Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 809
  • 787
  •   1
Отговори
# 420
  • до морето
Благодаря на всички за отговорите! Преди няколко дни бяхме отседнали в Хаджи Димитър близо до моста и само той ни делеше от центъра и ИСУЛ, където синът ми беше на предварителни студентски изпити. Много ми хареса локацията, защото съвсем наблизо има и метро и центъра е близо. Никъде нищо не прочетох за този квартал и той въобще не е в списъка с атрактивни квартали на София или такива с интерес от наематели. Малко съм объркана , защото явно моята преценка не е правилна, затова реших да питам тук. Иначе имаше строеж на 50 метра от хотела.
За бюджет - 200000 повече не можем, просто правим продажба в момента и това ще е свободната сума.

# 421
  • Бургас
200 000 лева, или евро?
Не е особено атрактивна тази част на София, така е, но близостта на метрото компенсира.

Наемателите обичат ново и със съвременни мебели. Къде - като че ли няма особено значение, много зависи от таргета на наемателите.

# 422
Мое лично субективно усещане (а и предполагам не само мое), че южните квартали са по-приятни. По-близо до планината, по-нависоко като надморска височина и съответно по-чисто от смог и прах. Това е специфично за София.

Хаджи Димитър е по-ниско.
Метрото там е сравнително отскоро. И определено е голям плюс.
В редките случаи, когато съм пътувал до някой магазин там, в пиков час, трафикът е абсолютен кошмар.
А не винаги може да се ползва метро.

Много зависи къде ти е ежедневието. Повечето бизнес сгради с платежоспособни хора (и приходящи, които наемат) са в южните и източните части. Най-вече Младост.
Х Димитър го дели един мост, но от какво. СУ? И с кола ли ще се пътува, къде ще се паркира в центъра, с метро ли?
Центърът на София е на много зони. Х Димитър може да е близко до североизточната зона, но не е близо до НДК.
Ми, то и Мусагеница и Дървеница са на 5-10 мин с метро до СУ.

За мен цената трябва да е поне 15% по-ниско от Младост, но не съм търсил и гледал, това е на око, хипотетично.
Съответно и наемите са, мисля, около 15% под Младост, Ст Град и подобни.
Не виждам и някакъв парк в Х Димитър, а е хубаво да има.
Например до Изток, Гео Милев е Борисова Градина.
Около Южния парк всички квартали са търсени и ценени.
Дори около Ловния Парк е ценено, който не е облагороден.

Аз също се чудя на Ман Ли какво толкова му се харесва и с какво е по-оптимален от останалите квартали. И като пътуване до работа и като паркиране. За уреденост в квартала пък изобщо не говорим.

Може би, естеството на хората, живеещи там. Това си е фактор, колко смислен, колко безмислен. Все има нещо.

Аз не мога да си обясня защо някои наемодатели са негативно настроени към млади наематели. Че то те са основният контингент. Кой друг да наема жилище?
А те си искат фитнесите, кафетата, заведенията, местата за бързо хранене и готова храна.

# 423
  • до морето
200 000 лева, или евро?
Не е особено атрактивна тази част на София, така е, но близостта на метрото компенсира.

Наемателите обичат ново и със съвременни мебели. Къде - като че ли няма особено значение, много зависи от таргета на наемателите.
За евро става въпрос, но като гледам цените в момента май и това не е достатъчно за малък двустаен. На зелено ще ми е още по-трудно да преценя за друг град.

# 424
Може да видите някой строеж в Малинова Долина. Като издирите читав строител, със завършени сгради.
Ще има метро, директна линия до южен парк, ндк, централна гара. Близък достъп до околовръстното, магистралата Тракия, чист въздух. Цените са една идея под средните.

Може да видите и Младост, ако попаднете на добра цена. Той е на сходна локация.
За 200 все още трябва да може. Зависи как подбирате и с какво правите компромиси. Аз лично бих избегнал супер лукс довършени имоти, в замяна на по-голяма квадратура, а дори и 1 стая бонус.
За 2000Е все още се намира на зелено от прилични строители. Като си оставите едни 20000Е за (скромно) довършване.

Също, за наеми е добре да има ГТ. И то на реално разстояние. А не да се рекламира "има метро", а то да е на 30 мин пеш.
В противен случай, паркомясто. Новите квартали така ги строят, че няма паркиране на улицата, никакво.

# 425
  • София
...Х Димитър може да е близко до североизточната зона, но не е близо до НДК.
Ми, то и Мусагеница и Дървеница са на 5-10 мин с метро до СУ...
8 минути е с метрото от ХД до НДК.

# 426
...Х Димитър може да е близко до североизточната зона, но не е близо до НДК.
Ми, то и Мусагеница и Дървеница са на 5-10 мин с метро до СУ...
8 минути е с метрото от ХД до НДК.
Говорехме без метро. До и от Ст Град, Мал дол, Витоша и Кръстова вада ще е на толкова, след 5г като пуснат 5те нови спирки.
Но и зависи на колко мин си от спирката на метрото, след това колко чакаш, събота и неделя е повече, вечер повече. След 00ч метрото спира, може да има аварии, да е претъпкано и тн.

Метрото отвсякъде е бързо. 7-8 мин е и от ГМ Димитров до СУ и Сердика.

НДК беше само произволен пример. Има големи бизнес сгради над НДК, дето не са близо до метрото. Големите бизнес сгради на бул България, където е централата на ОББ, и подобни.

# 427
Тролеи 1 и 2 са супер редовни, а и са на малко разстояние от Хаджи Димитър и СУ (примерно). 1-2 спирки в ХД, моста Чавдар и следващата спирка е вече до Парка Заимов и Докторската. Знаеш ли, Дани, колко е яко да седнеш с биричка с приятели в Докторската? Почистено, окосено, като за пикник, беседки с масички, 1-2 минути и можеш да седнеш и заведение.
С тези тролеи бих казала, че за 15 мин. си от ХД до НДК. А с метрото (от съществуващата станция на метрото, не от все още в строеж) и по-малко.

# 428
Докторската е супер претъпкана нон стоп.
А паркирането събота и неделя в района е кошмар, именно заради това.
Да пътуваш с тролеи и деца, колички, играчки до съседен квартал за 1 педя градинка не ми е дефиницията за "ок квартал".
Че Студентски си има по-голям парк лично за него. И си го косят и подреждат. Играят деца, правят се пикници.

То на теория тролея може и да пътува 10мин, но имаш още 10 мин чакане, още 10 мин да стигнеш до там и после още 10 мин от спирката на тролея до градината. И стават 40 мин, без да броим събирането на багаж при тръгване. А наобратно, още 40 мин.

Не че не е възможно, но няма как да е топ квартал.
На теория можеш за 10 мин да прекосиш половин София и да стигнеш до повечето паркове, примерно 90% от всички. Т.е. това не е положителна точка, която отличава с нещо.

# 429
  • София
Вземете двустаен НС , на хубав етаж, с мазе и ПМ задължително, може да е открито парко място но да има. Да е поне Акт 14, даже към Акт 15 най -добре. Може Хаджи Димитър, може Полигона зад Тех Парка, може Младост 4, Може Овча Купел до НБУ. Погледнете и Левски около метрото също.  Абе до метро задължително . Да не е Ман Ли, под него е вода... Disappointed Relieved

# 430
Докторската е супер претъпкана нон стоп.
А паркирането събота и неделя в района е кошмар, именно заради това.

То на теория тролея може и да пътува 10мин, но имаш още 10 мин чакане, още 10 мин да стигнеш до там и после още 10 мин от спирката на тролея до градината. И стават 40 мин, без да броим събирането на багаж при тръгване. А наобратно, още 40 мин.

Не че не е възможно, но няма как да е топ квартал.

Ех, защо повечето в Докторската градина не мислеха като теб, Дани! Щеше да е много по-приятно, с много по-малко хора. Защото там идват дори и от Бояна, която била супер-дупер, къщи, природа, ама палят (екологично) колата и идват в Докторската. Реален пример е това, не е хипотетичен.

# 431
  • в пералнята
Около докторската е много хубаво, факт. Ама няма един супермаркет. (Освен може би дребната била в подлеза на софийския).
Няма и пазарче наблизо, само разни дребни магазинчета и трябва да обиколиш 10, за да си закупиш всичко необходимо.
Това е голямо предимство в гето кварталите тип Младост и Дружба.

А иначе, аз лично съм фен на Борисова откъм Яворов. Хем има повече зеленина, хем повече пространство.

# 432
Тролеи 1 и 2 са супер редовни, а и са на малко разстояние от Хаджи Димитър и СУ (примерно). 1-2 спирки в ХД, моста Чавдар и следващата спирка е вече до Парка Заимов и Докторската. Знаеш ли, Дани, колко е яко да седнеш с биричка с приятели в Докторската? Почистено, окосено, като за пикник, беседки с масички, 1-2 минути и можеш да седнеш и заведение.
С тези тролеи бих казала, че за 15 мин. си от ХД до НДК. А с метрото (от съществуващата станция на метрото, не от все още в строеж) и по-малко.
Ако свикнеш с ниско прелитащи самолети е много комуникатовно с център. Но там няма да има високи офис сгради заради коридора към летище и няма перспектива за развитие на бизнес квартал.

# 433
  • София
Билла в Сан Стефано Плаза е на 100-150 метра от Докторската. Лидл на Канала е на 3 преки от там също.

# 434
  • в пералнята
Билла в Сан Стефано Плаза е на 100-150 метра от Докторската. Лидл на Канала е на 3 преки от там също.
Супер, че вече има опции. Не знаех. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт