражнение е удачно ако имаш още няколко стари водомера и ги завъртиш, т.е. няма да ти се налага за 2 седмици да правиш врътки! И отделно кой ще отчете уреда стоял 2 седмици да речем или 2 дни или ще мине тази вода към общата за сградата.... И пак трябва да платиш пломбиране.
В София последно ми взеха за електронен водомер 140 или 160 лв,  не помня с точност. В това влизаше и демонтаж-монтаж, и пломбиране.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 14:02 от drago_2008

# 124
Mauligirl, съгласна съм с теб. Но има и нещо друго. Много хора не плащат данъци върху доходите от наем. И по този начин се лишават от възможността да търсят законово компенсация при нанесени щети.

В нашите апартаменти уредите са среден клас - Gorenje, но те са правени за нас.  А и тогава Gorenje си бяха качествени. Едните работят без проблем от 2007, а другите от 2011. Пералните и сушилните са Bosch.
на тези хора, които искат да скатават 9% на годишна база, няма как да им влезна в положението. Законът за облагане на доходи от наеми на физически лица  в бг  е доста изгоден за наемодателите.

Как определяте исканата цена за наем на жилището ви?

# 125

Доста наивно е да смятате, че има възможност да се търсят законово компенсации при нанесени щети.
Ех,  на теория е напълно възможно.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 14:07 от ellll

# 126
Цитат

Аз - на база търсене и предлагане най-вече, като все пак има една цена, под която не бих го пуснала под наем въобще. Винаги започвам от най-високата цена за района, водейки се, че не ми е необходимо цялото ФБ-братство да ми хареса обявата, а само един, който да е точният човек, който по някаква причина да избере моето жилище  - понякога това е локация, сантиментален момент или чист прагматизъм (примерно - снахата и синът са в съседния вход).

За данъците - дали плащаш или не плащаш, защитата от закона е една и съща.  Само дето е масово мнението, че не се плащат. Около мен всички си ги плащат, обаче.

В момента е супер тегаво на пазара. Имаме организирани няколко огледа, като интуицията ми подсказва, че само 2 от желаещите са читави, за другите  още от сега имам известни резерви. Като се отсеят неграмотните, чужденците, тия с домашните любимци и братята, то почти не остават желаещи към момента. Във връзка с последното, научили са се да ползват филтри хората. Всички са с едни гладки бели кожи. Чак като отвориш снимките и почнеш да гледаш снимки с по 20 себеподобни в една стая как друсат кючеци, чак тогава схващаш, че функциите на модерните телефони са добре усвоени.
Към групата на нежеланите наематели добавям и тия на жени, на чиято профила снимка са се вкопчили във врата на мъжа си и прливат от любов - говори ми за нездрави отношения, зависимост, потенциални семейни проблеми и други проблеми, които не бих искала да ми се стоварят и карто мои.

# 127
  • София
Цената за всички тези процеси е една обща - демонтаж, временен оборотен водомер, тестване, монтаж, пломбиране и изпращане на информация до водоснабдителната компания. Всичко се прави от един човек.
През 2021 тествах последно и платих 25 лева за цялостната услуга.

# 128

Така че наемателите и аз си подписахме анекс към договора за наем, с който се урежда допълнителни депозити и обещетения, които наемателите ми изплатиха, заради щетите от котките.

На мен би ми било интересно да споделите подробности за съдържанието на анекса.

Ами общо взето анексът включи препоръките от форума (без да ви правя комплименти). А моят адвокат беше сертифициран медиатор, за това го избрах, обаче не може да се каже че търсеше компромис. Всъщност добър медиатор се оказа адвокатът на наемателите.
В началото наемателите тупаха топката, пишеха че ще препратят исканията ми на техния адвокат и толкова, нищо не се чу. След 2 седмици silence, на мен ми стана ясно, че ще трябва да дам начален тласък, за да почнат да се говорят нещата. И спрях интернета в БГ, който е на мое име и плащан от мен в продължение на години (едно от нещата, за които исках да се договорим, освен котките). И изведнъж комуникацията се отпуши и преговорите тръгнаха. Без да навлизам в подробности, главните точки от анекса включват:

* 2 допълнителни депозита като гаранция (общо 3);
* ежегоден освежителен ремонт за заличаване на деругите за сметка на наемателя (тази година планиран за август); всеки освежителен ремонт се приема с приемо-предавателен протокол;
* при напускане, основен ремонт на всички щети от котките, 80% от наемателите, 20% от мен;
* котките се водат 2 пъти в месеца на toilettage за професионално подрязване на ноките; броят на котките се фиксира на 2;
* опростих сумите за интернет и ТВ за миналите години, понеже наемателите бяха купили нова миялна, и някои други подобрения, така че сумите се уравновесяваха;
* наемателите си предплатиха инетрнет+тв (твърда такса, ако А1 не вдигне пак цените) до края на годината, за да плащам общата сметка (интернет, ТВ, моя БГ мобилен); и от тук нататък така ще се прави;
* наемтаелите поискаха удължаване на договора за наем за още 2 години, пак с предплащане. Съгласих се с малко увеличение на наема. От разправии за котки, стигнахме до преподписване за още 2 години.
* съдействам за настоящ адрес.

Доволна съм от резултата от преговорите. Трябва да кажа обаче че много нерви изхабих. Преди всичко поради факта че не съм на място и ми беше трудно да балансирам работните задачи тук в чужбина, докато тревогите за БГ ми тежаха в мислите. Но определено по-малко тревоги, отколкото ако започнех съдебни дела. Вероятно щях да спечеля, но спечелената сума щеше да е по-малка от изхарчените пари за адвокатски хонорари.

Дано моят опит, който споделям, да помогне и на други хора в подобна ситуация.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 13:44 от Gloria10

# 129
  • София
На мен ми беше много полезно, благодаря!

Затвърдих си решението, че домашни любимци са ми твърдо НЕ. Но ако някой ден обзавеждам апартамент специално за хора с любимци (мисля си го понякога), ще се възползвам от споделените тук идеи за клаузи в договора.

# 130
Едната наемателка ми се обади да каже, че инкасаторите от ВиК са казали, че водомерите вече са за смяна. Нали ги сменят през 10 години. Чудя се дали да сложа пак обикновени (по 75 лв) или направо дистанционни (по 175 лв).

Водомерът за топла вода вече си задължена по закон да е с дистанционно отчитане. За студената вода няма такова изискване.
Но...и двата водомера да са дистанционни има смисъл само, ако всички във входа са с такива и се договорите (приемете решение на ЕС) да плащате допълнителна такса за ежемесечен отчет на водомерите за сметките към Топлофикация. Ако искате да има ежемесечен отчет (дистанционен) към ВиК-то, тогава топлинният счетоводител начислява допълнителна такса, че отчита И студения водомер и изпраща данните към съответното ВиК. Затова трябва да има съгласие на 100% от собствениците на апартаменти. Това е ситуацията в София, при Техем, които са най-големия топлинен счетоводител. За другите градове таксите и условията са различни.

# 131
  • Бургас
Gloria10, добри идеи. Но ето, без да размахаш тоягата и да спреш интернета, нищо не става.
Как решихте да съдействате за настоящ адрес? Помня, че бяхте много против.

# 132
  • Варна

Непрекъснато следя пазара и наблюдавам къде какво и за колко се отдава, и сравнявам с моите жилища, като взимам предвид най-вече факторите състояние и локация на имота.
Следенето на пазара е разглеждане не само на обяви в нета, но и на реални сделки, които сключват познати. Щото обявите в интернет понякога лъжат. Има много надценени, както и подценени имоти, фалшиви набирателни обяви също.

П.п. Мандаринка, нямаме парно. И двата водомера са за студена вода.

# 133
П.п. Мандаринка, нямаме парно. И двата водомера са за студена вода.

Значи, ако останалите съседи, всички съседи, не са си сложили дистанционни или планират да си сложат такива, няма смисъл да се изръсваш за по-скъпите. Хващаш за ушите някоя обява за Варна за "смяна на водомери" и избираш. Обикновено, но все пак питай, за да си сигурна, ВиК фирмата сменя, пломбира и изпраща данните във ВиК-то за новите водомери, показания на старите, показания на новите, пломби № и всичко, което трябва. Ти само трябва да си знаеш абонатния номер, за да им го кажеш. Laughing

# 134
Изпуснах ви, като писахте за уредите. В морското ще сме с хладилник Liebherr. Отидохме с нагласата за най-евтиния, но ни подхвана един консултант колко е прекрасен Liebherr-ът, колко добра сделка е (оригиналната цена била 1000+, като последна бройка тоя бил намален на 900, отделно си издействахме още 50 лв. намаление заради една драскотина).  

Същият тзи консултант изпя ода и за евтините фурни - колко лесно се пробива тенекията, как има разлика между вратички с 2 и 3 стъкла и т.н. Аз бих заложила на такава, но консултантът го спечели за каузата си с довода, че всяка смяна на уред е допълнителен разход и веорятно ще вземем нещо по-скъпо.

Определила съм си бюджет около 550 за фурна и около 650-700 за съдомиялна. Ще взимам нещо на късмет, нямам време да чета. В тая връзка - ако някой скоро е купувал нещо таков аи може да похвали модел/марка, моля да псодели.

Общи условия

Активация на акаунт