Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 695
  • 787
  •   1
Отговори
# 135
И аз ще съм на тема обзавеждане и уреди, чета ви с интерес.

# 136
Аз съм за дистанционни, в 21 век живеем, което може да ме улесни или намали риска от висока сметка накрая, правя го. Не го разбирам това да се ходи всеки месец в имота да се гледат водомерите. В комплекса, където отдавам, има доста наематели и с години отчетникът не ги намира и на тримесечие има едни огромни количества по общ водомер за всички живущи.  Няма как да искаме промяна, без тя да дойде от нас.

# 137
Въобще не се интересувам другите във входа имат или нямат електронни водомери. Сложих си на единия апартамент и сега ще подменя и на другите 2 в сградата и ми е идеално - един ангажимент по-малко. Наемателите постоянно отсъстват, кога и кой да се ангажира да отваря за отчет. Числото 170 лв вече само звучи "страшно", но на фона на всички цени е направо пренебрежим разход за активни хора в работоспособна възраст, дано не ме разбирате погрешно. Ами то пенсионерът до нас е сложил вентилатор за 330 лв в банята! Удобството на електронното отчитане за мен е на достатъчно достъпна цена, че да го мисля толкова.

Таксата за отчет на водомера за студена вода си я плаща наемателят, както си плаща дяловото разпределение за топломерите. По спомен е 20 лв на годишна база.

RebelHeart, доста повече от 25 лв ми искаха на мен, за да си струва занимавката.

Gloria10, много полезно, мерси!

# 138
Хм. Оставили са номера на 3 лицензирани  фирми. Звъннах на едната, да питам за цена. Не споменаха нищо за опция тестване. Да звънна на някоя от останалите фирми и да питам ли?

Във ВиК дружеството звънни, Не на фирмите.
И питай, ВиК-то..имат ли софтуер за отчитане на дистанционни, че нашите например нямат.

ПС...вие май говорите за жилища с ТЕЦ ...или не, не разбрах съвсем. Понеже водомери писахте, пък водомерите съм към ВиК дружеството...та за това така отговорих.

АЗ дистанционен ще сложа когато дружеството се сдобие с опцията да може да ги отчита. Иначе ча чий ми е дистанционен - само за да съм в хора ли?

# 139
Е, явно и в НС, включително затворените комплекси, живущите не са толкова бели и добри (плащачи), за разлика от вмирисаните и изкукали пенсионери без пари в СС, както го описват обикновено.
И да има 100% дистанционни водомери, ако няма 100% съгласие на собствениците за допълнителните такси за ежемесечен отчет, дистанционните водомери са просто обикновени водомери, но по-скъпи.
Иначе, водата се отчита на тримесечие, а благодарение на Ковид вече на всяка бележка за предстоящ отчет има № за Вайбър, на който можеш да изпратиш показанията. Има и възможност за самоотчет, през профил в Софийска вода, само трябва да е на датата за реален отчет. "Изкукалите" пенсионери все още могат да оставят и листчета с показания на вратата на жилището.

Аз също при смяна на топлия водомер и при ремонт на банята сложих дистанционни и за студената вода. Но все още не се използват по предназначение, защото, поне в едното жилище, нямаше дори близко до 100% съгласие всички да минем на дистанционен ежемесечен отчет. Дори една съседка (строителен инженер по образование, да не кажете, че е нещо слабообразована, не е и пенсионерка все още) не си смени студения водомер, а само топлия (което беше задължително). Студеният й водомер не е регистриран и отчитан сигурно от повече от 20 години и е на база.

# 140
  • Бургас
При нас в Бургас ВиК е сложило ултиматуми на всички сгради, как сме длъжни да подменим уредите си с дистанционни. Даже е посочило откъде да ги купим, защото от 2027 г. ставало задължително.

За уредите продължавам да вярвам, че всичко е на късмет.
Майсторът, който ремонтира 3-годишното Беко в апартамента с наематели каза, че вече всички фурни ги правели така, без значение дали са скъпи или евтини - олекотени евтини материали, по-лесно корозират.

Тук в Бургас си имам мастор на уреди, ще намеря един такъв и в София, ако издържи, издържи, ако не - ще сменям и това е. И никакви тъч скрийни, а добрите стари механични копчета.

"Либхер" е супер марка за хладилник, и аз имам вкъщи, но за наематели не бих купила толкова скъп уред. Стария Самсунг, който бях купувала за мен в първия апартамент през 2007-ма, впрочем още работи. Нищо, че бившият зет твърди как фирма, дето правела телевизори, не можела да прави перални и хладилници...

# 141

И да има 100% дистанционни водомери, ако няма 100% съгласие на собствениците за допълнителните такси за ежемесечен отчет, дистанционните водомери са просто обикновени водомери, но по-скъпи.

Баш това исках да кажа и аз. Точно така е.

ПС..Тинтина, и либхера не е това което беше. И то като Бекото със стара слава. Справка - пак от темата за хладилниците....

# 142
А да ви питам за ГДД. Не че се оплаквам от плоския данък, напротив. Доста е улеснено. Обаче, не е ли малко тъпо измислено да имаш отстъпка 5% само върху последното тримесечие, понеже само то ти остава за плащане с ГДД? И ако имаш облекчения за ползване, съвсем отпада. Първите три тримесечия са текущо дължими и за тях отстъпка, че си в срок няма.

# 143
Gloria10, добри идеи. Но ето, без да размахаш тоягата и да спреш интернета, нищо не става.
Как решихте да съдействате за настоящ адрес? Помня, че бяхте много против.
Да, малко демонстрация на мускули е необходима, особено в моя случай, когато идвам рядко. Имам чувството че наематаелката беше започнала да се изживява като собственик. От една страна е добре, за да се привърже към жилището, но от друга страна си бяха позволили волности, които не можех да приема.

Тънката работа е да знаем кога да спрем с тоягата, без да сме разрушили отношенията безвъзвратно, и да седнем да преговаряме, това е тънко умение. От една страна трябва да демонстрираш сила, за да не ти се качват на главата, но от друга ако си твърде твърд и особено ако обидиш наемателите, тогава отношенията се скъсват и наемът отива по дяволите. Бих нарекла добрия подход: ЖЕЛЕЗЕН ПЕСТНИК В КАДИФЕНА РЪКАВИЦА. Нито веднъж не повиших тон, нито веднъж не казах/писах лоша дума, винаги оставах любезна, дори когато наемателката се обади да ми крещи. Но аз си знам какво ми стръваше да си прехапя езика. Кавгите не водят до решение, само създават стена от обида и недоверие между 2-те страни  и става много трудно да се намери решение, поради създалата се лична неприязън.

Относно настоящия адрес: включихме клауза, че най-късно 2 месеца след приключване на наема, наемателката трябва да се отпише от моя адрес, за всеки просрочен месец: 300 евро неустойка. Оказва се че тя е някаква известна личност (аз не знаех), така че няма да е трудно да я издиря.

# 144
Хубаво сте вписали клауза, но парите във вас ли са....или тепърва ще си ги търсите от нея, ако не се отпише?

Видях..три депозита имате във вас.
Не знам защо поста ми се беше избутал нагоре, и не го видях от първия път.

# 145

ПС...вие май говорите за жилища с ТЕЦ ...или не, не разбрах съвсем. Понеже водомери писахте, пък водомерите съм към ВиК дружеството...та за това така отговорих.

АЗ дистанционен ще сложа когато дружеството се сдобие с опцията да може да ги отчита. Иначе ча чий ми е дистанционен - само за да съм в хора ли?
За студена и топла говоря. За топлата не начисляват такса за подаването на данни към ВИК-то, там отчита топлинният счетоводител. За студената вода има различни фирми, включително и т.счетоводител, но взимат такса на месец или година. Ние в единия блок сложихме всички апартаменти -34 бр и после обяснихме на служителка от Соф. Вода, как безплатно да ни сложат устройство и на общия водомер, защото частниците ни искаха 400 лв за него.
В друга сграда електронни уреди имаме само ние за момента.

Моят наемател сам ме пита като видя електронния уред, кога ще му монтират и за студената вода. Плаща всичко, но държи да е само каквото е потребил, т.е. да не му начисляват прогнозно потребление, ясно че има обща вода, но неговите неща държи да са изрядни...

# 146
  • Варна.
Едната наемателка ми се обади да каже, че инкасаторите от ВиК са казали, че водомерите вече са за смяна. Нали ги сменят през 10 години. Чудя се дали да сложа пак обикновени (по 75 лв) или направо дистанционни (по 175 лв).

Миналия месец и нашата инкасаторка ми връчи официално една жълта бележка (от химизиран кочан), на която пишеше, че се задължавам да сменя водомера в тримесечен срок.
Избрахме да сменим с дистанционен и вчера майстор дойде и го направи. Платих 180 лв. Работата беше за 15 мин., получих гаранционна карта и протокол.

Диди, на въпросната жълта бележка имаше напечатани номерата на три фирми, които имат право да слагат пломби на ВиК и съответно им предават протоколите след подмяната.

# 147
Техем, които отчитат топлата вода (водомер) и топломерите, с плащане на такса за ежемесечно отчитане, искат допълнителна такса И за самото предаване на данните към Софийска вода. Т.е. има 2 такси, които не е нужно да се комбинират:
Такса 1 - за ежемесечно отчитане на топъл водомер и топломер/и (за парно и топла вода)
Такса 2 - за отчитане И на студения водомер И за предаване на данните от двата водомера на Софийска вода.

Пак уточнявам, че става дума за София. И топлинните счетоводители, и топлофикациите, и ВиК-тата са различни в други градове. Дори да са едни и същи (примерно топлинни счетоводители), в другите градове често имат различни условия и цени.

# 148
Може ли, тахем да не се наредят на опашката  пред ВиК и да цоцкат потребителите.

# 149
  • Варна
Едната наемателка ми се обади да каже, че инкасаторите от ВиК са казали, че водомерите вече са за смяна. Нали ги сменят през 10 години. Чудя се дали да сложа пак обикновени (по 75 лв) или направо дистанционни (по 175 лв).

Миналия месец и нашата инкасаторка ми връчи официално една жълта бележка (от химизиран кочан), на която пишеше, че се задължавам да сменя водомера в тримесечен срок.
Избрахме да сменим с дистанционен и вчера майстор дойде и го направи. Платих 180 лв. Работата беше за 15 мин., получих гаранционна карта и протокол.

Диди, на въпросната жълта бележка имаше напечатани номерата на три фирми, които имат право да слагат пломби на ВиК и съответно им предават протоколите след подмяната.

Да, същата работа и при мен. 180 лева не е колосална сума, но аз имам два водомера и стават 360 лв, което е повече от половината наем, който вземам от въпросното жилище. Не че това е въпросът… и за мен ще е по-добре фактурите за водата да са реални, а не приблизителни, ако инкасаторът не е успял да засече. И ако дистанционните ще стават задължителни 2027-ма, то няма смисъл сега да давам едни пари за обикновени и след 2 години пак да купя дистанционните.

Общи условия

Активация на акаунт